. Ma Béla napja van.
Patkós József Apáczai-díjas: a hit a legnagyobb erő
2017-06-05 13:57:28
Patkós József Apáczai-díjas: a hit a legnagyobb erő

Patkós József Apáczai-díjas: a hit a legnagyobb erő

A sokáig Maglódon tevékenykedő tanító és rajztanár, volt önkormányzati képviselő, az önkormányzati lapot több mint 1,5 évtizeden át szerkesztő dr. Patkós József, az idei pedagógusnapon Apáczai Csere János-díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

 

Mint a díjra felterjesztők írják, a mesterpedagógusi címet viselő tanár, aki jelenleg a Monori Jászai Mari Általános iskola igazgatója a hivatása mögött álló tudomány bölcsészdoktoraként, vezetői, pedagógiai-szerzői, drámapedagógiai és képzőművészeti tevékenységét magas színvonalon végzi. Személyes példája, életútja, hite a legnagyobb ereje.

 

Drámapedagógiai és gyermekszínjátszási törekvései, előadásai nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is sikeresek, előadója volt az idei, V. Neveléstudomány és Szakmódszertani Konferenciának, melyet Szlovákiában rendeztek meg jeles nemzetközi szakemberek körében. Színházat 3 városban is szervezett: Vecsésen, Kistarcsán és Monoron. Pedagógus kollégáit – egy-egy neves színész mellé amatőr színjátszókat megnyerve – a határon túli magyarságnak szintén rendezett előadásokat (Nagyváradon, Beregszászon, Kassán, Losoncon).

 

Alkotó rajztanárként kötelességének érezte a tanulók képzőművészeti érdeklődésének fejlesztését. Neves fővárosi képzőművészeti szakgimnáziumokba 4 év alatt 4 növendéke nyert felvételt. A maga munkáiból szervezett kiállításai hazai települések mellett Kölnbe, Tel-Avivba és Zürichbe is eljutottak. Alkotói tevékenysége, illetve szervezői munkája nyomán született meg Maglód város jelenleg használt lobogója és címere. Társszerzője volt Maglód a harmadik évezred küszöbén című kötetnek. 2001-ben Maglódért emlékéremmel tüntették ki.

 

Egyik ajánlója, Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár szerint a 46 év szolgálat után nyugállományba vonuló Patkós József példakép, akit emberi nagysága, vezetői, szakmai kreativitása, a pedagógus szakma iránti alázata és elkötelezettsége tett azzá. Dr. Zsombok László, Monor polgármestere szerint színházi rendezései által felpezsdítette a kulturális életet, tudatos és következetes vezetői munkája emberi és nevelői magatartása mindvégig kifogástalan, példaértékű volt.

 

1. kép: Patkós József Reitz János kiállítását nyitja meg a Magyar kultúra napján, 2017 januárjában a MagHázban (fotó: Bertalan Timea)

2. kép: A díjat a Zeneakadémia nagytermében adták át 35 jeles személyiségnek (fotó: Patkós Józsefné)

 

 

 

Utoljára frissítve: 2017-06-05 21:45:47

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>