. Ma Gedeon napja van.
Mennyi a maglódi igazság? 2. rész
2014-07-28 22:51:23
Mennyi a maglódi igazság? 2. rész

Mennyi a maglódi igazság? 2. rész

„Három a magyar igazság” címmel kívántam megjelentetni a május 31-én éjjel a Horváth Mihály utcában történt baleset körülményeit körbejáró cikket a Maglód újságban.

 

A „három”-ból tulajdonképpen „négy” lett, mégis csak kettő rövidített verziója olvasható ebből a július 29-én megjelenő önkormányzati lapban. Természetesen elsőként a rendőrségi álláspontnak jártam utána, de az interjú elkészülte után az mégsem kerülhetett nyilvánosságra, azzal az indokkal, hogy még folyamatban van az ügy.

Másodikként a baleset károsultját, azt a Bakonyi Tibort kívántam megszólaltatni a lapban, akivel korábban az egyik helyi ellenzéki politikai csoport közölt beszélgetést az esetről. Az interjú el is készült, ám a megkérdezett utóbb szinte teljesen átírta a cikket, amitől az tartalmilag is jelentősen megváltozott. A magyar sajtójog és etika lehetővé teszi az interjúalany számára a betekintést, pontosítást, de a beszélgetés túlnyomó részének újraírása az interjú megmaradt állításainak fényében is meglehetősen szokatlan, megkérdőjelezhető eljárás. Mindezek ellenére e két verzió közül az interjúalany által jóváhagyott változat olvasható alább. Természetesen megkérdeztem a történtekről Juhász Jánost is, a Maglódi Bűnmegelőzési Polgárőrség időközben lemondott vezetőjét. Az ő felelősségi körébe tartozik a baleset szenvedő, illetve kárt okozó autó.

Az önkormányzati lap terjedelmi korlátai érthető módon nem teszik lehetővé a beszélgetések teljes terjedelemben való közlését, ezért olvashatók azok, az interjúalanyok tudtával és beleegyezésével, itt. A cikk második részében tehát Juhász Jánosé a szó.

 

– Mikor kezdődött a maglódi polgárőrség története?

 

JJ: Tulajdonképpen én alakítottam meg. Kérges Lászlóval együtt jutott eszünkbe, hogy Maglódon úgyis sok probléma van a fiatalokkal, hát tegyünk értük valamit. Ezért alakult meg az egyesület, illetve csatlakoztunk az országos szövetséghez. 14 éve vagyok polgárőr.

 

– Rögtön mint parancsnok? Egyáltalán van ilyen funkció?

 

JJ: Ennek a civil szervezetnek is vezetője van, „elnöke”, de én ezt sem szeretem használni. „Muszájból” lettem én a vezető, mert nem volt más.

 

– Mekkora a szervezet?

 

JJ: A létszám mindig változik. 12 fővel indultunk, de voltunk már 36-an is, most pedig 22-en vagyunk. A tagok teljesen önként adják bele az idejüket, sokszor a pénzüket is vagy a gépkocsijukat. Van persze, aki 2 év után azt mondja, elfáradt, abbahagyja. Jön helyette más.

 

– Az eredményesség is változó? Min lehet ezt mérni? Hiszen a munka lényege a megelőzés, amit viszont megelőzünk, az nem is létezik.

 

JJ: Pedig ez a nevünk is: Maglódi Bűnmegelőzési Polgárőrség. Járőrözünk Maglód területén, a közigazgatási határig, és a munkánk a szemeteléstől kezdve a rongálásig, a rendőrök melletti szolgálatig – bár ebből már kevesebb van –, a munkájuk segítéséig terjed.

A hétvégi szolgálatunk állandó. Pénteken este héttől hajnali 2-ig, 4-ig vigyáznak a kollégák, attól függően, hogy másnap dolgoznak-e. És hétvégén éjszaka (péntek kivételével) jóformán senkivel nem találkozunk, legfeljebb fiatalokkal, de ők még nem is panaszkodtak, hogy nem látnak bennünket. Mindenki más persze igen. Pedig nem mindig a balesetet szenvedett Pajero van kint, vagy eleve több autó van kint, és nem mindig a láthatósági mellényben vagyunk. Amikor sűrűbb lett a besurranás, akkor több autóval és hétköznap is adtunk szolgálatot.

