. Ma Emma napja van.
Emlékszel? – Beindult a filmfesztivál
2018-04-12 02:09:36
Emlékszel? – Beindult a filmfesztivál

Emlékszel? – Beindult a filmfesztivál

A kerékpározás, a terepkerékpározás varázslatosságát a sívó sárban is láttatni tudó, különös hangulatú kisfilmjével nyerte meg a III. MoKa-fesztivált a hetedikes Csizmazia Bence.

 

A Mobil Kamerával készített diák-filmeknek szentelt egész napos rendezvényt már harmadszorra rendezte meg a MagHázban a Magam Egyesület, de idén került a zsűri elé valóban értékelhető mennyiségű és minőségű alkotás. Csizmazia Bence három és fél perces kisfilmje két kerékpárost követ a legkülönfélébb kameraállásból, a környék szépségét száguldva is megérezve, a szürkeségben is szelídséget szimatolva, a harmatos fűben is gyönyörködve. (1. kép) Az aláfestésre használt Two Feet-szám, a Quick Musical Doodles pedig felkavaróvá teszi a sportszenvedély ábrázolását: „Emlékszel / Emlékszel a szerelmemre / Eladtad a lelked a / Eladtad a lelked azért a drogért / Felakasztva maradni / Felakasztva maradni és meghalni / A szerelmem elégett / A szerelmem elégett a napon”… A filmkészítésben Csizmazia Tibor, Béres Attila, Molnár Ádám és Víg Zoltán segítették az ifjú rendezőt. (A részben ebből a stábból álló csapat két éve is megosztott I. helyet kapott az akkor induló fesztiválon, ám az a filmre vett tanárinterjú és a mostani alkotás: ég és föld.)

 

A II. helyezett kisfilm, Munkácsi Panna és Tengeri Janka Reggeli délben c. műve bájosan-önironikusan ábrázolja a mai fiatalok viszonyát a gasztromóniához és a gasztrobloggerséghez: kegyetlenül elsózták a talán életükben először készített háromtojásos rántottát, mosolyogva mégis megették… (2. kép)

 

Oláh Krisztián, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója volt az első MoKa-fesztivál nyertese az A robbantó című, Maglód utcáin száguldozó autóversenyző minikrimijével (valójában övé volt az akkori egyetlen film), idén Meglepetés c. filmgegjével ért el III. helyezést.

 

Tóth Ferenc  Plitvice, illetve Dédesi-Tózsa Eszter Nekézseny c. útifilmjével IV. és V. helyezést érdemelt. A rövidfilmek között, mi mást, mint Különdíjat kaphatott Munkácsi Tina, Blanka és Panna Hercegnő és a sztár c., majdnem egyórás meséje. Különdíjjal jutalmazta a zsűri Bertalan Hunor lokálpatriótizmusát is, a Maglódot megmutató művéért.

 

A Sereg László elnökletével a főszervező Magam Egyesület képviselőjéből, pedagógusokból és könyvtárosokból álló zsűri dícséretben részesítette Antal Regina, Horváth Emma, Petrovics Zsófia: Utazások c., Csizmazia Boglárka: Esti égbolt c., Keresztély Tímea: Én és a zongora c., Kiss Zsuzsanna, Kis Cili: Húsvéti tojásfestés c. és Szvetics Artúr: Egy nap az Arti’s taff kennelnél c. pályaművét.

 

Míg a korábbi két év rendezvényein az általános iskolások valójában házi feladatként elkészített ppt-alkotásainak újrahasznosítása kínált ahhoz fügefalevelet, hogy szégyenlősen eltakarják a szervezők: a mindig mobillal munkálkodó tanulóifjúságunkat nem lelkesíti, ha a felnőttek kérik őket ugyanerre, jutalmazzák őket ugyanezért, most már nem kellett a valójában diavetítés ízű „filmekkel” eltakarni a „diákszabotázst”. A számos munka közül hármat emelt ki a zsűri, Huszár Réka: Itt a tavasz!, Kiss Dominika: Angol buldog és Lozsi Márk: Hobbim a fényképezés c. pályázatát.

 

Nemcsak az értékes nyeremények (mobil telefon, digitális fényképezőgép, szelfibot pl.), hanem az alkotás öröme, immár pedig a MoKa termékeny és pezsdítő, fiatalosan vidám hangulata és presztízse is reményt kelt az iránt, hogy jövőre talán már ki sem látszik a zsűri a filmáradatból, és a most 10 éves, fő szervező, fáradhatatlan Magam Egyesület is kénytelen lesz talán nevet változtatni – Együttre…

 

 

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>