. Ma Csongor napja van.
Japán Napok Maglódon
2014-10-11 19:01:46
Japán Napok Maglódon

Japán Napok Maglódon

„Amit hárman tudnak, tudja az egész világ” – tartja a japán közmondás. Ezért szól ez a cikk csak Önöknek, hármójuknak.


Az önkormányzati választások miatt egy héttel későbbre került XIII. Vermesy Művészeti Napok programsorozata (október 16–19.) idén belecsúszik az Országos Könyvtári Napok (október 13–20.) rendezvényeibe. Mivel Japánból is érkezik vendég, ez adta az apropót, hogy egy már korábban dédelgetett ötlet megvalósuljon, így született meg a Szeberényi Lajos Városi Könyvtárban a Japán Napok (október 13–18.) ötlete.

 

Október 13-án (hétfőn) 11 órától a legnevesebb magyar Távol-Kelet-szakértő, a 8 (!) nyelven beszélő újságíró P. Szabó József tart a diákoknak rendhagyó társadalom-földrajzi órát a könyvtárban. Szintén hétfőn 15 órától ugyancsak P. Szabó József tart előadással egybekötött könyvbemutatót, de már a felnőttek számára.

 

Október 14-én (kedden) 15 órakor kezdődnek a japán délután bemutatói: vendégségbe érkezik a japán kertész, valamint harcművészek (dzsúdósok és karatézók), de lesz gyermekfoglalkozás is japániba öltözött diákokkal, vetélkedőkkel, origamival.

 

Október 15-én (szerdán) 15 órától az Oscar-díjas Hayao Miyazaki animációs filmje kerül terítékre a 12 éven felüli gyerekek számára: A vándorló palota. 17 órától pedig egy különösen megrázó háborús animációs filmet mutatnak be, Takahata Isao Szentjánosbogarak sírja című művét (ezért csak 16 éven felülieknek).

 

Október 16-án (csütörtökön) 18 órától a Vermesy-Fesztiválra Maglódra érkezett Iyoda Hiroko zongoraművész lép fel a katolikus templomban a 18 órakor kezdődő koncerten.

 

Október 17-én (pénteken) 16 órától a könyvtárbeli Mesesarkot japán népmesékkel töltik meg.

 

Október 18-án (szombaton) 10órától már a MagHázban lép fel a Vermesy-Fesztivál vendége Iyoda Hiroko zongoraműsorával, amelyet Tomiyama Tadakazu előadása követ a japán kultúráról.

 

„Az el nem vetett mag nem kel ki” – mondják a japánok. A MagHáz és a könyvtár munkatársai nagyon bíznak abban, hogy elvetették a magot.

 

Képünkön az egyik legnevesebb japán művész, Hokuszai (1760–1849) metszete:
A nagy hullám Kanagavánál (kb. 1830)

Utoljára frissítve: 2014-10-17 08:50:26

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>