. Ma Márk napja van.
Mazsoláék nyomában a MASZAT
2014-01-31 22:57:18
Mazsoláék nyomában a MASZAT

Mazsoláék nyomában a MASZAT

A Bálint Ágnes Emléktúrára jelentkező, kb. 50 gyermeknek „kincskereséssel” kezdődött január utolsó szombatja.

 

30 darab mesekártya rejtőzött el az iskolaudvaron: az írónő összes műveinek könyvborítóiról Mazsola, Kukori és Kotkoda, a Futrinka utca lakói, a vízipók, a szeleburdi család, egy sereg egérke és tündérnépek köszöntek vissza kedves, régi ismerősként. A szerencsés megtalálók csokira válthatták be a buszon, amit találtak.

 

 

Január 25-én a Maglódi Szabadidősport- és Természetjáró Egyesület (a MASZAT) és a MagHáz (azaz a Szeberényi Lajos Városi Könyvtár) közösen és bevallottan a hagyományteremtés szándékával szervezte meg az első maglódi „irodalmi” kirándulást. A rendezők a túrázás és az olvasás legélvezetesebb erényeit kovácsolták egybe, hogy mindkét összetevőnél még jobb legyen a végeredmény.

 

Kétszer is fordult az iskolabusz, mire mindenkit átlódított Vecsésre, a Barcsai utca 1. szám alatti emlékházba (2. fotó). Útközben a csoki mellé és tényleg csak kedvcsinálóként hangzott el néhány érdekesség az évtizedekig a szomszédunkban élő írónőről. Mindenki kapott egy térképet is a túraútvonallal, hátulján pedig a rendkívül termékeny irodalmi munkásságot néhány mondatban összefoglaló rövid leírással.

 

Az emlékház udvarán maga Bálint Ágnes leánya (1. fotónk bal szélén) kalauzolta a túrázókat a mesés kert tökházacskája, Frakk fája és ólja előtt a különleges hangulatú, minden zugából mesehangulatot árasztó, ám mégis valóságos, hús-vér emberi életutat dokumentáló szobákban. Az életművet szeretettel és aprólékos gondossággal ápoló leszármazottak a kertből és az épület fölső részéből valóságos játszóházat, játszóteret varázsoltak, így nyoma sincs az áporodott, unalmas és ódon múzeumi hangulatnak. A kis boltocskában nagy keletje volt a plüss Mazsolának, de az újra és újra kiadott könyvek is népszerűek még mindig.

 

Visszafelé aztán már gyalog indult el a népes gyermeksereg a mesék révén ifjúkorukba visszarévedő, nosztalgikus mosolyba burkolódzó kísérőkkel. Bár a repülőtér melletti spotter dombon a kivételesen közvetlenül is életrajzi ihletésű Lepke az írógépen című kötetből elhangzott egy rövid írás (Bálint Ágnes természet közeli szemléletét is bemutatandó), de a túra mégiscsak túra: a 14 km-en legfeljebb lelkileg könnyített a mesés útravaló.

 

Ezt a lelki támaszt azonban nem lehet eléggé megbecsülni: mire felocsúdott, már a maglódi nagyhíd alatt bandukolt az őzekben is sokat gyönyörködő csapat. Korosztályonként más és más, a Bálint Ágnes teremtette gyermekvilágról szóló, rejtvényt vihettek haza a túrázók. Minden résztvevő mazsolás kitűzőt és mesefigurás könyvjelzőt is kapott emlékbe. Ennél persze sokkal többet. Bálint Ágnes, ez a (Janikovszky Éva kifejezésével) „csodagyerekből csodafelnőtté” lett fáradhatatlan mesemondó azóta is súgja-búgja, halkan duruzsolja a gyermeki fülekbe megunhatatlan történeteit.

 

(A következő „irodalmi” túrára valószínűleg Lázár Ervin emlékére kerekedik fel a MASZAT és a könyvtár, egyenest a péceli „négyszögletű” kerekerdőbe visz majd a kalandos út.)

 

 

 

 

 

 

1. fotó: A Bálint Ágnes Emlékházban az írónő lánya, Németh Ágnes, mellette Károly bácsi és Irma néni jelmezében két MASZATka

2. fotó: Az emlékház a Barcsai utca felől

3. fotó: Mazsola, az emléktúra jelképe

4. fotó: Vecsés és Maglód között

 

Utoljára frissítve: 2014-02-01 21:52:50

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>