. Ma Csongor napja van.
Karácsonyi melegség: ételosztás a templomkertben
2017-12-25 23:02:17
Karácsonyi melegség: ételosztás a templomkertben

Karácsonyi melegség: ételosztás a templomkertben

Szikrázó-tűző napsütésben, zsongó-csivitelő madárcsicsergésben kezdődött december 25-én délben a katolikus templom kertjében az ételosztás. Karácsonyi csoda vagy klímaváltozás?

 

Egyáltalán nem mindegy – de akár így, akár úgy, a baráti, forró hangulat arra csábít, hogy idillinek, romantikusnak lássuk. Pedig ha a kondér túloldaláról nézzük a világot, látnunk kell az élet keményebbik, szomorúbb, fázósabb, éhesebb oldalát is. Most azonban nem szikár szociográfiáról lesz szó.

 

Sarankó László és barátai épp 12 esztendeje töltik főzéssel a Karácsonyt. December 25-én és 26-án így száz-száz adag forró, főtt étel kerül mindazok elé, akik elfogadják a mosolyogva beszélgető Barotai Endre atya, a szó szoros értelmében is lelkes gyülekezet és a nagyszívű szakácscsapat meghívását. A gyülekezeti terem terített asztalánál is jól eshet a gőzölgő babgulyás, de az ételhordókba ugyanolyan szívesen kimerik annak, aki inkább otthon tálalná vagy hozzátartózóinak, mozgásképteleneknek is vinne belőle. December 26-án az Erdélyi Kör segítségével székely káposzta fő majd (máskor palócleves, túrós csusza, csülkös bab szerepelt az „étlapon”).

 

A szabadtűzi bográcsozás reggel 7-kor szokott kezdődni, de az előkészületek valójában hetek óta tartanak. Az adományokat felhasználják, kiosztják, máskor hatalmas mennyiségű tüzifát is sikerült beszerezni, kiosztani a kemény télben. 12 esztendővel ezelőtt még egy 60 literes üst szolgálta ki a betérőket, amikor tucatnyian, ha elfogadták a hívó szót. Hamar híre kelt aztán az igazi jótékonyságnak. Azóta 100 literes kondérban rotyog az értékes étel. És az utolsó cseppig el is fogy a karácsonyi melegség. Vagyis dehogy fogy az el! Csupán az étel. Az életkedv viszont gyarapszik.

 

A Sarankó-féle recept nem bonyolult, valójában mégis nehéz. Aki azonban bekukkant ilyenkor a templomkertbe, a gyülekezeti terembe, elnézve a vidám társaságot, tényleg azt hiheti: jónak lenni, könnyű. Nem az. Nem könnyű, „csak” jó. Jónak lenni jó. Lennének bár egyre többen a kondér fakanál felőli oldalán, hogy egyre kevesebben legyenek az ételosztás „túloldalán”!

 

Képünkön: Sarankó László (szakácsfövegben) és Sarankó Gergely (a kondérnál)

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Karácsony titka

400 adag csülkös bab Karácsonyra

Szeretetebéd 25-én, 26-án

Karácsonyi ételosztás

Nagy köszönet(ek)

 

 

Utoljára frissítve: 2017-12-25 23:03:07

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>