. Ma Gedeon napja van.
Élménysuli Maglódon
2018-10-25 15:07:35
Élménysuli Maglódon

Élménysuli Maglódon

Élménysuli épül Maglódon.

 

Hosszú évek óta azzal a kérdéssel zárulnak az iskolai beiratkozások, hogy hogyan is fogjuk tudni megoldani a gyermekek elhelyezését. Évente bővítettünk, felújítottunk, átalakítottunk… Ezek a megoldások mindig csak egy tanévre szóló, átmeneti szükségmegoldásnak bizonyultak, hiszen a következő évben ismét ugyanannál a problémánál tartottunk. Világos volt, hogy új iskola kell, azonban ez nem kis feladat, és a város saját költségvetéséből megoldhatatlan.

 

A Polgári Kör és a helyi Fidesz a tankerület és az iskola együttműködésével, több mint két éves lobbizása után, nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Maglód városa iskolafejlesztési támogatásában részesül. A kormány az előkészítési munkálatokat már elkezdte. Az új iskola terveit Horváth Zoltán főépítész, szakági munkatársával, a tankerülettel, az iskolaigazgatóval és a minisztérium szakmai vezetőivel együttműködve elkészítette. Reményeink szerint hamarosan elkezdődik a közbeszerzés, és jövőre kezdetét veszi az állami beruházás. A megközelítőleg 2,5 milliárd forintos költségvetésű, mintegy 4400 m2-es, 10 tantermes, 8 osztályos, 4 szaktantermes, 3 csoportszobás, tornacsarnokkal, külön a néptánc oktatást szolgáló táncteremmel rendelkező új iskola az Aradi utca – Tóvik köz által határolt területen épül fel, és kerékpáros megközelíthetőségének biztosítására újabb pályázatot adott be a képviselő-testület.

 

Horváth Zoltán a látványterveket az októberi 18-i testületi ülésen be is mutatta. Prezentációjában részletesen kitért az irányelvekre, a területi sajátosságokra, adottságokra, a szakmai elvárásokra, a célra és feladatra, melyet el kell látnia az épületnek, és a kérésekre, melyek megfogalmazódtak a „jó” iskolával kapcsolatban mind a gyermekek, mind a pedagógusok szemszögéből.

 

A prezentációt követő taps után dr. Hrutkáné Molnár Mónika tankerület-vezető elmondta, hogy 4 évvel ezelőtt, amikor az állam átvette az oktatási intézményeket, nem minden önkormányzat örült a döntésnek, de a közös munka komoly eredményeket hozott. „Annak ellenére, hogy nem örültek ennek a döntésnek, ilyen előrelátást és együtt gondolkodást mindenki részéről, amit itt tapasztaltam, nagyon jó volt megélni… Kívánok magunknak több ilyen önkormányzatot, mint a maglódi. Rögtön, amikor még semmi nem is körvonalazódott, az önkormányzat felajánlotta, hogy megveszi azt a telket, ahol ez az iskola megépülhet. (…) Egyre vágyom, hogy legyen meg végre az első kapavágás, mert ha az elindul, és fölvonulnak a munkások, akkor már csak idő kérdése, és be fogunk tudni költözni. A látványtervek gyönyörűek! Mivel a környezet meghatározza azt, hogy hogyan érezzük magunkat, azt gondolom, ide minden gyerek, minden pedagógus szívesen fog járni.”

 

Hosszú Tibor iskolaigazgató is méltatta az összefogást és a terveket. Intézmányvezetőként közel egy évtizede okoz gondot a gyermekek szeptemberi elhelyezése. „Az iskola fejlesztése mindig kényszerűség volt, amihez, a szomszédos településeken körbenézve, az önkormányzatnak nagyon pozitív a hozzáállása. Egyszer sem mondta azt az önkormányzat, hogy pl. „Szervezzünk 34-35 fős osztályokat!” Azt mondta, „Nézzük meg, hova lehetne egy tantermet építeni, hol lehetne bővíteni!” Köszönet jár ezért a hozzáállásért.

Hosszú Tibor azt is elmondta, a tankerületek belépésével lehetőség nyílt arra, hogy a helyi problémák eljussanak a kormány felé. Emlékeztetett, hogy 21 évvel ezelőtt már szintén a parlament elé került egy új maglódi iskola kérdése, de akkor szóba sem jöhetett, hogy Maglódon iskola épülhessen. Nagy öröm, hogy a közös összefogás eredményeként sikerült országos szintre emelni az iskolaépítés szükségességét, és végül pozitív döntés született.

„10 tanterem, 8 osztály – erről szólt a kormányzati döntés, és ebbe sikerült úgy beletenni mindent, hogy nem érezni azt, a tervezőnek bármi is megkötötte volna a kezét. Pedig biztosan tudom, hogy rengeteget kellett rajta gondolkodni. Azt látom, hogy a pedagógusokra is nagyon figyelve, a pedagógiai gondolkodást is érvényesítve készült el ez a terv. A minta a finn oktatás. A finn oktatásban hatalmas terek vannak: a gyerekek minden további nélkül benn tudnak tartózkodni, nem jellemző, hogy egyik teremből a másikba kell vándorolniuk hely hiányában. Előttem egy olyan kép jelenik meg, hogy az épület homlokzatán lesz egy felirat: ÉLMÉNYSULI. Ez óriási lehetőség. Maglódon egy 21. sz.-i, nagyon tudatosan megtervezett iskolaépületbe költözünk.”

 

Tabányi Pál polgármester megköszönte a hozzászólásokat, köszönetét kifejezve a példamutató összefogásért, a gyönyörű tervekért, amivel kézzelfogható közelségbe került a Maglódi Polgári Kör- és a Fidesz–KDNP összefogás legmerészebb választási ígéretének megvalósulása.

 

Forrás: maglod.hu

Utoljára frissítve: 2018-10-25 15:08:33

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>