. Ma Márk napja van.
„Erős torony az Úr neve”
2014-09-29 23:48:32
„Erős torony az Úr neve”

„Erős torony az Úr neve”

Maglód legrégibb épülete, az Öregfalu fölött magasló evangélikus templomtól mintegy 200 méterre álló, 1720 körül épült harangtorony. Ahogy a helyiek nevezik: „Harangláb.” Három harangja közül legrégibb a Putere János által 1723-ban Budán öntött, füles koronás felfüggesztésű lélekharang.

 

 

 

 

 

A harangok ma is hívják a híveket istentiszteletre. Napról napra jelzik az idő múlását. Megcsendülnek, amikor halottja van a gyülekezetnek. Máig élő népszokás Maglódon a karácsony szentesti harangozás és közös éneklés a Haranglábnál.

 

A tornyocska a város jelképe. A település címerében, az egyházközség pecsétjében, de még a maglódi Auchan áruház logójában is szerepel. Nagyobb felújítást utoljára 1959-ben végeztek rajta. Akkor készítette elé a gyülekezet az úgynevezett Luther-lépcsőt.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások” című pályázaton a Maglódi Evangélikus Egyházközség 3 millió forintot nyert. A felújítást Maglód Város Önkormányzata közel 1,3 millió forinttal támogatta. A gyülekezet tagjai 1,5 millió forint adománnyal és közösségi munkájukkal járultak hozzá a renováláshoz.

 

A felújítás során elvégezték az épület falszigetelését, külső-belső vakolását és festését. Kovácsoltvas kerítés váltotta fel az eddigi drótkerítést. Új cserépfedést kapott a tetőzet és megújult a Luther-lépcső burkolata is.

 

Szeptember 27-én, szombaton, a 16. Maglódi Szlovák Nap keretében megtartott ünnepi istentiszteleten Gulácsiné Fabulya Hilda országos szlovák lelkész igehirdetésében a zsoltárost idézte: „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökkévaló szeretete!” (Zsolt 118,1) Elmondta, hogy a maglódi gyülekezet hálás lehet Isten nemzedékek során át megtapasztalt szeretetéért, azért, hogy számára valóban „erős torony az Úr neve”. (Péld 18,10)

 

Az istentiszteleten szolgált a Simon Barbara által vezetett Magdala Kórus és Petrovics Jánosné kántor. Kérges László felügyelő köszöntötte a megjelenteket. Közöttük kiemelten is a maglódiak felvidéki testvérgyülekezetéből, Hosszúszóról (Dlhá Ves, Gömör megye) érkezett Ferdinand Zoltán felügyelőt és Flander Zoltán másodfelügyelőt házastársaikkal; valamint Szabó Józsefet a Külgazdasági és Külügyminisztérium szlovák referensét és dr. Szabó Zsuzsannát a Pestvidéki Szlovákok Dolina Egyesületének elnökét. Az evangélikus gyülekezet örömében osztozott Barotai Endre római katolikus plébános és Bálint Klára református lelkipásztor. A Rakita Jánosné által vezetett maglódi Rosička Hagyományőrző Egyesület tagjai, valamint a Rákoskeresztúrról, Kerepestarcsáról, Ecserről és Dabasról érkezett vendégek gyönyörű népviseletüket magukra öltve jöttek fel a templomba.

 

Németh Mihály helyi lelkész röviden ismertette a felújítás történetét. Ezt követően Győri Péter Benjámin esperes köszöntésében emlékeztette az ünneplőket arra: amint a harang szava hívja a gyülekezetet, úgy az egyháztagok feladata az, hogy kilépve a templom falain Jézushoz hívják az embereket az evangélium szolgálata által. Az istentisztelet végén kedves meglepetésként szolgált, hogy Pintér Tibor helyi festőművész egy – a Haranglábat felújítás előtt ábrázoló – festményt ajándékozott az egyházközségnek.

 

A népes gyülekezet a templomból a Haranglábhoz vonult. Itt Bak Ernő trombitakíséretével szlovák és magyar ének hangzott el, majd dr. Cserhátiné Szabó Izabella, az Északi Egyházkerület püspökhelyettese szentelte újra a Harangtornyot: „áldott legyen a gyülekezet, amely megérti a harangok hívó szavát, hogy Isten kegyelmének gazdagságát magasztalja nemzedékről nemzedékre.” A lelkészek „Confirma” énekét követően, a Budapest keleti kapujában fekvő kisváros evangélikus polgármestere, Tabányi Pál szólalt fel. Példaértékűnek nevezte az evangélikusság és a város összefogását, amellyel nemcsak a gyülekezetet, hanem az egész települést gazdagítják.

 

Az egyházi rész lezárása után, a szakrális részből a profánba való átmenet jelképeként, Tóth István, a Maglódi Művelődési Házának igazgatója és Kostyák Attila tanár zongorajátékával kísért különleges produkció előadására került sor. Három generáció képviselői – Osztertágné Szeili Mariann tanárnő, Nagy Krisztina teológushallgató és Telek Zita tanuló – maglódi tót és magyar dalokat énekeltek, melyet a Kacamajka Néptáncegyüttes vezetőjének, Lévai Attilának és Telek Zitának maglódi tánca színesített.

 

A sokadalom a Haranglábtól a település központjába ment, ahol Tabányi Pál polgármestere és dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő felavatták a Tájházat. Az egyházközség elnöksége pedig, a magyarországi evangélikus szlovákok régi énekeskönyvének, a rézveretes Tranosciusnak egy példányát ajándékozta a Tájház tisztaszobájának asztalára.

 

Az ünnepség után nem sokkal megkondult az estharang. A dombvidék felett lágyan elszálló hangjából ezen a szép szeptember végi alkonyon mintha kihallatszott volna az a reménység, hogy a megújított evangélikus torony harangjai még sok-sok nemzedéken keresztül fogják hívni az élőket, siratni a holtakat és megtörni a viharokat Maglód felett.

 

Németh Mihály

 

Köszönet a képekért Kákonyi Andrásnak


 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-30 09:21:58

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>