. Ma Frigyes napja van.
Gréta néni tárlata Túrkevén
2017-07-03 10:27:02
Gréta néni tárlata Túrkevén

Gréta néni tárlata Túrkevén

„Lehetnék iskolázott műalkotó, de részint sohasem szerettem tanulni, sosem törtem babérokra, és főleg nem tudnám elviselni az irányzatok korlátait. Így aztán egy nemesebb célkitűzést, az anyaságot választottam. És hiszem, hogy nincs az a siker, cím vagy karrier, ami ezt überelhetné. Sohasem bántam meg, hogy az élet iskoláját jártam, mint sok embertársam. Megélhettem minden szépet és jót, ami megadatott nekem” – írja Pusztai Antalné (Kurucz Margit) a Túrkeve Újság c. önkormányzati lap májusi számában „A természet és a színek bűvöletében” c. cikkében abból az alkalomból, hogy júniusban a Madarász Károly Művelődési Házban festészeti kiállítása nyílt.

 

A 7 gyermeket felnevelő Gréta néni Maglódon él, de még ma is erősen kötődik szülővárosához, ahol 75 évesen első önálló tárlatát megrendezhette. „Általános iskolámat szülővárosom tanyavilágában kezdtem, Kabán. Mikor a tanyákat felszámolták, a nyugat-újvárosi általános iskolába kerültem, ahol befejeztem a 3. osztályt. A 4. osztályt már a fővárosban kezdtem el a belvárosi, Hegedű utcai általános iskolában. Itt a rajztanárnőm felfigyelt kézügyességemre, és a képzőművészeti főiskolára irányított, ahol ingyenes képzést ajánlottak fel a Dési Huber Képzőbe. Én nem éltem a lehetőséggel (…). Így csak autodidakta módon maradtam kapcsolatban a festészettel.” Viszont a kultúra más műfajaiban is szívesen megmártózott: táncolt a Bihari Néptáncegyüttesben, játszott a legendás Zala Kornélia vezette Hevesi Sándor Színjátszó Társulatban, versenytáncos volt a Budai Táncklubban.

 

„1998-ban hagytam el Budapestet, és települtem családommal Maglódra, amelynek ma is megbecsült polgára vagyok. A gyermekeinket sikeresen felneveltem, kirepültek, én meg elővettem az ecsetet…, és rám talált a környezetem.” Ma már nem csak fest, az írással is megbarátkozott: „Figyeljetek oda, / Hogyan s merre mentek! / Nem veszitek észre, hogy / Holt úton lebegtek… / Hogy elkerül titeket / A nagybetűs élet, / Nem élitek meg / A valóságos szépet. / Elveszett a líra, / A könny és a derű / Üres lelketekben / Magány könnye ül” – idézi a Túrkeve Újság Gréta néni „Intelem korunk ifjúságához” c. versét.

 

Pusztai Antalné tárlata június 30-án zárt be Túrkevén. Mikor nyílik meg Maglódon?

 

 

 

Utoljára frissítve: 2017-07-03 12:23:10

További híreink
Vörös Hegedűsök
A lyoni Les Violons Rouges vendégszerepel Maglódon.
2018-07-18 02:56:39, Hírek, Fókuszban Bővebben
Tisztán is lehet pörögni!
Kábítószer-ellenes világnap Maglódon, június 26-án.
2018-06-26 02:30:11, Hírek, Fókuszban Bővebben
Múzeumok Éjszakája és Szomszédünnep
Június 24-én 16 órától színes programok a helytörténeti múzeumnál.
2018-06-24 10:37:54, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Június 24-én 16 órától színes programok a helytörténeti múzeumnál.
Bővebben >>