. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Lúdtollak és suliújságok
2017-01-06 15:08:18
Lúdtollak és suliújságok

Lúdtollak és suliújságok

2016 decemberében a Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola alsó és felső tagozatán is elkészült a diákújság egy-egy száma.

 

A kisebbek 12 oldalas lapjának még nincs címe, mert a Paragi Emma (3. a) rajzával is díszített címlapon lévő szelvényen szavazhatnak arról a diákok, mi legyen a 2. számtól az elnevezés. A Dolmány-Szabó Ágnes Olga és Czuczi Edina szerkesztette lap 2. oldalának segítségével a diákok a decemberi jeles napokkal ismerkedhetnek meg. A 3. oldalon Török Barnabás (4. a) „kutató-tanuló” a finnek Karácsonyát mutatja be. A karácsonyváró Lúdtoll rovat 3 oldalon keresztül közli a nebulók ünnepi rajzait, verseit és rövid írásait. Nemes Levente (3. c) Mikulásvárás, Bakos Boglárka (4. a) Karácsony c. írása, Bagyinka Anna (3. c) Mikulás és a felesége c. meséje, Plank Hanna (3. c) A Mikulás, valamint A rénszarvas, Mészáros Márk (3. c) A Mikulás és Rudolf c. rövid története, Karczagi Zsófia (4. a) Itt a Karácsony, Remport Dóra (1. a) Tél, Gulyás Barnabás (3. c) Télapó, Bugyi Bianka (4. a) Mesekarácsony c. verse olvasható, illetve Gál Nimród, Koricsánszky Katica és Székely Imola Anna (3. a-sok) rajzai láthatók e hasábokon.

 

A Riport rovatban Tóth Zétény (4. b1) kiváló interjúja mutatja be Boldog Zsuzsanna iskolapszichológust, akiről megtudhatjuk, hogy miért nem állatorvos lett, bár iskolás korában még ezt tervezte. Bánhegyi Szofi 4. d osztályos tanuló (képünkön) azon a Lázár Ervin születésének 80. évfordulója alkalmából szervezett meseíró és rajzpályázaton nyert első díjat alkotásával, amelyen maga az író lánya, Lázár Zsófia bírálta el a műveket. Az Utazás egy képzeletbeli világban c. pályamunka első részét is közli az iskolaújság. Az Ez nem „csak” Mesebeszéd c. összefoglaló, L. Csák Ildikó írása, a maglódi regionális mesemondó versenyt mutatja be. A könyvtárban rendezett vetélkedőhöz kapcsolódik az az ajánló rovat is, amelyben Márki Gergő (3. c) kedvkerekítője olvasható az Így neveld a sárkányodat és a Hot Dogs sorozat Lánytesók és más földönkívüliek c. könyvéről, valamint a városi könyvtár vezetője mutatja be a KÖNYVSU-GÓ c. interaktív oldalt. A Visszatekintő rovat a Takarékosság világnapja ürügyén közli Bakos Boglárka, Balázs Nóra, Lajos Kata (4. a-sok) és Márki Gergő rajzát, illetve az 1. c-sek munkáját. Az utolsó oldal két fejtörőjét Vavrik Rella (3. c) és Sotonyi Lili Zsuzsanna (4. a) készítette.

 

Az Andrásné Molnár Judit által szerkesztett 4 oldalas felsős Suliújság címlapján Bácsfalvi Detti és Sinka Viktória (5. b) Negyedikből ötödikbe c. írása olvasható, amihez a következő oldal Új tanév a nagyok között c. cikke is kapcsolódik, Szabó Enikő és Nyilas Lilla negyedikes tanulók „tollából”. A szintén negyedikes Homok Beatrix és Szilvágyi Alexa Szuper a tesis úszás c. összefoglalója dícséri a keddi úszós napot. Papp Réka (8. c) rajza voltaképpen rejtvény: egy maglódi épületet ábrázol, amelyről ki kell találni, hogy mi az, mikor épült, mikor újították fel és hol található (képünkön). A lap 3. oldalán el sem fért Csizmazia Bence és Tóth Ferenc (6. b) profi nagyinterjúja Pitti Katalinnal, amelyből megismerhetjük azt a Kodály Zoltán-i szép gondolatot, mely szerint „a művészetben nincs lift. Csak lépcsőfokonként lehet haladni. A legfelső emeletre csak az jut, aki, amikor megszólaltatja a hangszert, megszűnik az anyag. Annyira kell tudni, hogy a lélek húrjain játszva tudd átadni a művet.” Az utolsó oldal egyik híréből az is kiderül, hogy a 14 tonnányi összegyűjtött papírhulladékért kapott 300 ezer Ft-ot a focipálya mögé kifeszítendő hálóra költik a gyerekek. A legtöbb papírt egyébként a 6. b szolgáltatta be, a 6. e sem sokkal kevesebbet, és az 5. c a 6. c-vel együtt végzett a gyűjtőverseny 3. helyén. A diákpolgármester választással sajnos csak egy 3 mondatos információ foglalkozik. Papp Nándor (6. b) Maglód város megújul című írása településünk fejlődését taglalja; Nándi maglod.webnode.hu címen saját honlapot szerkeszt Maglódról – érdemes böngészni!

 

A két, a szó minden értelmében színes újság letölthető az iskola honlapjáról.

Mentés

Utoljára frissítve: 2017-02-11 09:14:50

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>