. Ma Gedeon napja van.
Pintér Tibor másik arca
2014-09-20 02:18:59
Pintér Tibor másik arca

Pintér Tibor másik arca

„A másik arcom” címmel nyílt meg szeptember 19-én Pintér Tibor kiállítása a Maglódi Művelődés Házában. Az egy hónapig látogatható tárlaton Tóth István igazgató köszöntötte a megjelenteket.

 

Pintér Tibor 1950. november 1-jén született Csongrádon, ahol 14 éves koráig élt. Gyermekfejjel már belekóstolt a műszaki életbe, édesapja gumijavító volt. Az általános iskolában leginkább a labdarúgás kötötte le a figyelmét, ez volt akkori önkifejezésének legfőbb terepe (vagy inkább pályája).

 

1964-ben költöztek a fővárosba, Pestújhelyre, ahol 30 évet „húzott le”. Az I. számú Élelmiszeripari Technikum söripari szakára járt, de nem fejezte be – a kötelező nyelv fogott ki rajta. 1968-ban a Képzőművészeti Kivitelező és Iparvállalat szoboröntödéjében helyezkedett el. A következő évben bevonult, és 27 hónapot töltött a határőrség kötelékében, illetve kiváló lövészként az Önálló Zászlóalj válogatottjában. Leszerelés után a Német Demokratikus Köztársaságban dolgozott, ez a nyelv már sokkal jobban „feküdt” neki.

 

1975-ben a László Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Gyöngyi asszonnyal is. 1976-ban házasodtak meg, öt gyermekük született: Tibor (1977), Ildikó (1979), Csaba (1985), Adrienn (1995) és Edit (1997). 1995-ben telket vettek Maglódon. Építkezni kezdtek, de Pintér Tibor úgy véli, az Otthon kialakítása még jelenleg is tart. Mindent a saját két kezével hozott létre. Azt állítja, az élet arra kényszerítette, hogy több lábon álljon, mindeféle szakipari mesterséget megtanuljon. A ház tehát felépült, azonban a belső falak üresen maradtak.

 

Az építkezés kapcsán is járta a bevásárlóközpontokat, és évekig álldogált az akkori divatos, kiállított képek előtt, végül sosem vett meg egyet sem. „Fessen magának szebbet!” – horkant fel egyszer az egyik türelmetlen eladó…

 

Valójában azonban a képzőművészet iránt még a szoboröntődében elkötelezte magát. Talán akkor még öntudatlanul történt ez. Ám mégiscsak megismerkedett és együtt dolgozott olyan alkotókkal, mint Varga Imre, Pátzay Pál. A szobrászkodás viszont nem mozgatta meg a fantáziáját, talán abba túlságosan is közelről belelátott, nem találta meg benne a kihívást. Hanem a festészet…

 

A szintén csongrádi, igazán különleges életutat bejárt dr. Piroska János egyik akvarell csendéletét őrizgeti mindmáig (most épp az étkező falán lóg). Évekig kacérkodott a gondolattal, hogy azt ő is megfesse még egyszer. Vajon tudná-e ugyanúgy? Aztán ez a bevásárló­központi eladó is bogarat ültetett a fülébe. Elkérte hát a gyerekek festékeit, és belevágott.

 

Néhány korai porté után elkészült Domján Edit-képe is, mely ma már a MagHáz emblematikus festménye. Fotóról mintázta, mert a valósághűséget tartja igazán nagyra, nem a „hascsikarásos” festészetet. Azóta is fényképről dolgozik – főként múzsája, egyben legszigorúbb kritikusa, Gyöngyi asszony vigyázó tekintete által kísérve, gyakran házi meg­rendeléseit teljesítve.

 

Pintér Tibornak nincsenek művészi ambíciói, allűrjei. A szépséget keresi és festi meg. Közben a saját másik, jobbik arcát látja, ha már a hétköznapi énjéből elég. Még az is előfordulhat, hogy Pintér Tibor, így, túl a hatvanon, egyszercsak felnő és megállapodik.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-22 23:48:40

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>