. Ma Auguszta napja van.
Folyamatos reformáció
2017-11-05 01:47:04
Folyamatos reformáció

Folyamatos reformáció

„Más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus” – Pál apostol szavaival (1Kor. 3,11) köszöntötte Németh Mihály evangélikus lelkipásztor a híveket a Reformáció ünnepén, október 29-én, vasárnap Maglód legszebb, legrégebbi épületében, az öregtemető közepén álló istenházában.

 

500 esztendővel ezelőtt, 1517. október 31-én a wittenbergi Luther Márton ágoston rendi szerzetes, a „Szentírás doktora” 95 kritikus tételével kezdetét vette a reformáció, a keresztyén hitnek Isten Szentlelke általi megújításának folyamata. A reformáció az alapokhoz tért vissza. Ahhoz a 4 „sola” (’egyedül’) elvhez, amit így fogalmaztak meg a reformátorok: egyedül kegyelemből, egyedül hit által, egyedül Jézus Krisztusért van utunk az Istenhez, amit egyedül a Szentírásból ismerhetünk meg. A reformáció tehát szüntelen visszatérés Jézus Krisztus evangéliumához. Németh Mihály úgy fogalmazott: a Reformáció nem csupán egy 500 éve végbement történelmi esemény, hanem szüntelen, ma is és a jövendőben is végbemenő folyamat: az egyháznak szüntelen reformációra van szüksége. Azt kívánta: a maglódi istentisztelet ezt a folyamatos reformációt szolgálja: gyülekezeteink és személyes életünk megújulását.

 

Bálint Klára református lelkipásztor szintén Pál apostolt idézte prédikációja elején, a Luthert is inspiráló levelet: „Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: »Abbá, Atyám!«” (Róm. 8,15) Az emberek a lényeget tekintve 500 éve is olyanok voltak, mint mi. Keresték a biztonságukat, mint mi. Szükségünk van a biztonságra: fedélre, megélhetésre, tartalékra, egészségre, szeretteinkre. Szükségünk van belső biztonságra is. Semmi sem természetes ebben a világban. A középkor embere, ahogy a mai is, tudta, az igazi biztonság Isten: ahonnan jöttünk, és ahová tartunk. A középkor embere, talán még a mainál is sokkal inkább tudta: a végtelenből jövünk, és a végtelenbe megyünk, e végtelennek pedig csak kis karcolata földi életünk. Előtte, az örökkévalóságban Istennél voltunk, és hozzá is tartunk. Ezért foglalkoztatta Luthert is, hogyan juthatunk Istenhez, biztonságot adó szeretetéhez közelebb. Ez mégsem matematika: nem akkor jutunk a mennybe, ha több „piros pontot” kapunk életünkben, mint „feketét”. De nem is üzlet, mint Luther korában kezdték hirdetni: nem lehet megvásárolni a kegyelmet. Luthernek megadatott, hogy a Bibliát olvasva ráébredhetett, nem bibliai alapú a sok-sok akkori „tanítás”. Annak kell lenniük. Ezért szólt Luther nagy igazságairól az istentisztelet.

 

Prédikációja végén megköszönte a katolikus testvéreknek, hogy közösen ünnepelnek a protestánsokkal: Maglódon együtt élünk a szeretetben. Akiket összeköt az Atya-Fiú-Szentlélek mindannyiunkban buzgólkodó szeretete. A szeretetben nem vitatkozunk, nem döntjük el szkanderrel, kinek van „igaza”. Semmit nem tehetünk azért, hogy Isten szeressen bennünket, mert nem a tetteink alapján szeret, hanem – szeret. Úgy, ahogy vagyunk, annak ellenére, amilyenek vagyunk. De efölötti örömünkben már tehetjük a jót. Városunkban is olyan fantasztikus emberek élnek, akik hálából, szeretetből akár a gyülekeztükben, akár a nagyobb közösségben teszik a jót, mert csordultig van az örömük.

 

Bálint Klára hálát adott azért, hogy az együtt ünneplő protestáns és bármilyen felekezethez is tartozó testvérek mindnyájan megérthetik: nap mint nap szükségünk van a reformációra, és a Szentlélek által meg is újulhat az életünk. Sokfélék lehetünk, de a saját életünkben is szüntelen megújulásra van szükségünk.

 

1. kép: Németh Mihály lelkész és Kérges László felügyelő mögött a Magdala Kórus, amely Csorba István Jubileumi énekétl, egy afrikai Miatyánk-feldolgozást (Baba Yetu) és a „Jézus, a mi oltalmunk…” kezdetű kórusművet adta elő, az istentiszteleten a Vermesy fúvószenekar tagjaiból álló csapat is szolgált

2. kép: Bálint Klára a szószéken

3. kép: A két lelkész között három teológushallgató: Slezák Bence, Varga Fanni és Bálint Anna (a fotón P. Nagy Krisztina nem látszik)

4. kép: Németh Mihály lelkipásztor

5. kép: Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő

6. kép: Tabányi Pál polgármester feleségével

Köszönet a fotókért Bertalan Timeának

 

Utoljára frissítve: 2017-11-05 01:48:38

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>