. Ma György napja van.
Nyújtsd ki a kezed!
2016-01-28 23:47:29
Nyújtsd ki a kezed!

Nyújtsd ki a kezed!

„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában” - mondja ki a Nők elleni erőszak megszüntetéséről szóló deklaráció.

 

1981 óta március 8., a nemzetközi nőnap „árnyéka” november 25., a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Azon a napon gyilkolták meg a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit, a Mirabal nővéreket a banánköztársaság diktátora parancsára.

 

Tavaly, szinte a világnapra időzítve indította el Kertész Ferenc első maglódi önvédelmi kurzusát kifejezetten nők részére, 13 éves kortól. Lapunk novemberi száma közölte a háromszor 10 alkalomból álló képzés felhívását, ahol is nem csak az áldozattan (a viktimológia) alapjait és más elméleti ismereteket, a megelőzés és a helyzetkezelés lehetőségeit, sajátíthatják el a jelentkezők, de folyamatos gyakorlati útmutatásban is részesülnek. Magyarul: a Kertész Károly-díjas edző és segítőtársai olyan technikákat és megoldásokat tanítanak a hölgyeknek, melyeket mindenféle előképzettség vagy fizikai felkészültség nélkül aránylag hamar elsajátíthatnak és hatékonyan használhatnak.

 

Az első jelentkezők között akadt aggódó anya és fiatal leánya, az éjszakában dolgozó hölgy, sajnálatosan rossz tapasztalatokat szerzett nő, illetve olyan is, aki „csak” biztonságban szeretné tudni magát az olykor veszélyes világban.

 

A közelmúltban „A nőket bántani bűn” címmel adott ki közleményt a Pest-megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya is. És bár senkit sem szabadna bántani, a nőket érő erőszak valóban különösen elítélendő. A mai magyar büntetőjog erre is tekintettel már szigorúbban ítél meg egyes bűncselekményeket, ha azokat házastársi vagy párkapcsolatban követik el, sőt ezek hivatalból üldözendők lettek, tehát rokonok, szomszédok, segítők is kezdeményezhetik az eljárást. Igaz, fel is kell ismerni a bántalmazás jeleit ahhoz, hogy felléphessenek ellenük.

 

Aki viszont saját magát kívánja felvértezni a szükséges védekezési mechanizmusokkal, jelentkezhet Kertész Ferenc női önvédelmi kurzusaira (junshidodojo@gmail.com). „Nyújtsd ki a kezed! Nyújtsd ki!” – kiáltja az edző Hajdu Beáta Kertész Feri sensei című riportfilmjében. Bár az egy karate foglalkozás, és az önvédelmi kurzus természetesen ettől eltér – de ennyit mindenképpen meg kell tenni.

 

Az 1. fotó forrása Hajdu Beáta vizsgafilmje

A 2. fotó az első női önvédelmi kurzuson készült

Utoljára frissítve: 2016-01-28 23:50:06

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>