. Ma Emma napja van.
Domján Edit-díjas: Kovács Ferencné
2016-08-25 23:02:52
Domján Edit-díjas: Kovács Ferencné

Domján Edit-díjas: Kovács Ferencné

Maglód Város Önkormányzata a helyi hagyományok megőrzésében kifejtett kimagasló tevékenységéért Kovács Ferencné Ancsi nénit Domján Edit-díjjal jutalmazta.

 

P. Tabányi Anna 1940-ben született egy régi maglódi család első gyermekeként. Egy rövid (kisgyermekkori) újvidéki kitérőtől eltekintve egész életében itt lakott. Tanulmányait az evangélikus iskolában kezdte, majd a Petőfi téren járt a felsőbb osztályokba. Korán munkába állt, első munkahelye a fővárosban volt, később helyben, a postán és a gyógyszertárban is dolgozott, majd pedig férjével – annak haláláig – egy mezőgazdasági boltot üzemeltettek.

 

Már kisiskolásként szerepelt színdarabokban, amikor pedig az ’50-es évek második felében Gyenes József vezetésével megalakult a Kultúrcsoport, örömmel kapcsolódott be a felpezsdülő közösségi életbe. Számtalan színdarabban és tánckoreográfiában vett részt férjével együtt, amiről a mai napig szívesen mesél. 

 

Azóta is szívén viseli a hagyományok megőrzését, felelevenítését. Ancsi néni rengeteg munkával összeállított egy könyvet, amely a XX. századi maglódi kulturális élet emlékeit mutatja be. Reméljük, a kiadatás sem várat már sokat magára. Néhány évvel ezelőtt, a Helytörténeti Gyűjtemény létrehozásakor szintén komoly segítséget nyújtott a kiállított ruhaneműk, öltözetek rendbehozatalában, és példát mutatott a tárgyi adományozásban. Jelenleg is lelkes tagja a Múzeum Baráti Körének.


Bár Ancsi néni főként a hagyományőrzésben jeleskedik, Maglód közösségi életéből is kiveszi a részét. A MagHázban szervezett összes játszóházban és táborban megtaláljuk. Fontos számára, hogy gyermekeink ne csak a modern technikai eszközöket használják, hanem ismerjék meg a régi játékokat, ezen keresztül pedig a hagyományokat; lássák meg a szépet mindenben, és ráébredjenek arra, hogy akár a legegyszerűbb tárgyakból is lehet kitűnő játékszert varázsolni. Méltán híres kézügyességéről. Gyönyörű kézimunkáival sokakat megörvendeztet, és szívesen ajánl fel ezekből, így gyarapítva a különféle adománygyűjtő, jótékonysági rendezvények bevételét. Sőt, maga is Örömmel énekel a városi Magdala kórusban.

 

Képeinken Kovács Ferencné átveszi a Domján Edit-díjat Tabányi Pál polgármestertől és Kérges László, illetve Remport Csaba alpolgármestertől 2016. augusztus 20-án

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>