. Ma Gedeon napja van.
Maglódért Emlékérmet kapott: Deáky Zita
2016-08-26 02:58:33
Maglódért Emlékérmet kapott: Deáky Zita

Maglódért Emlékérmet kapott: Deáky Zita

Maglód Város Önkormányzata a Maglódért Emlékéremmel köszöni meg Deáky Zitának kulturális értékeink megőrzését elősegítő, kiemelkedő és önzetlen tevékenységét.

 

Deáky Zita 1955-ben született Nagyatádon. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar–néprajz szakán 1984-ben fejezte be. Etnográfusi szakdolgozata évtizedekre kijelölte kutatói pályájának ívét: az anyaság, a kisgyermekgondozás témáját kezdte feldolgozni. Ehhez kapcsolódva az Orvostörténeti Könyvtár és Levéltárban a későbbi miniszterelnök, Antall József biztatására orvostörténeti források bevonásával alapozta meg több tudományterületet is feldolgozó szemléletű munkásságát, pl. a bábaság történeti-néprajzi feldolgozásával. Míg a Kertészeti és Élelmiszertudományi Egyetem Társadalomtudományi Tanszékéről, aztán a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról végre 2013-ban átkerülhetett az ELTE-re,  falukutató táborokat, konferenciákat szervezett, elmélyedt a romológiában, és a Néprajzi Intézetben is elismerték tevékenységét, kiadványsorozatot szerkesztett, egyetemi doktori disszertációt készített, PhD-fokozatot szerzett és habilitált is.

 

Számos kötetet állított össze és írt maga is, melyek közül elég most a hazai születés-kultúrtörténetet feldolgozó Minden dolgok kezdetét, illetve a kisgyermekkor hasonlóan átfogó bemutatását adó Jó kisfiúk és kisleányok című könyvet kiemelni. Mindkettő elnyerte a könyvtárosok országos elismerését, a Fitz József-díjat. A legutóbbi könyvéhez, a Gyermekek és serdülők munkája Magyarországon c. műhöz hasonlóan ezek is egyszerre közérthetők, és gondolatgazdagságukkal újabb és újabb, addig szinte járatlan utat jelölnek ki a társadalomnéprajz számára.

 

E munkák is tartalmazzák annak lenyomatát, hogy Deáky Zitának nem csupán a lakhelye Maglód, ahová családjával még 1989-ben költözött. Kerek születésnapi évfordulója alkalmából a tiszteletére megjelent több mint 600 oldalas tanulmánykötetben tanszékvezetője, Mohay Tamás írja: „Maglód nemcsak a lakóhelye, hanem a pátriája is, amelynek lelkes és tevékeny híve, aki évek munkájával nemcsak helytörténeti gyűjteményt hozott létre, hanem azt egy kutatócsoport megszervezésével élővé is tudta tenni, s aki sorra nyitja meg a kiállításokat a helyben használt Bibliákról, a babákról vagy az idős korában eltávozott »Gari nyanya« bő szoknyáiról.”


A születésnapi köszöntőt kiegészíthetjük azzal is, hogy a szintén általa vezetett Múzeum Baráti Kör célja hasonló, mint a kutatócsoporté. Továbbá a Maglódi Füzetek most megjelent 2. számával (társszerző és szerkesztő volt egy személyben, mint az előző számnál) éppúgy a település múltjának feltárásán fáradozik, mint a várossá válás alkalmából vagy a helyi karácsonyi szokásokat összegyűjtő, továbbá az I. világháború 100 éves évfordulója, illetve a most szerveződő 56-os forradalom 60 éves évfordulója alkalmából szervezett-rendezett kiállítással. Mindannyian tudjuk, hogy múzeumot szervezni-vezetni, kiadványt készíteni vagy kiállítást rendezni a fővárosban, illetve itthon, óriási különbség; és Deáky Zita e különbségnek minden bugyrát megjárja valamennyi újabb meg újabb munkájával.

 

Örök segítőtársa, támasza ezen a göröngyös úton városunk díszpolgára, Somogyváry Mihály. Fiuk már felnőtt, több diplomás, alapvégzettsége szociológus. A család és a barátok a legfontosabbak a munka, a tanítás mellett Deáky Zita életében. Erdélyi gyökerei nemcsak problémaérzékenységét és empátiáját magyarázzák (részben legalábbis), de ahhoz szintén hozzájárultak, hogy már a '70-es években bekapcsolódjon a segélyezési tevékenységbe, és pontosabban értse a maglódi szociológiai folyamatokat is.

 

Évtizedek óta kitart a biblia-„órák” nyújtotta különleges barátság mellett (ami szintén egyfajta maglódi vonatkozással bír) éppúgy, mint a már itt szerzett, számára kivételes kapcsolatok mellett. Maglódra is egy barátság miatt költözött, és itt mind a mai napig ezek a fontos szálak tartják meg. A városért dolgozva a barátság élteti.

 

1–2. kép: Deáky Zita átveszi a Maglódért Emlékérmet Tabányi Pál polgármestertől és Kérges László, illetve Remport Csaba alpolgármestertől 2016. augusztus 20-án

3. kép: A Maglódi hagyományok a címe a Koltay Erikával szerkesztett kötetnek, amelyet szintén az augusztus 20-i ünnepségen mutattak be

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>