. Ma Márk napja van.
Horváth Zoltán Pro Architectura díjas
2016-10-29 23:46:28
Horváth Zoltán Pro Architectura díjas

Horváth Zoltán Pro Architectura díjas

Horváth Zoltánt, Maglód főépítészét Pro Architectura díjjal ismerték el a budakalászi egészségház létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenysége elismeréseként.




A díjat az Építészet Világnapján, október első hétfőjén szokták átadni, ezúttal október 26-án, parlamenti ünnepség keretében vehette át a minőségi épített környezet létrehozásában közreműködő 10 kiválóság a miniszterelnökség nevében Csepreghy Nándor miniszterhelyettestől. Az ceremónián a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért és a nemzeti építészpolitika célja érdekében kifejtett tevékenységért vehettek át elismerést a hazai építésztársadalom képviselői. A „társadalom művészetében” maradandót alkotók 5 kategóriában, egyénileg és csoportosan is pályázhattak. Az Építészeti alkotás, az Építészeti közélet és oktatás, a Terv és tervpályázat, az Építtető és a Kivitelező témakörökben osztották ki az 1992-ben megalapított miniszteri elismerést a várakozáson felüli magas számú pályázók között.

 

Horváth Zoltán több mint két évtizede végez elkötelezett és kitartó településfejlesztő, főépítészi és tervezői tevékenységet, melynek esszenciája az általa tervezett budakalászi épület. Az egészségház különleges alkotás a Pest megyei kisváros egyik értékes, központi területén. A hajdani kút köré szervezett épület nemcsak a település közösségi életének új terét, hanem történetének folyamatosságát is megjeleníti.

 

Az Ófalu házainak léptékében kialakított két épületszárny harmonikus aránya, az összekötő előcsarnok tornácot idéző tömege, a középület humánus léptéke, emberközeli részletképzése, természetes, a helyre jellemző anyaghasználat okán az épület hamar a közösség kedvelt helyévé vált. A környezetére kiható erős térszervező kisugárzás új közterülettel ajándékozta meg Budakalász lakosait, példát mutatva arra, hogy egy középület miként meríthet a hagyományból, miközben átértelmezve azt, a mai életvitelnek megfelelő építészeti alkotást és környezetet hoz létre.

 

Horváth Zoltán 2015 óta Maglód Város főépítésze. Közreműködött a Városháza helyreállításában: az ő érdeme, hogy nemcsak egy energetikai beruházás valósult meg, hanem egy nagymúltú épület körvonalai ismét láthatóvá váltak. Értéket óv, és értéket teremt. Bölcsőde-terveit például egyhangúan támogatta a képviselő–testület. Részt vesz a településrendezésben, iskolánk energetikai felújításában, infrastrukturális fejlesztésekben is. Maglód Város Önkormányzata gratulált a Pro Architectura díjhoz, és reméli, hogy Horváth Zoltán értékóvó, értékteremtő munkájával még sokáig segíti városunk fejlődését.

 

Források:

maglod.hu

proarchitectura.hu

epiteszforum.hu

 

Kapcsolódó cikkünk:

Át kell törni a közöny falát

 

1. kép: Horváth Zoltán átveszi a díjat

2–3. kép: A budakalászi egészségház

4. kép: A 2016. évi díjazottak Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár (a Pro Architectura díj szakmai bírálóbizottságának elnöke) társaságában

 

Utoljára frissítve: 2016-10-30 08:25:03

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>