. Ma Márk napja van.
Maglódon németül
2014-07-03 15:03:04
Maglódon németül

Maglódon németül

A Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola honlapja három intézmény együttműködésében megvalósuló tanórán kívüli német nyelvtanulási lehetőségről tájékoztatja az érdeklődőket.

 

Az általános iskola mellett a bajor Grund- und Mittelschule Tann és a Magánhangzó Nyelviskola vesz részt a programban. A maglódi általános iskolában ugyanis sajnos jelenleg nincs németoktatás. Néhány évvel ezelőtt, szülői nyomásra kényszerültek azt levenni a tantárgylistáról, noha az egyetlen, igazán komoly lehetőségeket tartogató kapcsolatot ma is az említett Tann testvériskolájával ápolják Maglódon immár 10 esztendeje. Évente két találkozóra is sor kerül a gyermekek között, a bajor diákok április elején jártak itt, legközelebb pedig 2014 októberében viszonozhatjuk a látogatást. A képviselő-testület májusi ülésén 500 ezer forintos támogatást szavazott meg erre az útra, amelynek németországi fedezetét a partneriskola vállalta. A gyermekek azonban egyelőre csak korlátozottan, legfeljebb angolul beszélgethetnek egymással, leszámítva azt a néhány diákot, akik magánúton tanulják a németet második idegen nyelvként.

 

Pedig Európában az angol után a német a leggyakrabban használt nyelv. A német anyanyelvűek száma is több mint 90 millió. Magyarországra évente több millió ember látogat turistaként erről a nyelvterületről. Szomszédunkban, Ausztriában is a némettel boldogulhatunk csak igazán. Hagyományosan kitűnőek Németországgal, Ausztriával, de Svájccal is, idegenforgalmi kapcsolataink. Hazánk kereskedelmi partnerei sorában Németország foglalja el az első helyet, Ausztria pedig a másodikat. Számos hazai német és osztrák érdekeltségű cég foglalkoztat magyar munkavállalókat (többek között az Aldi, az Allianz, az Audi, a Bosch, a Deutsche Telekom, az E.ON, a Lidl, a Mercedes, a Siemens), ahol az előmenetelnek a nyelvtudás lehet az igazi garanciája. Egyre több honfitársunk vállal (kényszerből vagy önként) német nyelvterületen munkát, ahol egyszerűen elengedhetetlen a nyelvismeret. A sport terén is a német nyelvű államok a leginkább szóba jöhető partnerországok, legyen szó a téli sportokról vagy labdajátékokról, netán technikai sportokról.

 

Az volna természetesen a legjobb, ha ismét lehetne németül tanulni a maglódi általános iskolában. De addig is „Európa anyanyelvével” a Magánhangzó Nyelviskolában lehet megismerkedni. Itt a következő tanévtől német oktatást indítanak a felső tagozatosok számára két korcsoportban: az 5–6. és a 7–8. osztályosok számára. A foglalkozások kiscsoportos formában, a kor elvárásainak megfelelően, kommunikatív, játékos formában zajlanak. A hétköznapi élet természetes beszédhelyzeteivel ismertetik meg a diákokat, miközben az általános iskolával együttműködve, fokozatosan készülnek a testvérintézménnyel való kapcsolatfelvételre, kapcsolattartásra. A tervek szerint tehát egy adott nyelvi szinttől a gyerekekkel közösen ápolják a német testvérkapcsolatot. A legközelebbi németországi tábor során pedig már a nyelvterületen próbálhatják ki a tudásukat a diákok.

 

A három intézmény elképzelése szerint a két iskola közötti kapcsolatot az évi két találkozón kívül egy cserediák program is színesíti majd.

 

A fotók és az információ forrása:
Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola honlapja

1. fotó: tanni diákok a maglódi vendéglátókkal (2011)

2. fotó: Tann címere

3. fotó: Össztánc a maglódi általános iskolában

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tanni tapasztalatok

Tanniaktól tanulni, tanniakkal táncolni

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-03 15:05:13

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>