. Ma Auguszta napja van.
Smafu: Suhanó Maglódi Futók
2017-05-12 16:01:39
Smafu: Suhanó Maglódi Futók

Smafu: Suhanó Maglódi Futók

Civil kezdeményezésre egy évvel ezelőtt egy Facebook-oldal létrehozásával kezdődött a hamarosan sportszakosztállyá növő Maglódi Futóklub élete.

 

Ez alatt az idő alatt sokan csatlakoztak a közösséghez, ahol ismeretlenül is meg tudták osztani egymással futással kapcsolatos élményeiket, tapasztalataikat. Fel tudták hívni egymás figyelmét a különböző közelben és távolban rendezett futóversenyekre, futós programokra. Ezeken a Futóklub tagjai közül láthatóan egyre többen vettek részt, megosztva eredményeiket, ezzel is ösztönözve egymást a futás szépségének felismerésére, egészségmegőrző voltára. Az elmúlt évben mindenki láthatta, hogy Maglód utcáin és külterületein egyre többen húznak sportcipőt, és amatőr futóként napról napra róják kilométereiket.

 

A passzív szemlélőkben felvetődhet a kérdés: vajon miért futnak, miért jó ez nekik? Bevallom, én is így gondolkoztam erről, és ha megláttam egy futót, nem értettem, miért teszi, mi hajtja újabb teljesítmények megtételére. Aztán magam is elkezdtem futni – 32 év kihagyás után. Aki pedig nekiáll futni, és a kezdeti nehézségek ellenére sem adja fel, hamar érezheti jótékony hatását. Persze mindig az első lépés megtétele a legnehezebb, de óvatos kezdéssel, a fokozatosság elvét betartva nemcsak testileg erősít e mozgásforma, hanem lelkileg is. Már maga a tudat is, hogy az aktív mozgással teszek valamit az egészségemért, magamért, az örömmel tölt el, erősíti az önbizalmat, magabiztosabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz. Azt mondják, a futás „legális drog”, ha valaki megszereti, vény nélküli gyógyszerként önmagának adagolva alkalmazhatja.

 

Az egy éve működő Maglódi Futóklub Facebook-csoporthoz egyre többen csatlakoztak. Március 18-án a Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület (Maszat) teljesítménytúrájával együtt tartottuk idei első terepfutóversenyünket a gödöllői dombság lankái között. Három távon, 5, 15 és 22 km-en lehetett indulni. A rossz idő ellenére a környező településekről, sőt budapesti kerületekből is jöttek futók. A csoport tagjai közül tízen már korábban is úgy gondolták, hogy az „arctalanságból” kilépve szeretnék személyesebbé, nyilvánosabbá tenni tevékenységüket, és a közösség érdekében folytatni azt. Március 30-án a Maszat közgyűlése úgy határozott, hogy sportegyesületté alakul át. Az elnökség ez alapján 4 szakosztályt hozott létre, közülük az egyik a Suhanó Maglódi Futók (SMAFU) lett, vezetője Katona-Siklósi Gabriella, aki természetesen maga is a futás szerelmese.

 

Terveink között szerepel a futás népszerűsítése és több verseny (köztük aszfalt- és terepfutás) szerevezése is a településen. Legközelebb május 28-án, vasárnap 5, 11 és 21 km-es távokon rendezünk versenyt. A Maglód újságban megjelent időpontot a várható rossz időjárás miatt toltuk ki 2 héttel. (Részletek a cikk végén!)

 

Elképzeléseink összhangban vannak a Maglódi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szemléletével, amely az egészségfejlesztést, az egészséges életmódra nevelést tartja fő fontosságúnak a prevenciós szemléletben: „Az egészségfejlesztés az a folyamat, melynek során az emberek fokozódó kontrollt nyernek saját életük felett, annak érdekében, hogy egészségük jobb legyen” (Ottawai Charta, 1986).

 

Úgy tapasztaltuk, hogy sokan szeretnének futni, de egyedül nem merik újra kezdeni az akár több éve kihagyott futást. Segítségként rendszeres közösségi-, vezetett futást szeretnénk szervezni tapasztaltabb tagjaink részvételével, vezetésével a kezdeti kudarcok elkerülése érdekében. A futást népszerűsítő programjainkat már áprilistól szervezzük. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, mozgást, futást kedvelőt!

 

Facebook elérhetőségünk, ahol közösségi futásokat is hirdetünk: SMAFU, érdeklődni a 06/20/513-15-92 telefonszámon szintén lehet.

 

Turóczi Mari

* * *

 

A május 28-i Piskóta futam helyszíne a Gödöllői-dombság déli részének lankás terepe, kiszalagozott útvonalon. Minden induló pályarajzot és térképet kap útleírással. A Hong-Kong Áruház parkolójában (a piskóta alakú „körforgalomnál”: 2234 Maglód, Jászberényi út 22.) 9 órától 50 nevezést fogadnak el, 8 év alatti gyermekek egyedül nem indulhatnak. A 11 km-es távon 1 ellenőrző- és frissítőpontot, a 22 km-en pedig 2-t helyeznek ki, az ellenőrzőpontokon pecséttel igazolják az áthaladást. A környezettudatosság jegyében saját poharat és kulacsot kérnek vinni, a biztonság érdekében pedig a mobiltelefont is ajánlják. A visszaérkezés helyszíne is a parkoló. Az 5 és a 11 km-es táv eredményhirdetése 12 órakor lesz, a 22 km-en indulóknak pedig 13.30-kor.

 

A maglodi.futoklub@gmail.com címen május 25-éig kedvezményes nevezési díjjal fogadják el az előnevezéseket a név, lakcím, születési idő és a választott táv megjelölésével.

 

Táv

Szintkülönbség

Rajt

Előnevezés

Nevezési díj

5 km

80 m

10.30

300,- Ft

500,- Ft

11 km

170 m

10.10

600,- Ft

800,- Ft

22 km

420 m

10.00

1000,- Ft

1200,- Ft

 

1. kép: Elszánt futók a 2017. évi MASZAT–Decathlon-teljesítménytúra keretében rendezett futóverseny rajtjánál

2. kép: A Smafu közösségi futásokat is tart

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>