. Ma György napja van.
Magamból a maximumot
2014-08-15 00:38:58
Magamból a maximumot

Magamból a maximumot

Az augusztus 15-én utcára kerülő Maglód újságból közöljük ízelítőként az alábbi beszélgetést.

 

Arról beszélgetünk Ádám László szakosztályvezetővel az Ifjúsági OB-t követő szerda esti edzés elején, hogy a súlyemelés viszonylag kiszámítható sport. Az mégis megjósolhatatlan, mire lehet még képes kitűnő adottságokkal rendelkező legújabb bajnoka, Meizl Máté. Pedig Ádám László sokat tud. Kemény keze alatt a Maglódi TC súlyemelő szakosztálya az ország 20. legjobb klubjává vált. Ehhez azonban egy hetet sem lehet kihagyni. A verejtékszagú, jókedvű edzés után pedig az újdonsült bajnokot faggatjuk.

 

Mit lehet tudni súlyemelő berkekben Meizl Mátéról?

MM: A hétvégén (július 26-án) lettem magyar bajnok. Előtte is volt pár versenyem, bár rangosabb kevesebb. Márciusban az Iskolás Országos Bajnokság ötödik helyezése volt eddig a legjobb eredményem.

 

Gondoltad volna Kecskemétre utazva, hogy bajnok lehetsz?

MM: Nem voltam benne biztos, de persze gondoltam rá. Az tudtam, hogy az ellenfeleim nagyjából azonos szinten vannak, tehát, így én is esélyesnek számítottam.

 

A 2. legkisebb testsúllyal, nagy múltú súlyemelő műhelyek versenyzőit előzted meg. Mi a titkod?

MM: Rendszeres edzések, kitartás… De a legtöbbet az edzőimnek köszönhetem: Sebestyén Zoltánnak és Ádám Lászlónak, akik mind mentálisan, mind a formámat nagyon jól időzítve felkészítettek a versenyre.

 

Mondhatjuk, hogy a verseny a nehezebb részében, a szakításban dőlt el, hiszen ott 10 kilóval emeltél többet a testsúlyodnál?

Igen. Szakításban egyéni csúcsot döntöttem, ezzel nagy előnyhöz is jutottam, amit a lökés során meg tudtam tartani, így végül I. lettem.

 

Mit éreztél a dobogón, súlycsoportod országos bajnokaként?

MM: Nagyon jó érzés volt a dobogó tetején állni, tudva, hogy az edzésekbe belefektetett idő végre meghozta gyümölcsét.

 

Most már számon tart tehát a szakma. Miben nyilvánul meg a sportszövetség figyelme?

MM: Támogatást, felszerelést, táskát, melegítőket kaphatok. Edzőtáborokba is nagyobb eséllyel kerülök be a jó eredményekkel.

 

Mivel foglalkozik egyébként az 55 kg-os súlycsoport magyar bajnoka?

MM: 16 éves vagyok, az általánost Maglódon végeztem, most a zuglói Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolában tanulok.

 

Az informatika divatos, keresett hivatás, bár a rendszergazdát nem súlyemelő bajnokként képzeli el az ember.

MM: Nem informatikus szeretnék lenni. Azért mentem oda, mert katonai alapismeretekből is lehet érettségizni. És azért is kezdtem el súlyt emelni, mert a katonasághoz kell az alkat, a súlyemelés pedig ezt megadja.

 

Azért kell a súlyemelés, hogy minél jobb katona légy?

MM: Azért kezdtem, de már nemcsak ezért csinálom, hanem a minél jobb, rangosabb eredményekért. Mert az nagyon jó érzés. Nem is az számít, hogy pénzügyileg ez menyire éri meg, hanem az, hogy itt jól érzem magam, és jó a társaság is.

 

Végignéztem a kb. 2 órás, jó hangulatú edzést. Markáns, férfias a légkör itt a vasak között, de nem biztos, hogy jól tudtam olvasni az izzadó, erőlködő fiatalok tekintetéből. Mi ennek a sportágnak a szépsége?