 

– Miért kevesebb a rendőrös szolgálat?

 

JJ: Nem teljesen ugyanaz a feladatunk, és ha a fiatalokat szeretnénk „megtartani”, akkor érdemes inkább külön szolgálatot teljesíteni.

 

– Mégis kell ahhoz valamiféle „karhatalmi” belső késztetés, hogy az ember polgárőr legyen?

 

JJ: Főállásban én a BKV-nál vagyok biztonságtechnikai szerelő, bennem ez a rendrakási késztetés nincs annyira kiélezve. Olyan városban szeretnék élni, ahol nyugalom van. Engem ettől még nem zavar, ha egy részeg „csíkban” megy az utcán, vagy a fiatalok hangosabban szórakoznak. De tolvaj ne surranjon be, ne törjék össze az ember kocsiját, ne verjék le a tükrét, ne rongálják meg a játszótereket. Ebben akár ki is merülnek a polgárőrség lehetőségei.

 

– Van valamiféle statisztika, értékelés az eddig végzett tevékenységről?

 

JJ: Statisztikát muszáj csinálni. A legutóbbi eredményt hadd emeljem ki! 1,5-2 éve megszaporodtak a rongálások. A játszótereken mást sem lehetett látni, csak törött padokat, játékokat. Addig a járőrözés volt a fő „specialitásunk”, de ezen változtatnunk kellett. Az-e a fontosabb, hogy igazoltassunk vagy, hogy nyugodt környezetben tudjanak a családok sétálni, pihenni? Tavaly tavasszal ezért „behúztunk” magunk közzé néhány fiatalt, és meg lehet nézni, már alig van rongálás.

 

– Kivéve a graffitikat. Ami azért is bosszantó, mert a városközpontban is sok a láthatólag ugyanazoktól származó arrogáns, a szobrokat, közintézményeket sem kímélő firkálás.

 

JJ: Az valóban egy külön világ.

 

– Van arról valamiféle számvetés, hogy hány tolvajt, hány betörőt fülelt le a polgárőrség?

 

JJ: Nem a mi feladatunk elfogni őket. Ha beszólunk egy-egy gyanús autóról a rendőrségnek, a továbbiakban már ők intézkednek. Az újságban nincs ott a nevünk, de sokszor a segítségünk kell az elfogáshoz.

 

– Baleset történt a közelmúltban a polgárőrség kocsijával, ami felkavarta a kedélyeket. Mik a következmények?

 

JJ: Sok bántás. De nem vétettem olyan hibát, ami miatt le kellene húzni a polgárőrséget vagy ki kellene lépnem onnan. Lemondtam, beállok a sorba. A polgárőrség azonban nem arról szól, hogy egy csomó pénzt elverve kóricálunk Maglód utcáin, hanem éppen egymás segítéséről. Pedig jobban járok, ha aznap éjjel is lefekszem aludni. A polgárőrség viszont éppen azért van, hogy felhívhassanak éjszaka is, vigyázzunk már valaki házára, mert félti az anyukáját, aki egyedül maradt otthon. És akkor szép csendben többször is arra fordulunk. Amikor látom valaki arcán, hogy jólesett neki a segítségünk, akkor már nem problémázom azon, mit is irkálnak egyesek rólam a facebookon. De ilyenek az emberek. A facebook pedig a mai magyar népmese. Vagy keményebben: szenny, úgy, ahogy van.

 

– Mégis mivel lehet azt magyarázni, hogy történik egy közlekedési baleset, és megindul az áradat? Emberi gyengeségből, erkölcsi problémákból, szakmai hiányosságokból, napi politikai számításokból fakadó találgatások zúdulnak ennek nyomán látszólag a polgárőrségre.

 

JJ: Ehhez a listához nem is tudok mit hozzáfűzni. Mivel azt hiszik, hogy a valóságosnál jóval szorosabb a kapcsolat a polgárőrség, illetve köztem és az önkormányzat vezetői között, rajtam keresztül kívánták őket támadni.

 

– Végül is mi történt?

