. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Maglódra jönni kihívás
2014-04-05 14:49:28
Maglódra jönni kihívás

Maglódra jönni kihívás

Április 11-én 17 órától Zsigmond Emőke Zoltán Áronnal és Kovács Adriánnal lép fel a MagHáz irodalmi kávéházában. Akit pedig sokrétűen megidéznek: Weöres Sándor.

 

Maglódi Hírhatár: Weöres Sándort alapvetően gyermekversek költőjeként szereti a felnőttek többsége is. A maglódi költészetnapi előadás mitől lehet vonzó a kíváncsi, irodalomszerető közönségnek?

 

Zsigmond Emőke: Műsorunk javarészt zenei megalapozású. Weöres versei nagyon alkalmasak a megzenésítésre. Egyébként a Maglódon is fellépő Kovács Adrián szerezte a művek zenéjét. Másrészt kifejezetten populáris válogatást állítottunk össze, tehát közérthető lesz a produkció. Mindezek mellett igazán izgalmas, hogy nem is feltétlenül a szavak értelme az elsődleges ebben a költészetben, mert a ritmusuk és a hangzásuk az érzelmeinket dolgoztatja meg. Természetesen nem a művek gondolatiságát akarjuk háttérbe szorítani, de alapvetően az érzékekre hatnak. Ráadásul ezeknek a verseknek nincs is „megfejtésük”, vagyis egy megfejtésük nincs, mert több megfejtésük lehetséges: a néző szabadon eldöntheti, hogy mit nyújt, mit mond számára ez a fajta színházi élmény. A verseket, a zenét mozgással is tarkítjuk, amiben az számomra az izgalmas, hogyan lehet a testtel visszaadni ezt a látványos és érdekes, különleges mondandót.

 

Maglódi Hírhatár: Kiknek ajánljuk tehát az előadást?

 

Zsigmond Emőke: Bemutattuk már gimnazisták számára, sőt még fiatalabbaknak is, akiknek egyformán tetszett. Ahogy a 82 éves nagyapám szintén élvezte. Vagyis nem korhatáros az egyébként csupán 45 perces produkció.

 

Maglódi Hírhatár: Nem lesz zavaró, hogy a MagHáz egyfajta kávéházi környezetbe helyezte a fellépést, ahol tehát egyrészt kávé- és süteményillat lengi be a művészi produkciót, másrészt utána beszélgetés vár az előadókra?

 

Zsigmond Emőke: Ez számunkra nagyon jó, mert így még inkább kialakul a közönséggel a kommunikáció, ami minden előadás lényege.

 

Maglódi Hírhatár: A János vitéz Iluskájaként a Nemzeti Színházból érkezvén, a Vízkereszt Oliviájaként a Pesti Színházból vagy Torontóból érkezvén, az Ódry Színpad Hamletjéből, Vérnászából vagy Diótörőjéből érkezvén, netán filmfőszerepből érkezvén – Maglódra, milyen érzések bukkannak elő a színésznőből? Hiszen ide kicsit haza is jön, rokonok közé.

 

Zsigmond Emőke: Maglódra jönni is kihívás. Minden közönség más és más. Minden alkalommal újra meg újra fel kell venni a kontaktust, mert rossz közönség nincs. Ha valami nem működik jól, az a színészek hibája. Valóban szeretek Maglódra jönni, a Diótörőnket is bemutattuk már itt. Látom, hogy nehéz körülmények között is sikerült felvirágoztatni a MagHázzal a kulturális életet. És hiszem, hogy a kulturális életnek, a művészetnek megvan, meglesz az eredménye, ha most még nem is hoz kézzelfogható hasznot, de előbb-utóbb a nagyobb látókörű emberek tevékenysége, gondolkodása visszahat majd a gazdaságra is. Kovács Adriánnak, a zeneszerzőnek, Zoltán Áronnak, az osztálytársamnak és nekem a feladatom pedig ebből annyi, hogy 11-én este valóban találkozzon Weöres és a Nagyérdemű.

 

 

Első képünk: jelenet a János vitézből, második fotónkon: Zsigmond Emőke (a képek forrása: itt)

 

Harmadik fotónk a Diótörő maglódi bemutatóján készült (a Vermesy Fesztiválon), a költészet napján újra fellépő Zoltán Áron az álló sorban jobbról a második (mellette Szabó Erika és ifj. Vidnyánszky Attila), Zsigmond Emőke pedig balról a második (mellette Tóth András és Bach Kata).

 

Cikkünk alcíme a Nől a dér, álom jár című Weöres-vers 10. sora.

 


Utoljára frissítve: 2014-04-05 14:52:16

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>