. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Gyömrői gyilok – maglódi mártírok
2013-02-25 17:14:00
Gyömrői gyilok – maglódi mártírok

Gyömrői gyilok – maglódi mártírok

68 évvel ezelőtt követték el Magyarország legkiterjedtebb politikai gyilkosságsorozatát. A gyömrői gyilkosságokra is emlékezünk február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

 

A Sztálinnak tulajdonított mondás lakonikus: „Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika.” A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról szóló 58/2000. (VI. 16.) OGY határozat is aforisztikus a maga nemében: a legrövidebb jogi normák közé tartozik. „1. Az Országgyűlés a) szükségesnek tartja, hogy a kommunista diktatúrák áldozatairól történő megemlékezésnek minden évben emléknapja legyen a középfokú oktatási intézményekben; b) javasolja az emléknap dátumául február 25-ét; c) felkéri a Kormányt, hogy megfelelő egyeztetések után 2000. július 31-ig hozza meg intézkedéseit az emléknap középfokú oktatási intézményekben történő bevezetésére. 2. E határozat a közzététele napján lép hatályba.” Csakhogy míg az utóbbit a megrendülés fogja rövidre, az előbbit a cinikus bűn. Az emléknapon azonban százmillió főnyire becsült áldozatért gyújtunk gyertyát. Ami talán már Dzsugasvili mércéjével is több volna, mint statisztika. Remélem, történelmi tanulság.

 

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a Magyarországot megszálló szovjet hatóságok mentelmi joga ellenére, önkényesen letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták (ahol 8 évig raboskodott). Az emléknap így kötődik egy szimbólummá vált gaztetthez. Maglódon egy két évvel korábbi tavaszelőt is jegyez a gyászoló emlékezet. Magyarország legkiterjedtebb politikai gyilkosságsorozata, a gyömrői gyilkosságok mártírjainak csontjait rejti itt valahol a Gödöllői-dombság hallgatag peremvidéke. A maglódi áldozatok: Diószegi István főjegyző (holtteste nem került elő), Bellus János járásbíró (holtteste nem került elő), Juhász Sándor közellátási vezető (holtteste nem került elő) és Zambelly Béla jegyző (halálának oka: fejlövés). A Maglódi Polgári Kör 2004-ben kopjafákat állított a megkopott vagy elfojtott memória karbantartására. Hajtsunk fejet ma is minden meggyilkolt és meggyötört áldozat előtt!

* * *

 

Február 25-én 20.10-kor vetíti a Duna Televízió Kisfaludy András: Gyömrői gyilkosságok című dokumentumfilmjét;

Stefka István: A gyömrői vérbosszú emléke. Maglód mementója az 1945-ben meggyilkolt áldozatoknak;

Palasik Mária: Félelembe zárt múlt. Politikai gyilkosságok Gyömrőn és környékén 1945-ben. Napvilág Kiadó, 2010.

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>