. Ma Emma napja van.
Élő hagyomány: kapusznyika
2016-10-16 21:17:44
Élő hagyomány: kapusznyika

Élő hagyomány: kapusznyika

Évszázados tradíciók kísérnek bennünket, és teszik szebbé életünket Maglódon is. Erre bizonyság a Roszicska Hagyományőrző Egyesület Kapusznyika Fesztiválja.

 

A tavaly nyáron (augusztus 8-án) rendezett első minifesztivál után most az októberbe csúszott a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megrendezett gaszrtonómiai múltidézés.

 

Rakita Anka, a Roszicska elnöke (1. és 2. képünkön középen) arról mesélt lapunknak, hogy nagyanyjától biztosan ugyanúgy tanulta a receptet, mint ahogy üknagyanyái is ismerhették – no és azok a tót ősök, akik a XVIII. században Maglódra települve magukkal hozták sós kedvencüket. A káposztás lepény nem úri huncutság, nem ünnepi étek. A kemencében hétköznap sült, kelt tésztából, dínsztelt reszelt káposztából, amihez már csak némi só és törött bors szükségeltetett akkor is. Nincs itt semmi titok, hét pecsét alatt őrzött recept! Anyáról leányra száll több száz éve az egyszerűségében, tisztaságában kifinomult ízvilág. Igaz, többnyire a felnőttek esküsznek rá, a gyerekek, érthető módon a lekváros és a túrós változatot zárják a szívükbe mindaddig, amíg fel nem nőnek a borsos káposzta dícséretéhez.

 

A káposztás táskáról elnevezett kis maglódi fesztivál díszvendégei ezúttal a Szivárvány Óvoda apróságai voltak, akik Mártonné Csányi Katalin (a 2. kép bal szélén) vezetésével népi játékokat, népdalokat adtak elő műsorukban a Kölcsey utcai régi művelődési ház nagytermében. A sokat látott egykori Petőfi Művelődési Házban ahhoz képest szép számban jelentek meg az érdeklődők, hogy e nap a Vermesy Művészeti Fesztivál rendezvénysorozatával igazán nehéz lehetett „versenyre” kelni. Öt szakajtó finomság csábításának azonban nehéz ellenállni (és a tombolának, no meg a 20 liter ínycsiklandóan fűszerezett forralt bornak…).

 

A Roszicska Egyesület neve valami tévedés folytán lehet csak „Hagyományőrző”. Nem „őrzik” ők a „hagyomány”-t, mintha hét lakat alatt kellene rá vigyázni! Az épp 66 éves Rakita Ankával az élükön ők maguk a hagyomány. Benne, vele, általa élnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kisült a kapustňík!

Nagyanyánk konyhájából: káposztás táska

Görhönyt sütnek a roszicskások

Utoljára frissítve: 2016-10-16 21:24:51

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>