. Ma Gedeon napja van.
Kegyeleti emléktúra Maglódra
2016-09-24 12:38:13
Kegyeleti emléktúra Maglódra

Kegyeleti emléktúra Maglódra

Szeptember 24-én 7.30-kor indult Dunakesziről, a Kossuth utca végéről az Attila-védvonal kegyeleti emléktúra 44 km-es szakasza Maglódra.

 

A rövidített szakaszt (31 km) választók a mogyoródi Szent László kilátótól vágtak neki a gyaloglásnak 9.30-kor. A túrát teljesítőket a maglódi célban, az Árpád-parkban a Vármegyés Dalárda fogadja. A pontos útvonal: Dunakeszi – fóti rakétabázis – Fóti-Somlyó – Mogyoród, Szent László Kilátó – Szár-hegy, Makrai Ales pihenő – Bolnoka gerinc – isaszegi katonasírok – Isaszeg, Öreghegy – Bajtemetés (péceli rakétasiló) – Maglód, Árpád-park.

 

Az Attila-védvonal teljesítménytúrát 2013 óta szervezi a nemzeti oldal, aktuálpolitikai célkitűzés nélküli sport és történelmi emlékező programnak szánva. A túra ellenőrző pontjain katonai hagyományőrző csapatok mutatják be a korabeli magyar katonai egyenruhákat, felszereléseket, tisztelegve a Budapest körül harcoló magyar katonák emléke előtt.

 

A szervezők oldalán a védvonal részletes története is olvasható, hiszen mára az állások javát betúrták, beszántották, és csak az erdőkben, dombtetőkön maradtak meg olyan nyomok, amelyek 70 év után is jelzik a Budapest körüli harcok körülményeit. A túra érinti is ezeket a megmaradt állásokat. A védvonal kiépítése 1944. szeptember elején kezdődött: az árkok, és töltésrendszerek három részből álltak. Az első és a harmadik harckocsi-árokrendszer volt. Olyan területeket védtek, ahol szinte akadálytalan lett volna az előrenyomulás. Az Attila II. viszont egy szinte teljesen egybefüggő többlépcsős gyalogsági állásrendszer volt a domborzati, vízrajzi adottságokat kihasználva: a Dunakeszitől egészen Maglódig húzódó védőív nyomai mind a mai napig fellelhetők.

 

A fotó forrása és további részletes információ a szervezők  közösségi oldalán.

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>