. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Hajléktalanok a maglódi gyermekekért
2015-03-31 14:03:48
Hajléktalanok a maglódi gyermekekért

Hajléktalanok a maglódi gyermekekért

A pápa megáldotta a Maglódon a gyermekek javára fellépő Hajléktalanszínházat.

 

Az AHA Hajléktalanszínház a Magyar Vöröskereszt Reintegrációs Központja keretében működik 2002 januárja óta. A Központ a rászorulók részére ellátási, egészségügyi, pszichológiai és rehabilitációs segítséget nyújt egy intézményen belül. Minél több hajléktalannal szeretnék megismertetni a művészetterápiát is, ahol tehetségüket bizonyítva, részt vesznek már hazai, de nemzetközi megmérettetéseken is. A színjátszás révén ugyanis rendkívüli mértékben növekszik az önbecsülésük, javul problémamegoldó képességük és a külvilággal való kapcsolatuk, miközben a külvilág megítélése is pozitívan változik ezáltal a hajléktalanokról.

 

Egy 15 évvel ezelőtti karácsonyi verses összeállítás sikere után fogalmazódott meg a kizárólag hajléktalanból álló színpad létrehozásának gondolata. A Reintegrációs Központ egyik munkatársa („Fecske”, aki a Maglódon bemutatandó művet is színpadra állította) amatőr színjátszó és rendezői múltjára építve, illetve a Vöröskereszt anyagi és tárgyi támogatását bírva jött létre a társulat. Közel 300 lakó közül 6 jelentkező volt, akik az Éjjeli Menedékhely, az Átmeneti Szálló, valamint a Rehabilitációs Intézmény lakói közül kerültek ki. Fellépéseiket, tehetségünket azóta már arany, ezüst, bronz minősítésekkel és különdíjakkal ismerték el, illetve külföldi fesztivál-meghívásoknak is eleget tettek.

 

Az AHA Hajléktalanszínház április 17-én, pénteken 18 órától Maglódon lép fel, a MagHázban. A humorfesztiválok díjnyertes jeleneteiből és Örkény István Kivégzési szabályzat című novellájának színpadi változatából összeállított műsor bevételét a Maglód Város Szociálisan Rászoruló Gyermekeiért és Családjaikért Alapítvány javára ajánlották fel. Az alapító, Füsti Molnár Sándor rendezte produkcióra 500 és 1000 forint értékű támogatójegyek kaphatók a MagHázban (Fő u. 4–6.), a Maglód Projekt Irodájában (Fő u. 12.) és a Családsegítő Szolgálatnál (Fő u. 24.).

 

Dickens-, Jókai-, Joyce-, Lovik-, Örkény-, Tamási Áron-művek szerepelnek (többek között) a színház repertoárján. 2006 decemberében XVI. Benedek pápa nyilvános audiencián magyar nyelvű áldását adta az AHA Színpadra.

 

1. kép: Lovik Károly: Néma bűn (2009)

2. kép: Cinegekirály – Szépen szóló muzsika (2012)

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>