. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nyitva lesz az aranykapu
2018-03-23 17:06:15
Nyitva lesz az aranykapu

Nyitva lesz az aranykapu

„Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske, / nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta!” – énekelték a „szomszédból” átsétált óvodások Maglód első bölcsődéjének alapkőletételi ünnepségén. Valóban itt az ideje a zöld ágak bújásának, és itt az ideje a bölcsőde „aranykapuja” kinyitásának is.


Erre Tabányi Pál polgármester is utalt ünnepi beszédében, amikor felidézte a Fidesz és a Maglódi Polgári Kör választási szövetségének 2014-ben tett ígéretét: felépítik a város 3. óvodáját, 2. iskoláját és 1. bölcsődéjét. A Szivárvány Óvodát 2015-ben átadták; a 10 tantermes új iskolarész előkészítő munkálatai elkezdődtek a kormány által erre a célra megítélt 170,645 millió Ft-ból (és jövőre el is készülhet). A bölcsőde-beruházásra 399,879 millió Ft támogatásban részesült a város, és a közbeszerzésen győztes Gomép Kft. vállalta, még az idén befejezik az építést (amire egyébként egy esztendő állna rendelkezésre), hogy 2019 elején átadhassák a maglódi alapfokú oktatási-nevelési intézményrendszer utolsó (első) láncszemét is.

 

A Szivárvány Óvoda közvetlen szomszédságában, a Hargita közben a kivitelező már kijelölte a leendő épület sarokpontjait, és a 4706 m2-es enyhén lejtős területen elkezdődik az 1241 m2-es alapterületű épületegyüttes (valójában 4, egymással összekötött szárny) kivitelezése. A 84 fős bölcsőde 3 nevelési egysége 6 foglalkoztatóból áll majd, a kettesével elhelyezett 50 m2-es csoportszobákat kiszolgáló helyiségek egészítik ki.

 

Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő elmondta, hogy a főváros közelsége előnyökkel és hátrányokkal egyaránt jár, összességében azonban az elmúlt időszakot inkább a felzárkózás jellemezte. A következő uniós költségvetési ciklusban ugyan már külön régióként szerepel Pest megye és a főváros, így nem lesz akadálya a közvetlenebb európai források becsatornázásának, aminek az eddigi hiányát 80 milliárdos kiegészítő támogatással kívánta a kormány ellensúlyozni a megyében. A maglódi bölcsőde azonban 100%-os uniós forrásból épül. A város a közelmúltban több mint 1 milliárd forint támogatásban részesült: óvodára, iskolára, bölcsődére, egészségházra, utakra. A település tehát jó úton halad, munkahelyeket teremt, fejleszti az intézményhálózatát. Gratulált mindehhez az eredményhez, megtiszteltetésnek érzi, hogy segítheti ezeket a sikereket.

 

Horváth Károly a Gomép Kft. ügyvezetője a beruházást is bemutatta, valamint a kivitelezést elnyert céget is. 615 m3 betont, 90 m3 faanyagot, 40 tonna betonacélt és 2600 m2 téglát fog beépíteni az 1991-ben alakult, és azóta a megye által 5 nívódíjjal elismert lajosmizsei központú családi vállalkozás. A 20 fővel indult cég ma már kb. 100 főt foglalkoztat, és tevékenységének mintegy 70%-át teszi ki a generálkivitelezés. A 3,1 milliárd árbevételt ez, illetve az építőanyag-kereskedelem és fa nyílászárók készítése hozza. Az 5 díjból egyébként négyet városunk főépítésze, a maglódi bölcsőde terveit is elkészítő Horváth Zoltán által megálmodott épület érdemelt ki: például az abonyi katolikus közösségi ház és az ócsai, illetve a budakalászi egészségház is együttműködésük eredményeként készült el. Jó érzés ilyen épületeket tervezni, vallotta meg az ügyvezető. A mostani tervek a Nap járásának megfelelően teszik ideálissá a csoportszobák elhelyezését (banapozását), illetve a fektető teraszok szélmentességét is biztosítják. Az épületegyüttes nemcsak a Szivárvány Óvodához, hanem a környező társasházakhoz is alkalmazkodva illeszkedik a környezetbe.

 

„Ádámnak volt két fia, se nem ettek, se nem ittak, mindig úgy tettek, mint én” – táncoltak a gyerekdalra a bölcsődéseket váró, Csányiné Márton Katalin által felkészített óvodások. Jövőre azonban már „Ádám” mindkét fia jöhet a maglódi bölcsődébe, és ehetnek, ihatnak is kedvükre a többi kisgyermekkel.

 

 

Dr. Szűcs Lajos, Tabányi Pál és Gombkötő Márk (a Gomép Kft. tulajdonosa) elhelyezik a bölcsőde alapkövét

Az alapkőletételt ábrázoló fotóért köszönet Bertalan Timeának

 

 

Utoljára frissítve: 2018-03-23 22:48:01

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>