MM: Az, hogy egy olyan kis ember is, mint én, ahhoz képest mekkorát bír emelni. A bátyám járt előbb konditerembe, én is elkezdtem, de az nem fogott meg. A súlyemelőket először csak a tévén keresztül néztem, aztán Vincze László edzőtársamat is láttam egy videón, őt is megkérdeztem, le lehet-e jönni, de akkor még elég sokan voltunk. Végül aztán Gulás Gáborral jöttem el, és azóta járok is az edzésekre.

 

Korábban is szemüveges voltál? Annyit azért mindenki tudni vél a súlyemelésről, hogy meglehetősen koptatja a szervezetet.

MM: Ez a sport nem mindenkinek ajánlott. Nagyon igénybe veszi az izületeket. A szemet tényleg roncsolja az erőlködés, de én korábban is hordtam már a szemüveget, így a sportorvosi előtt mindig el kell mennem a szemészetre is.

 

Próbáltam kiolvasni az erőlködő fiúarcokból, hogy a dög nehéz súly felemelésének legdurvább pillanata előtt és közben vajon mire gondoltok?

MM: Én mindig ugyanarra gondolok. De nem mondom el, mire…

 

A többieknek is ugyanez a receptjük?

MM: Erről még nem beszélgettünk.

 

Most már tényleg megesz a kíváncsiság. Legalább írd körül! Valamilyen szép tájra kell gondolni? Vagy ellenkezőleg: inkább életveszélyre? Egy konkrét személyre?

MM: Igazából arra gondolok, hogy vannak, akik fontosak nekem, és ha megcsinálom, akkor az ő szemükben nagyobb leszek.

 

A szüleid mit szólnak a sportágválasztásodhoz?

MM: A szüleim támogatnak, de azt már megkaptam tőlük, hogy ha az edzés a tanulás rovására megy, akkor vége… Nincsenek ugyan nehézségeim a tanulásban, de a fáradtság azért számít. Heti három edzés van ugyanis, és még mellette járok kondiba.

 

Az iskolatársaid eljárnak szurkolni?

Az a baj, hogy az osztálytársaim messze laknak. Pedig többen is mondták már, hogy eljönnének.

 

A magyar bajnokság már a tarsolyodban van, lehet így távolabbra is tekinteni?

MM: Jó lenne kijutni egy külföldi versenyre is. Nem tudom persze megmondani, mennyire elérhető cél egy nagy nemzetközi győzelem, de persze ez is felmerült már bennem.

 

Alig fél kilón múlik, hogy a súlycsoportod határát átlépd, később biztosan nehezebb leszel. Mit gondolsz, melyik súlycsoportban fogsz felnőttként versenyezni, és nézegeted-e már abban a rekordokat?

MM: Szerintem 77 kilóban fogok majd felnőttként indulni, de még nem foglalkoztam azokkal a csúcsokkal. Engem most az érdekel, hogy a maximumot hozzam ki magamból.

 

A súlyemelő fenomének sem foglalkoztatnak? Ismersz súlyemelő legendákat?

MM: Régebbieket. Leonyid Taranyenkót, Alekszandr Kurlovicsot ismerem. Az edzőm beszélt róluk.

 

A súlyemelő szakosztály zsinórban szállítja az országos szintű sikereket. Milyen támogatást kaptok Maglódtól az eredmények láttán?

MM: Kapunk elismeréseket, például amikor megállítanak az utcán gratulálni, sőt egyszer már a polgármester is eljött hozzánk elismerését kifejezni. Nemrég pedig melegítőket adott a Maglódi Torna Club. És persze edzeni is beengednek az iskolába. Annyira mondjuk nem követnek nyomon bennünket, mint a focistákat, de én nem akarok senkivel sem hasonlítgatni.

 

 

 

A cikkhez nyújtott segítségéért, illetve a 2. és 3. képért köszönet jár Bíró Rolandnak.

1. kép: Ádám László és Meizl Máté

2. és 3. kép: A kecskeméti Ifjúsági Országos Bajnokságon

4. és 5. kép: Szerda esti edzés

Utoljára frissítve: 2014-08-15 00:45:52

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>