. Ma Emma napja van.
„Maglódi srácok” a Dunán
2017-10-24 15:16:39
„Maglódi srácok” a Dunán

„Maglódi srácok” a Dunán

Műsorra tűzte a közszolgálati televízió a Maglódon forgatott 1956-os emlékfilmet.


Büszkeség. Pont. című cikkünkben 2016 december elején írtuk meg, hogy a Maglód Város önkormányzata által benyújtott pályázatot, amelynek révén Babos László „Pesti srácok” szobra elkészülhetett, magas művészeti és történelmi értékére tekintettel beválasztották a 20 legjobb pályamű közé. Ennek nyomán Kenyeres Gyula filmproducer vezetésével dokumentumfilm-sorozat készült e helyszíneken. A néhány perces epizódokból álló sorozat célja, hogy az egyes „Büszkeségpontokhoz” kötődő történelmi eseményeket, személyeket, hőstetteket megfilmesítve közelebb hozza 1956 jelentőségét a helyben élők, de az egész nemzet számára is, különös tekintettel a fiatalokra.

 

Arról is beszámoltunk, hogy a maglódi epizódot már a forgatás első napján felvette a Filmkert Kft. stábja a Helytörténeti Gyűjteményben, a szintén az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett, Igazságért és szabadságért c. időszaki kiállítás tablói és tárlói között. Babos László Ezüst gerely díjas szobrászművész, a maglódi „Pesti srácok” szoborcsoport alkotója nyilatkozott a stábnak '56-os emlékeiről és az alkotói szándékról. Többek között elmondta, hogy alig 10 éves volt a forradalom idején, így sosem gondolta volna, hogy ennyire belevésődhet egy gyermek tudatába, amit akkor átélt. Később ugyanis egészen mást olvasott és tanult 1956-ról, mint amire emlékezett. Sosem volt ugyan hajlandó „ellenforradalomnak” nevezni a szabadságharcot, de csak a rendszerváltáskor „derülhetett” ki, hogy a gyermekkori emlékei az igazak. Ha pedig egy kicsit idősebb, ő maga is lehetett volna pesti srác. Mindezt, saját vágyait és saját magát is meg akarta a szobor által fogalmazni, mert azt a nagy emberi összetartozást szeretné azóta is újra átélni, amit akkor megtapasztalt – és azóta sem soha többé.

 

A Farkas György rendező, Szakács Melinda szerkesztő riporter és Sepsi Gergő operatőr által jegyzett Dicsőség a hősöknek! 1956 c. filmsorozat végül nem a tervezett időre készült ugyan el, de az első, Balatonalmádiban forgatott epizód most látható a mediaklikk.hu oldalon. A maglódi kisfilm leadási időpontja pedig október 29. vasárnap, 18:52 perc a Duna World műsorán, illetve 22:56 perc a Duna Tv műsorán.

 

1. kép: A jubileumi maglódi kiállítás udvarán helyi diákok élik újra 1956 légkörét

2. kép: A filmsorozat stábja, középen a rendező, Farkas György, a szerkesztő riporter, Szakács Melinda, illetve az operatőr, Sepsi Gergő

3. kép: A maglódi Pesti srácok, Babos László alkotása az avatási ünnepségen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>