. Ma József napja van.
Hová lettél régi kardunk…?
2018-11-16 21:41:05
Hová lettél régi kardunk…?

Hová lettél régi kardunk…?

1923. november 1-jén a világégéstől megviselt maglódi özvegyek, árvák és a többi szegény falusi közösen, összefogva állították az I. világháborús emlékművet.

 

Ugyancsak az emlékező maglódi polgárok összefogásával újította fel a Polgári Kör 5 éve az időközben megviselődött emlékművet, a környezetét is megtisztította, kiépítette. Abban a reményben tettük ezt, hogy az emberek és családok emlékezni járnak majd oda, és gyerekeiknek mesélnek arról a szörnyűséges történelmi időszakról, ami miatt az emlékmű felépült.

 

2018. november 11-én déli 12 órakor kb. 100 ember gyűlt össze abból az alkalomból, hogy emlékezzünk a világháború 100 évvel ezelőtti befejezésére és a békekötés aláírására. Sok-sok ember dolgozott azon, hogy ez a tiszteletadás szívhez szóló és méltóságteljes legyen. Idősek és fiatalok könnyeket fakasztottak az emberek szemébe… Így történt, hogy csak a megemlékezés végén vettük észre: a turul madár karmai közül valaki kilopta a kardot!

 

Csak néztem, néztem, és képtelen voltam elhinni, felfogni.

 

Elkeseredés, düh és sorolhatnám, milyen érzések viharzottak bennem. Hogyan lehetne ezt a gaztettet azoknak az árváknak, özvegyeknek, rokkantnak és a háborút nyomorúságban átélt embereknek elmondani?!

 

Vajon az elkövetőt mi vezérelte? Mit mondhat a lelkiismerete? Én szégyellem magam az ő helyében. Sajnos óriási különbséget látok a 100 évvel ezelőtt élt és a mai emberek között - a mostaniak hátrányára.

 

Azt üzenem az elkövetőnek, ha anyagi haszonszerzésből tette - amennyiben visszajuttatja -, felajánlok számára 50 000 Ft-ot. Ennyit biztosan nem kap érte, akármelyik átvevőhelyre elviszi.

 

Milyen ember az, aki egy ilyen műtárgyat átvesz?

 

Aki valamilyen módon visszaadja a kardot, én annak adom a pénzt. Sőt, aki bármilyen információval segíti a kard visszaszerzését, természetesen a felajánlott jutalom őt is megilleti.

 

Ha nem ezt az utat választja az, akinél épp van, nagyon kérem a rendőrséget, keresse meg az elkövetőt. Mivel eredeti, védett emlékműről van szó, nagyon remélem, a törvény súlyos büntetést szab ki az elkövetőre.

 

Petrovics János elnök

Maglódi Polgári Kör


 

További híreink
Keresztül a téli Vértesen
A Vértesben elég sokat jártunk, de télen még soha, így felkerekedtünk, hogy megnézzük eme szép és változatos hegyvidéket február elején.
2024-02-13 17:37:46, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A közel 80 éves Földes László „Hobo” kapta a Petőfi Zenei Díj Életműdíját
Földes László, Hobo a Hobo Blues Band alapítója kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíját idén, írja a hirado.hu. Az Életmű Gálát február 3-án közvetítik a Duna TV-n.
2024-01-18 12:09:38, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Moór Marianna: „Elzártam magam a világtól”
Amióta a 80 éves Moór Marianna visszavonult a pályától, távol tartja magát a rivaldafénytől, és úgy tűnik, ez a jövőben sem fog sokat változni, ráadásul egy tavaly februá...
2024-01-04 14:38:37, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>