. Ma Márk napja van.
Tiszta hittel, erős kézzel
2017-08-21 18:43:58
Tiszta hittel, erős kézzel

Tiszta hittel, erős kézzel

Szent Márton és Szent László összeköti Magyarországot az egyetemleges és az európai keresztény kultúrával, mondta Deáky Zita etnográfus, a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője augusztus 19-én 10 órakor a „Magyarország lovag védőszentjei” időszaki kiállítás megnyitója előtt, amire pedig dr. Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye püspökét kérte fel, mert az ő „kiállása, lelkiismeretessége és útmutatása mindnyájunk számára példaadó”.

 

Beer Miklós ugyan már gyermekként „szőrén ülte meg a lovat” (itatáskor persze…), de a tréfás párhuzam mellett inkább a kiállást, a felelősségvállalást és a gyöngébbek felkarolását emelte ki vezérfonálnak. Szent István ünnepére készülve még hangsúlyosabbnak gondolta, hogy László államférfiként nem pusztán élni tudott az istváni örökséggel, hanem folytatni is képes volt: a bátor, férfias lovagi eszmény, az elvhűség és a becsület egyaránt összeköti kettejük életútját – mondta –, így, illetve ezzel teremtett László egységet a pártoskodás és széthúzás sújtotta országban.

 

Márton is katonacsaládban született, még legionáriusként osztotta meg köpönyegét a nevezetes történetben a megvert koldussal, püspökként azonban az egyházvezetés feladatát ő éppoly felelősséggel vállalta és viselte, mint László a magáét. A Váci Egyházmegyében több mint tíz templom őrzi Márton tiszteletét, Szent Lászlóét kevesebb ugyan, de természetesen azt is jó néhány.

 

Napjainkban újra elő- és előbukkan a kétely: keresztény-e Európa? Dr. Beer Miklós püspök kijelentette: Szent Márton és Szent László személye is, emléke is megerősíti azt a meggyőződését, hogy ez valójában nem kérdés.

 

A Helytörténeti Gyűjteményben Szent Márton születésének 1700. évfordulója és a „lovagkirály”, László trónra lépésének 940., illetve szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából rendezett interaktív tárlaton 8 db óriásjáték segíti a tablók mellett a gyerekek ismeretterjesztését és jó értelemben vett szórakozását: böhöm kirakók (kockákkal, puzzle-okkal), memóriajáték, logikai és türelemjátékok teszik élvezetessé a kiállítás megtekintését.

 

 

A tárlat a szombathelyi Savaria Múzeum („Kortársunk Szent Márton”) és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának („Tiszta hittel, erős kézzel” c.) vándorkiállításából, továbbá Babos László képzőművészeti alkotásainak és a városi könyvtár, illetve Garamszegi Pál és Jákfalvi Péter köteteinek, dokumentumainak felhasználásával készült. Kurátor Deáky Zita, rendezte Somogyváry Mihály és Péter László. A nyomdai munkálatokat Vida Balázs („Nyomtass Velem!”) végezte. A játéklibákat Kovács Ferencné készítette.

 

Megtekinthető október 30-ig nyitva tartási időben (hétfőn, szerdán és szombaton 14 és 18 óra között), illetve csoportoknak előzetes időpont-egyeztetés után. Bejelentkezés Péter László gyűjteménykezelőnél (20/961-76-74) vagy Varga Zoltán könyvtárvezetőnél (20/236-84-93). A gyűjtemény címe: Maglód, Petőfi tér 2.

 

1. kép: Szent László vitézei között dr. Beer Miklós püspök

2. kép: Barotai Endre atya „segít” az egyik játékban Szent Mártonnak elrejtőznie a libák között

3. kép: nincs kockázat – Szent Mártont, Szent Lászlót vagy Szent Györgyöt is kiadják a nem bűvös kockák; Sharmáné Dippold Zsuzsa (napszemüvegben), Telek Magdolna (háttal), Osztertágné Szeili Mariann, Kovács Ferencné (guggolva) és Somogyváry Mihály (háttal)

4. kép: Babos László Szent László c. alkotása

 

Utoljára frissítve: 2017-08-24 10:37:20

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>