. Ma Gedeon napja van.
Önkéntes tűzoltóságot!
2014-07-16 00:53:44
Önkéntes tűzoltóságot!

Önkéntes tűzoltóságot!

A közelmúltbeli több helyi tűzeset hatására spontán társadalmi vita alakult ki egy közösségi oldalon, hogy mi lehet a megoldás a komolyabb tragédiák megelőzésére.

 

Eddig szerencsére személyi sérülés nem történt, de az anyagi károk nagyon jelentősek. Öröm az ürömben, hogy százak mozdultak meg a legutóbbi balesetek kapcsán. Köszönhető ez az önkormányzat azonnali segítőkészségének, az egyházi támogatásnak, a civil szféra erejének, különösen pedig az egyes emberek önzetlenségének. Nem utolsó sorban meg lehet említeni a helyi média empátiáját és naprakészségét is, noha sajnos etikátlanságok, vadhajtások szintén tapasztalhatók e téren.

 

A „Maglódi Anyukák Adok-Veszek” csoport mintegy 1000 tagjával az egyik legaktívabb és legerősebb informális csoporttá nőtte ki magát az elmúlt évben, amit számos rendezvény, program, börze, sőt gyűjtés is jelez az alaptevékenység, a helyi anyukák közötti csere-bere, adás-vétel és azonnali információáramlás mellett. E csoportból nőtt ki például Papp Ildikó kezdeményezésére a már mintegy 500 tagú „Ami nem öl meg, az megerősít” csoport is, amely havi rendszerességgel támogat akár százezres összegekkel, azonnali segéllyel és tárgyi adományokkal bajba jutott helyi családokat. Júliusban például a Sugár úti villámkárosultak számíthatnak az aktuális gyűjtés eredményére.

 

A „Maglódi Anyukák Adok-Veszek” egyik adminisztrátora, Kubacsny Emese tett közzé néhány napja felhívást – első körben a csoportban – hogy megszondázza, vajon lenne-e egy egyesület létrehozásához elegendő támogatás, elszántság a tragédiák nyomán és a környékbeli civil példák hatására.

 

Heves, már-már személyeskedő vitát váltott ki a kérdés: ki szeretne, tudna csatlakozni egy önkéntes tűzoltó szolgálat megszervezéséhez. Sokan csendes szimpátiával figyelték az eseményeket, mások praktikusan közelítve inkább a házilag rendszeresített porral oltó készülékeket ajánlották a csoport figyelmébe, de olyan is akadt, aki a tűzoltó hivatás nevében kérte ki magának, hogy itt „tűzoltósat kéne játszani”.

 

Maglódon még a rendszerváltás idején is működött tűzoltó egyesület, sőt az egyik legnagyobb múltra visszatekintő civil szervezet volt, míg csendben el nem parázslott. Aztán sehogy sem sikerült feléleszteni az önkéntesség lángját. Az egyesület megszűnése bizonyára a források elapadásával is összefüggésben állt.

 

Kubacsny Emese a nagymarosi önkéntes tűzoltóság alapítóival nőtt fel, így tőlük kért tanácsot is. Biztosan nem véletlen a több mint félszáz önkéntes egyesület léte, ahogy az sem, hogy évente több száz millió forint támogatást osztanak fel közöttük. Sőt a gyömrői tűzoltó szolgálat példája olyannyira követendőnek tűnik számára, hogy akár a velük való együttműködést is el tudja képzelni. Ekkor nem kellene új szervezetet létrehozni, adminisztrálni. Rögtön adott lenne az 1%-os adó felajánlásához szükséges 2 évi működés. Nem utolsó sorban ma is ők „felügyelik” a hivatásosok mellett ezt a körzetet, de minimális a létszámuk, és az esetleges maglódi csatlakozókkal egy nagyobb és kooperatívabb szervezet talán hatékonyabban pályázhat. Jelenleg is van maglódi taguk, és a vezetőség örömmel fogadná az újabb belépőket.

 

Igaz azonban, hogy több település együttműködése gyakran nehezebb, mint az önálló munka. Lehet tehát érvelni így is, úgy is. Vagy nézni a fenségesen és kiszámíthatatlanul csapkodó villámokat. Lapunk főoldalán például új szavazás nyílt e kérdésről. Ami viszont biztos, Kubacsny Emese létrehozott Maglódon egy közösségi oldalon működő csoportot, amely célul tűzte ki a maglódi tűzoltóság megszervezését. Az érdeklődők és csatlakozók vagy az oldalon vagy az onkentestuzoltosagot@freemail.hu címen jelentkezhetnek.

 

1. kép: Dr. Móczár István fotóján a Késmárkiné Mach Mária leégett háza; széles összefogás segítette ki a károsultat a katasztrófából

2. kép: Kubacsny Emese, a maglódi önkéntes tűzoltóság mostani kezdeményezője, családjával

3. kép: A Legyen Maglódon is önkéntes tűzoltó egyesület! csoport profilképe a közösségi oldalon

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lángtenger fölötte

Tombolt a tűz

Ismét pusztított a tűz

Soha nem tapasztalt önzetlenség

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-16 20:41:37

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>