. Ma Auguszta napja van.
Maglódot mustrálják
2015-06-18 07:47:17
Maglódot mustrálják

Maglódot mustrálják

Június 18-tól működik a kormányhivatal gondozásában lévő Pest Megyei Mustra című honlap, amely a megyékben található felújított műemlékekről ad részletes tájékoztatást, kirándulási lehetőségeket is ajánlva.

 

A honlapon első körben 21 műemlék látható, a vecsési járásból egyedül a maglódi evangélikus templom  (noha a térkép egyelőre Klenovára tette át az épületet az Ófalu helyett). Facebook oldal is készült mindezzel párhuzamosan, és hamarosan indítják a „Szelfizz műemlékkel” című játékot.

 

 

„»Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék« – Kölcsey Ferenc költői víziójában egy nemzeti programot adott, nemcsak a reformkor, hanem a ma emberének is. »Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!« Milyen megfoghatatlan erő árad egy várromból, hogy ilyen képzeteket indíthat el az emberben! Mindannyian megtapasztalhatjuk ezt, ha egy régi várban, templomban, valamilyen műemlékben megállunk. Az épületek visszatükrözik azt, amit tervezőik és létrehozóik a világról gondoltak, és mindegyikük kőből, fából vagy akár vályogból készült üzenet az utókornak. De nemcsak történeti vagy építészeti szempontból fontosak épségben tartásuk, megőrzésük. Hanem azért, mert házaink, templomaink állapota saját magunkról és korunkról árulkodik. Olyanok vagyunk mi magunk is, mint épületeink” – írja a honlap szerkesztője. „Célunk, hogy kulturális értékeink bemutatásán keresztül kedvet csináljunk közelebbi megismerésükre. Olyan közösségi helyeket szeretnénk találni, újra felfedezni általuk, amelyek összekötnek minket. Ehhez nyújtanak segítséget a képeken és a történeti leírásokon túl a térképek és egyéb hasznos információk.”

 

Kapcsolódó cikkünk: Mustra és Erős Vár 

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>