. Ma Gedeon napja van.
Maglód mint múzsa: Gömöri lakodalmas
2016-06-27 21:19:29
Maglód mint múzsa: Gömöri lakodalmas

Maglód mint múzsa: Gömöri lakodalmas

„Az Úr 2016-ik esztendeje Szent Iván havának 4. szombatján lakodalomra került sor Gömörhosszúszó faluban” – tudósít az A FELVIDÉK.ma.

 

„Az első szlovákiai magyar hírportál” cikke nem csak azért értékes és érdekes a maglódiak számára, mert a testvértelepülésen történt mindez, de ráadásul az ihlet is innen eredeztethető, derül ki Beke Beáta tudósításából. „A hosszúszói gömöri lakodalmas ötlete magyarországi testvértelepülésük meglátogatása után született. Maglódon idén 10. alkalommal került sor az »Apáink nyomdokain« című Kárpát-medencei magyar találkozóra” – írja június 27-én megjelent cikkében.

 

Novák Tamás polgármester szerint a testvértelepülési kapcsolat megszületése felélesztette a hosszúszóiak magyarságtudatát, és közelebb is hozta az erre fogékonyakat a nemzeti kultúrához. A műsor megálmodója, Pomaj Anita hagyományőrzőktől, helytörténészektől gyűjtötte össze a szükséges tudást: „Elkezdtünk foglalkozni a helyi fiatalokkal. 7 fiút és 7 lányt tanítottunk be a lakodalmasra. A vőfély szerepét Lakomy Tamás vállalta el Berzétéről. A menet részesei voltak azok a csoportok is, amelyek a mai napig őrzik hagyományainkat. A hagyományos menyasszonykikérőt és a dunnavitelt pedig a helyi Bíborka énekkar mutatta be” – nyilatkozta a koreográfus.

 

Bár a riporter szerint Felső-Gömörben az utóbbi időkben ritkán lehettek részesei ilyen műsornak, június 25-én azonban a történelmi táj jellegzetes lakodalmi szokásainak vidám elemeit mind-mind felelevenítették: a leány-kikérőt, az ágyvitelt, a kalácssütést, a lakodalmi menetet, a menyasszony búcsúztatását, magát a lagzit és a lakodalmi vigasságot, hű képet adva a régmúlt lakodalmak hagyományaiból. A lagzit megjelenítő kulturális programban a Bíborka mellett hagyományőrző csoportok is felléptek, a szilicei vegyes énekkar és a Szalóka Éneklőcsoport mellett ízelítőt adott a virtusból a maglódi Kacamajka Néptánccsoport is.

 

 

Nyújtsunk még némi kóstolót a gömöri hagyományokból! „A búcsúztatást követően a fiatal pár és a násznép a templomba ment, ahol csak akkor nyitottak ajtót, ha a vőlegény fizetett. Az esküvő után a menyasszonynak körkalácsot adtak, aki azt hátradobta a gyerekeknek. A lakodalomban a fiatal házasokat a szülők fogadták. A vőlegény szülei mézzel kínálták a menyasszonyt, hogy olyan édes legyen a fiukhoz, mint a méz. A tányértörésnek több jelentősége is volt. Ebből tudták meg, hogy hány évig fognak boldog házasságban élni, de azt is, hogy a férjből mennyire lesz papucsember.”


Beke Beátának az „A magyar – külhoni magyar kapcsolatok erősítése minden szinten fontos” címen megjelent másik írása a Szövetség a Közös Célokért pozsonyi központi irodája által működtetett hírportálon, Novák Tamás gömörhosszúszói, illetve Tabányi Pál maglódi polgármester és Kérges László alpolgármester nyilatkozatát foglalja össze a testvértelepülési kapcsolat fontosságáról.

 


Nem csupán a hivatalos szerződés a lényeges, az önkormányzatok mellett a gyülekezeteinket és a családokat is élő, szoros, baráti szálak fűzik össze: amikor vendégül látjuk a testvértelepülésekről érkezőket, családoknál alszanak a látogatók – árulta el a hétköznapi népi diplomácia receptjét Tabányi Pál.

 


„Egy ünnepség Székelyföldön és nálunk is úgy kezdődik, hogy az emberek először elmennek a templomba, és aztán jönnek a világi ünnepségek. Úgy érezzük, hogy a hosszúszói kapcsolatba bele tudtuk szőni ezt a fonalat. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a polgármester a templomban nyitja meg a rendezvényt” – mondta Kérges László, úgyis, mint a maglódi evangélikus gyülekezet világi vezetője. A maglódi és a hosszúszói evangélikus gyülekezetek között 2012-ben köttetett hivatalos testvérkapcsolat, ami idővel úgy elmélyült, hogy a szlovákiai helyhatósági választások után az új vezetés eljött Maglódra bemutatkozni.

 

 

„Megmaradásunk szempontjából fontos a testvértelepülési kapcsolat. Felvidéken is nehéz a magyar lét, de parciumi barátainknak sem könnyebb. Nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépítenünk a maglódiakkal és a kiskerekiekkel is. Februárban voltunk Maglódon a Kárpát-medencei találkozón, amely pozitívan hatott mindannyiunkra”  – mondta el felvidéki portálnak Novák Tamás hosszúszói polgármester.

 

 

Fotók: 1. Tabányi Pál polgármester és Kérges László alpolgármester a gömörhosszúszói falunapon koszorúzott; 2. középen fehér ingben Novák Tamás gömörhosszúszói, a kép jobb szélén Tabányi Pál maglódi polgármester, balszélen (szintén fehér ingben Flander Zoltán, a hosszúszói evangélikus gyülekezet felügyelője a koszorúzáson; ökumenikus istentisztelet; 3. A menet a templomtól a tájházig tartott, a képen a Kacamajka tagjai; 4. A Kacamajka leányainak körtánca; 5. Harmadszorra csak kiadták a vőfélynek a menyasszonyt a gömöi lakodalmasban


A cikk és a fotók forrása:  FELVIDÉK.ma

Beke Beáta: Gömöri lakodalmas

Beke Beáta: A magyar - külhomi magyar kapcsolatok erősítése minden szinten fontos

 

 

 

Utoljára frissítve: 2016-06-27 21:28:43

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>