. Ma Gerzson napja van.
Tiszta hittel, erős kézzel
2017-08-21 18:43:58
Tiszta hittel, erős kézzel

Tiszta hittel, erős kézzel

Szent Márton és Szent László összeköti Magyarországot az egyetemleges és az európai keresztény kultúrával, mondta Deáky Zita etnográfus, a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője augusztus 19-én 10 órakor a „Magyarország lovag védőszentjei” időszaki kiállítás megnyitója előtt, amire pedig dr. Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye püspökét kérte fel, mert az ő „kiállása, lelkiismeretessége és útmutatása mindnyájunk számára példaadó”.

 

Beer Miklós ugyan már gyermekként „szőrén ülte meg a lovat” (itatáskor persze…), de a tréfás párhuzam mellett inkább a kiállást, a felelősségvállalást és a gyöngébbek felkarolását emelte ki vezérfonálnak. Szent István ünnepére készülve még hangsúlyosabbnak gondolta, hogy László államférfiként nem pusztán élni tudott az istváni örökséggel, hanem folytatni is képes volt: a bátor, férfias lovagi eszmény, az elvhűség és a becsület egyaránt összeköti kettejük életútját – mondta –, így, illetve ezzel teremtett László egységet a pártoskodás és széthúzás sújtotta országban.

 

Márton is katonacsaládban született, még legionáriusként osztotta meg köpönyegét a nevezetes történetben a megvert koldussal, püspökként azonban az egyházvezetés feladatát ő éppoly felelősséggel vállalta és viselte, mint László a magáét. A Váci Egyházmegyében több mint tíz templom őrzi Márton tiszteletét, Szent Lászlóét kevesebb ugyan, de természetesen azt is jó néhány.

 

Napjainkban újra elő- és előbukkan a kétely: keresztény-e Európa? Dr. Beer Miklós püspök kijelentette: Szent Márton és Szent László személye is, emléke is megerősíti azt a meggyőződését, hogy ez valójában nem kérdés.

 

A Helytörténeti Gyűjteményben Szent Márton születésének 1700. évfordulója és a „lovagkirály”, László trónra lépésének 940., illetve szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából rendezett interaktív tárlaton 8 db óriásjáték segíti a tablók mellett a gyerekek ismeretterjesztését és jó értelemben vett szórakozását: böhöm kirakók (kockákkal, puzzle-okkal), memóriajáték, logikai és türelemjátékok teszik élvezetessé a kiállítás megtekintését.

 

 

A tárlat a szombathelyi Savaria Múzeum („Kortársunk Szent Márton”) és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának („Tiszta hittel, erős kézzel” c.) vándorkiállításából, továbbá Babos László képzőművészeti alkotásainak és a városi könyvtár, illetve Garamszegi Pál és Jákfalvi Péter köteteinek, dokumentumainak felhasználásával készült. Kurátor Deáky Zita, rendezte Somogyváry Mihály és Péter László. A nyomdai munkálatokat Vida Balázs („Nyomtass Velem!”) végezte. A játéklibákat Kovács Ferencné készítette.

 

Megtekinthető október 30-ig nyitva tartási időben (hétfőn, szerdán és szombaton 14 és 18 óra között), illetve csoportoknak előzetes időpont-egyeztetés után. Bejelentkezés Péter László gyűjteménykezelőnél (20/961-76-74) vagy Varga Zoltán könyvtárvezetőnél (20/236-84-93). A gyűjtemény címe: Maglód, Petőfi tér 2.

 

1. kép: Szent László vitézei között dr. Beer Miklós püspök

2. kép: Barotai Endre atya „segít” az egyik játékban Szent Mártonnak elrejtőznie a libák között

3. kép: nincs kockázat – Szent Mártont, Szent Lászlót vagy Szent Györgyöt is kiadják a nem bűvös kockák; Sharmáné Dippold Zsuzsa (napszemüvegben), Telek Magdolna (háttal), Osztertágné Szeili Mariann, Kovács Ferencné (guggolva) és Somogyváry Mihály (háttal)

4. kép: Babos László Szent László c. alkotása

 

Utoljára frissítve: 2017-08-24 10:37:20

További híreink
Az együttlét lángja
Fellobbant Maglód adventi koszorúján a 4. gyertyaláng.
2017-12-18 00:52:07, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
A hívogatás lángja
Meggyújtották Maglód adventi koszorúján a 3. gyertyát.
2017-12-17 11:54:05, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Kodály-Karácsony: szolgálat és szenvedély
Énektudó közösségek együtt énekelnek december 16-án.
2017-12-16 00:02:59, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Február 6-án 8-tól 16 óráig Maglódon áll az Arany-busz.
Bővebben >>