. Ma Márk napja van.
Tegnap még hulladék...
2012-10-03 02:09:18
Tegnap még hulladék...

Tegnap még hulladék...

A szeptember 20-ai képviselő-testületi ülés témái közül a legélénkebb érdeklődést a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének próbaüzeme váltotta ki.

 

Míg az iskoláról szóló szándéknyilatkozat tartalmáról (azaz ki működtesse az iskolát?) éles, ám rövid vita folyt, viszonylag kevés hozzászólással, addig a szelektív hulladék szinte valamennyi képviselő fantáziáját megmozgatta és kérdező kedvét meghozta. Mintha csak Márait idézte volna az előterjesztés: „Ami tegnap még hulladék volt, ma tiszteletre méltó értéktárgy. Ami tegnap szemét volt egy fiókban, ma tartalék. Egyszerre megbecsüljük a valóságot.” Pedig inkább az a helyzet, hogy a korábbi helyi próbálkozást a szelektív gyűjtésre 1,5 év után le kellett állítani, mert a gyűjtő „szigetek” szemétlerakó helyekké váltak (már amelyiket nem gyújtották fel).

 

A Maglódnak ajánlatot tevő Fe-Group Invest Zrt. majd 20 éve van jelen a hazai hulladékhasznosításban – tudtuk meg Serfőző Petrától, a cég kereskedelmi igazgatóhelyettesétől (képünkön). A magyar tulajdonú társaság többek között Budapest, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg teljes szelektív hulladékát kezeli. Az agglomerációval kiemelten kívánnak foglalkozni, így például Szentendrével, Százhalombattával, Vecséssel és Dunaharasztival is szerződtek. Mivel a szelektív gyűjtéssel a kommunális hulladék mennyisége csökken, így olcsóbb lehet a helyi hulladékkezelés.

 

Tabányi Pál polgármester elmondta, hogy 2014-től kötelező önkormányzati feladat a szelektív hulladékgyűjtés, amit a mostani kéthónapos (november–decemberi) ingyenes próbaüzem jól előkészíthet. Ez alatt az idő alatt a maglódiak díjmentesen kapnak zsákokat, és a Településfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. (Tefü, képünkön) ingatlanonként havonta egyszer szállítja el Kőbányára a hulladékot. A próbaüzem után a szétválogatásért a Fe-Group számára szolgáltatói díjat kell fizetni, viszont a hulladékért az önkormányzat kap a cégtől, összetételtől függően, térítést. Így az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel kötendő szerződés révén járó támogatással együtt a szelektív gyűjtés összességében nyereséget is hoz a városnak.

 

A szinte záporozó kérdésekre Serfőző Petra kifejtette, hogy 7 féle „frakciót” szállítanak el: papírhulladékot (újságpapír, szórólap stb.); PET-palackot (ásványvizes és üdítős palack); tetra packot (gyümölcsleves és tejes doboz); kozmetikai és mosószeres flakonokat; fóliahulladékot (szatyor és más fólia); alumínium italos dobozt (üdítős, sörös doboz); konzervdobozt. Ezeket viszont ömlesztve, vegyesen, ám tisztán és szárazon kell az átlátszó zsákokban elhelyezni. A más hulladékot is tartalmazó zsákokat nem fogják elszállítani.

 

A Fe-Group szívesen részt vesz olyan kampányokban, mint az iskolai papírgyűjtés. Alkalmanként vállalják, hogy térítésmenetesen elszállítják a város elektronikai hulladékát is. Ha igény volna rá, a veszélyes hulladék begyűjtését szintén megoldják, ám térítés ellenében. Az üveggyűjtés viszont egyelőre nem szerepel a tervekben. A város időszakonként ellenőrizheti a társaság elszámolásának hitelességét, hiszen az csak a cég telephelyén, a válogatás után derül ki, hogy milyen hulladékból mennyit tartalmaz a beszállított mennyiség.

 

Telek Tamás a Tefü ügyvezetője kiegészítésként mindehhez hozzáfűzte, hogy a város zöldhulladékának elszállítását, kezelését a Tefü szezonálisan és egyelőre kísérleti jelleggel tudja saját hatáskörben, tehát a szelektívhulladék-gyűjtéstől és a Fe-Grouptól függetlenül, megoldani.

 

A képviselők megegyeztek abban, hogy ezúttal a lakosság tájékoztatására különös gondot kell fordítani, és 10 igen szavazattal döntöttek a házi szelektív hulladékgyűjtés kéthónapos próbaüzemének november 1-jétől való bevezetéséről.

 

A képviselő-testület további, szeptember 20-án hozott döntéseiről itt olvashat.

Utoljára frissítve: 2012-10-07 11:05:02

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>