. Ma Béla napja van.
Megyei érték a Vermesy-fesztivál
2015-06-25 20:50:30
Megyei érték a Vermesy-fesztivál

Megyei érték a Vermesy-fesztivál

A Pest Megyei Értéktárba került a Vermesy Művészeti Fesztivál.

 

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 3 éve, a 2012. októberi ülésén döntött a megyei értéktár létrehozásáról és a Megyei Értéktár Bizottság megalakításáról. A hungarikumokat is magába foglaló rendszer 1. lépcsőfokát a települési értéktárak összessége adja. Egy-egy megye szomszédos településeinek önkormányzatai közös települési értéktár bizottságot is létrehozhatnak, amely a tájegységi értéktárat állítja össze. A 2. lépcsőfok azonban általában a megyei értéktárakból áll, amely a települések helyi jelentőséget meghaladó étékeit gyűjti össze.

 

Június 23-án délután jelent meg Pest megye honlapján a hír, hogy az idén 15 éves maglódi Vermesy Művészeti Napok is bekerült a megyei értéktárba. Az oldalon lévő összefoglaló szerint:

 

„»Meggyőződésem szerint, a rendezvénysorozat kivételes és nagyszabású értékrend szellemében működik, Maglódra és a térségbe vonja a legmagasabb színvonalat képviselő művészeket, kompromisszum nélkül kínálja fel közönsége számára a magyar és az egyetemes zenekultúra értékeit… A rendezvények egyenletesen magas színvonala bámulatra méltó…« – E sorokat Selmeczi György Erkel-díjas zeneszerző, karmester, operarendező írta a régió egyik legértékesebb művészeti fesztiváljáról, a 2001-ben elindított Vermesy Zenei Napokról, amelynek palettáján olyan előadókkal találkozhatott már eddig is a közönség, mint (a teljesség igénye nélkül): Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész, Pege Aladár Kossuth-díjas bőgőművész, Ágoston András Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Sümegi Eszter és Gál Erika, operaénekesek, Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Állami Népi Együttes, a Budapest Ragtime Band.

 

Mindezek után nem meglepő, hogy az ingyenesen látogatható rendezvény, amely minden év október 2. hetében kerül megrendezésre, immár messze túlnőtt Maglód város határain, és Japántól Horvátországon át Franciaországig vonzza a nemzetközi művészvilág képviselőit. A programok négy helyszínen zajlanak és a komolyzenei hangversenyeken túl táncművészeti és kortárs festészeti programok is kapcsolódnak programjába.”

 

A megyei értéktárban jelenleg 39 tétel található, a Maglóddal közvetlenül szomszédos településekről a gyömrői Teleky-kastély szerepel benne. A leghatékonyabban eddig Márianosztra sorolta be értékeit, így felkerült a listára a Magyarok Nagyasszonya Bazilika, a Kálváriadombon lévő évszázados hársfasor, a Kálvária, a fegyintézet egykori pálos kolostorának épületegyüttese, a rabtemető, a Kopasz-hegy márianosztrai látképe, a Kopasz-hegy márianosztrai látképe és a börzsönyi kisvasút is.

 

 

1. képünkön az Állami Népi Együttes fellépése a MagHázban 2014 októberében, muzsikál Pál István Szalonna bandája

2. képünkön Tóth István, a fesztivál igazgatója Iyoda Hiroko zongoraművész és menedzsere, Tomiyama Tadakazu társaságában 2014 októberében

3. képünkön a Vermesy-logó

 

Kapcsolódó cikkeink:

XIII. Vermesy-fesztivál

Jandó Jenő a Vermesy-fesztiválon

A Diótörő abszolút valóság

Bábeli harmónia

Csak a zene számít!

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>