. Ma Emma napja van.
Egy nap a tudományért
2014-10-23 23:07:20
Egy nap a tudományért

Egy nap a tudományért

Meghökkentő tudományos kísérleteket ígér a Magam Egyesület október 25-én 11 órakor kezdődő rendhagyó rendezvényén. Az „Eszement tudomány” alcímű, ingyenes programot a régi művelődési házban tartják. Barta Lászlóval (kékben) és Tóth Gáborral (fehérben), az egyesület vezetőivel beszélgettünk.




Barta László: A Magam Egyesület most új irányokat keres, és az október 25-i „Egy nap a tudományért” című programunk is olyan rendezvény, amivel egy kicsit más ösvényeken indulunk el, mint korábban. Szeretnénk kicsit „komolyodni”: a könnyű zenén, az élő zenén kívül szeretnénk másféle közösségképző rendezvényeket is tartani. Természetesen meg kívánjuk őrizni értékeinket, az olyan hagyományos rendezvényeinket például, mint az 5 órai teát.

 

Maglódi Hírhatár: Mi készteti erre a megújulásra az egyesületet?

 

Barta László: Úgy jött az ötlet, hogy az egyesületnek megváltozott a személyi összetétele. Egyetemet, főiskolát végzett személyek kerültek a tagjaink közé, és velük jöttek ezek az új tevékenységek is.


Maglódi Hírhatár: „Alulról jövő kezdeményezés”?

 

Barta László: Így van. És mindnyájan úgy gondoltuk, hogy ez teljesen pozitív fejlemény, amivel érdemes foglalkozni. Sőt úgy döntöttünk, hogy meg is valósítjuk ezeket az új elképzeléseket.

 

Maglódi Hírhatár: Mi minden történhetik ezen a tudományos, de alcíme szerint mégiscsak az „eszement tudomány” körébe utalt napon?

 


Tóth Gábor:
Azért találtuk ki ezt a rendezvényt, hogy bemutassuk, a közvetlen környezetünkben (mondjuk, a konyhában) is találhatók olyan eszközök, amelyek kifejezetten tudományos eszközökként is funkcionálhatnak. Nem is gondolnánk, hogy például egy egyszerű teafőzés során mennyire komolyan belekerülünk a tudomány (a fizika, a kémia vagy a biológia) sűrűjébe. Nem szoktunk erről tudomást venni. Szeretjük természetesnek tudni azt, ami előttünk van: a mobiltelefont, a tévét, a mikrohullámú sütőt. Arra pedig nem gondolunk, hogy ezeknek mi a mögöttes tartalmuk.

 

Maglódi Hírhatár: Talán azért, mert nem is érdekel bennünket valójában, melyik eszköz hogy működik, csak működjön, minél egyszerűbben kezelhetően – és akkor akár lyukra is lehet futni ezzel a rendezvénnyel…?

 

Tóth Gábor: Nem hiszem. Valóban a bonyolultabb eszközöket soroltam fel, de említettem a teát is. Ha citromosan szeretjük inni a reggeli teánkat, megfigyeljük-e, hogy amikor a citromlét beletöltjük az előre elkészített italba, akkor az megváltoztatja a színét? Miért történik ez? Miért változik meg? De nem ez az egyetlen természeti jelenség körülöttünk, amire nem igazán figyelünk.


Maglódi Hírhatár: A természet- és műszaki tudományok lesznek tehát terítéken?

 

Tóth Gábor: Leginkább valóban a fizika, kémia és a biológia, de nem szeretném ezeket szigorúan különválasztani, mert mindez szombaton is egybe fog olvadni. Úgy gondolom, nem is létezik „tisztán”, önmagában, kizárólag fizika vagy kémia. A tudományban is minden összekapcsolódik mindennel. Azt szeretnénk, ha belekóstolnánk egy kicsit a fizikába, kicsit a kémiába. Ebből a szempontból ez a technika órákat idéző nap lesz: megfoghatjuk, kipróbálhatjuk, elvégezhetjük a kísérleteket. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk majd meg, hogy mi változik vagy éppen mi nem változik meg, ha esetleg nem jól végezzük el az adott mérést, az adott kísérletet. Mindenki kipróbálhatja, hogy azt, amit esetleg addig nem figyelt meg elég alaposan a konyhában vagy a természetben, az attól még igenis része a tudománynak. Azoknak, aki azt mondogatják, engem nem érdekel a fizika, nem érdekel a kémia, a matematika, szeretnénk megmutatni, hogy a matematika, a fizika, a kémia képletek nélkül is rendkívül izgalmas. A „laikusoknak” is meg szeretnénk mutatni, amit a fizikus hallgatók vagy a kémikus hallgatók gyakran átélnek: bizonyos kísérleteket akár konyhai eszközökkel is meg lehet valósítani. Velünk tehát egy napra mindenki kutatóvá, természettudóssá válhat.

 

Maglódi Hírhatár: Korosztálytól függetlenül?

 

Tóth Gábor: Mivel a kísérletek jelentős százaléka látványos és megtapintható, ezért nem tartottuk fontosnak a célcsoport korosztályának feltüntetését. Egy óvodás gyerek ugyanúgy rácsodálkozhat arra, ha, mondjuk, egy oldat színt vált, vagy valami mozgásba lendülve feldönt egy tárgyat, mint bárki más, noha az iskolások már rendelkeznek némi természetismerettel. Utóbbiakban tehát ezek a kísérletek valószínűleg mélyebben megmaradnak. Az idősebb korosztály esetében pedig az alapvető érdeklődést szeretnénk felkelteni, ami később majd a tudományos tárgyak felé orientálhatja őket, illetve segíthet elmélyíteni a tananyagot, mert igyekeztünk úgy összeállítani a kísérleteket, hogy azok kapcsolódjanak a tananyaghoz.

 

Maglódi Hírhatár: A társadalomtudományok szóba sem kerülhetnek?

 

Tóth Gábor: Végeredményben a matematika összekapcsolható a statisztikával, amit majd a darts fog demonstrálni.

 

Maglódi Hírhatár: Az 5 órai teák vendégei általában jeles maglódi személyiségek, most is marad ez a hagyomány?

 

Barta László: Természetesen a város életében szerepet kapó, tisztségeket betöltő személyeket ezúttal is meghívtunk, sőt szeretnénk őket bevonni a tudományos demonstrációkba is. Mindnyájan névre szóló kísérletet kapnak, amit a nagyközönség előtt bemutathatnak. Meg is örökítjük ezeket a kísérleteket. Az iskolások viszont ötöst kaphatnak az általunk az aktív részvételükért kiállítandó „igazolás” fejében az őszi szünet után.


Utoljára frissítve: 2014-10-24 15:20:47

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>