. Ma Auguszta napja van.
Sely-mese
2015-05-24 19:33:40
Sely-mese

Sely-mese

Várnay Krisztina selyemfestő képei díszítik a maglódi városi könyvtár falait.

 

A május 30-i Mesés Családi Nap bevezető rendezvénye e tárlat, ugyanis egyrészt a mandalaképek mellett mesék által ihletett alkotások láthatók a bibliotékában, másrészt Krisztina és férje, Jakab András fafaragó mint Manka és Rumcajsz (van, ki e két nevet nem ismeri?!) maguk is részt vesznek a város legnagyobb gyermekrendezvényén. A képek ihletése és az alapanyag közötti összefüggéssel játszik a kiállítás címe is SelyMESE, de fordítva is lehetne: MESElyem…

 

Az immár hagyományos mesenapot ezúttal a fák, az erdők ihlették (Rumcajszék is a jičíni Rejtekadó-erdőből jönnek a ligetes patakpartra), ahogy a tündöklő selyemképeken is visszatérő motívum a fa, az életfa.

 

Várnay Krisztina Gyömrőn él, 2008 óta foglalkozik selyemfestéssel. Bozó Edit Liza ismertette meg ezzel a technikával, akitől a mai napig is rengeteget tanul. Tagja az általa vezetett Szivárványkikötő Selyemfestő Egyesületnek, akikkel közös klubnapokon csiszolják a tudásunkat, és rendszeresen szerveznek kiállításokat.

 

„A selyemfestés az életem része – állítja Krisztina. – Munka után igazán ellazító és kreatív kikapcsolódás a gyönyörű kelmékkel foglalkozni: szebbnél szebb stólákat, kendőket, párnákat, mandalákat, illetve képeket festeni, rácsodálkozni a színek és a selyem ragyogására. Képeim témái főleg a ragyogó, energetizáló hatású mandalák, illetve a természetből kiragadott pillanatképek, az elmúlt években azonban a mesék is elvarázsoltak, amelyek egyre több képemet ihletik.”

 

A környéken az elmúlt években több kiállításon találkozhattak a munkáival: például Budapesten a Kikötő Központban, a MagNet Házban, vidéken a Monori Vigadóban és Gyömrőn a Teremtés Háza Meditációs Központban 2012–2013-ban, vagy tavaly a budapesti Kikötő Központban, az Üllői Könyvtárban, a Monori Vigadóban. Idén pedig már volt tárlata a Shift Jógaközpontban, míg az Aranytíz Művelődési Házban már 3 éve kap rendszeres bemutatkozási lehetőséget.

 

2012-ben indított először saját selyemfestő tanfolyamot Gyömrőn. Az ott részt vevő tehetséges és lelkes hölgyekkel alakították meg a Gyömrői Selyemfestő Kört. Havonta egy alkalommal járnak össze festeni. Alkotó közösségüknek péntek esténként a gyömrői Teremtés Háza Meditációs Központ ad otthont.

 

Műveikkel és alkotó közösségük tagjaival több környékbeli rendezvényen találkozhatnak: a gyömrői Lecsófesztiválon, a RÜGY Fesztiválon, a Tour de Gyömrőn, a Szent Mihály napi rendezvényeken, a Monori Strázsa Napokon, de képviseltették magunkat budapesti, üllői és péteri rendezvényeken is.

 

2015-ben indult el a Teremtés Háza Meditációs Központban az általa vezetett mandala szakkör, ahol megtanulják a mandala szerkesztését, és különféle művészeti eszközökkel (akvarell ceruza, olajpasztell, pasztellceruza stb.) készítenek mandalákat, amelyeket a Varázspadlás közösségi oldalon lehet megtekinteni.

 

Igény szerint folyamatosan indít selyemfestő tanfolyamokat, ahol a négy alkalom alatt megtanítja a technikai alapokat, és mindenki eljut arra a szintre, hogy színvonalas, egyedi készítésű kendőt, stólát, mandalát vigyen haza, megtanuljon ilyen jellegű ajándékokat készíteni. Aki további tehetséget és kedvet érez magában, csatlakozhat a selyemfestő körükhöz. – De addig is el lehet menni a maglódi Szeberényi Lajos Városi Könyvtárba (2234 Maglód, Fő u. 4–6., nyitva tartás: hétfőn és csütörtökön 12–20, kedden és pénteken 9–16 és szombaton 9–15 óráig.)

 

1. kép: Tűzmadár

2. kép: Várnay Krisztina

3. kép: Világvándora Herceg

4. kép Buja zöld (mandala)

 

Utoljára frissítve: 2015-05-29 17:47:47

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>