 

JJ: Nem titok. Egy egyszerű közlekedési baleset. Sajnos Maglódon szűkek az utcák, és különösen az esőzések nyomán a szegélykövek és a földszint között különbség lép fel. A Horváth Mihály utcában állt egy parkoló autó a kanyarban, ami miatt a Pajero egyik oldalát a fűre, az árok szélére kellett leraknom, és amikor vissza akartam jönni onnan, a szegély kikapta a kezemből a kormányt. Csakhogy rögtön ott is állt egy régi Suzuki, és a gallytörő rács miatt 30-as tempóval fel is másztam rá. A Pajero nem ment tovább, hanem átfordult a súlypontján, és így „betámaszkodtam” a szomszéd kerítésébe is. A Suzukinak lehúztam a hátulját, ahogy végül felborult a Pajero. A kerítésen pedig támadt két hajszálrepedés is, ami állítólag az én művem. A kerítés redőnyvasa kb. 5 cm-t meghajlott. Kőművest hívattam, lakatost, és megcsináltattam a kerítést. Mert természetesen visszamentem. Ez becsület kérdése. Alap.

 

– A később kiérkező lakók egyike azonban azt állítja, hogy más vezette az autót, és egy fiatalembert láttak ott telefonálni.

 

JJ: A „probléma” az, hogy nemcsak a fiamat látták ott, hanem a többi polgárőrt is. De folytatom a történteket. Kimásztam az autóból. A fiam és a másik polgárőr, akiket kiraktam előbb azzal, hogy én indulok haza, odarohantak. Úgy volt, hogy ők még lenéznek a játszótérhez, és majd gyalog hazajönnek. Nem a helyszínen szoktuk ugyanis kitenni a fiatalokat, ne lássák, honnan szállnak ki, hanem hátul, a kis utcán mennek le mindig.

 

– Az említett úr szerint akkor csak a fiú volt a helyszínen, és a polgárőrség vezetője el akarja tusolni, hogy a fia okozta a balesetet.

 

JJ: Nem kenünk el semmit. Elég sok pénzbe kerül ez a helyszíni bírságon felül is: a kerítés, az összetört autó, és az én teljes felelősségem az egyébként önkormányzati tulajdonú Pajero műszaki állapota is.

Mire kimásztam az autóból, a fiamék odarohantak. A sarki kúthoz mentem, mert tele lett a karom a berobbant üveggel, és eléggé sokkos állapotba kerültem a történtek miatt. Szóltam a fiamnak, vegye ki a telefonomat és az irataimat az autóból, ő négykézláb ezt meg is tette. A lakók persze még ezt sem látták, csak már azt, amikor Matyi ijedten telefonált vele a testvérének, a másik srác meg hirtelen azt sem tudta, mi történt, én pedig a kútról jöttem vissza.

Megjelent a rendőrség is – feleslegesen. Szerintük is feleslegesen, de meg kellett kérdezniük, ki hívta ki őket. Felvették az adatokat. És amikor kiderült, hogy valójában személyi sérülés nem történt, akkor azt is megkérdezték, miért vannak akkor ők ott?! A biztosítás és a kártérítés ugyanis nem az ő asztaluk. De ha már ott voltak, helyszíni bírságot kaptam.

 

– Eltelt két hónap, ki lehetett heverni a történteket?

 

JJ: Nem hevertem ki. Fogytam 6 kilót. Keményen edzek egyébként, de azzal nem sikerült, most igen. Sajnos hamarabb jut az emberek eszébe, hogy micsoda szemét vagyok, mint hogy egyáltalán megkérdezzék, amúgy jól vagyok-e… Úgy látszik, politikai okokból azoknak is, akikkel egyébként eddig jóban voltam. Ez fáj.

 

– Mi lesz a polgárőrséggel az „őrségváltás” után? Fellendül, más irányt kap, lelanyhul?

 

JJ: Én vállaltam a felelősséget azért, ami történt, a polgárőrség pedig dolgozik tovább. 14 év alatt kaptunk mi már hideget, meleget, innen is, onnan is. Egy közlekedési baleset miatt azonban miért kellene mindent felforgatni? Uram bocsá’, 14 év alatt ez volt az első…

 

 

A cikk első részét lásd: Mennyi a maglódi igazság? 1. rész – Csak az igazság számít?

 

Utoljára frissítve: 2014-07-28 23:54:37

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magy...
Bővebben >>