. Ma Emma napja van.
Csak Benned… Csak Tőled… Csak Érted...
2018-01-24 02:37:05
Csak Benned… Csak Tőled… Csak Érted...

Csak Benned… Csak Tőled… Csak Érted...

„Csak Benned, csak Benned nyugszik meg szívem. / Csak Benned, csak Benned nem félek már / Csak Benned, csak Benned rejtőzöm szüntelen…” – énekelte mintegy 60 Krisztus-hívő a maglódi imanapok első, katolikus templom-béli alkalmán, január 23-án este. Hiszen „Csak Tőled, csak Tőled kaphatok gyógyulást, / Csak Tőled, csak Tőled remélek jót, / Csak Tőled, csak Tőled nyerek feloldozást…”

 

Minden imahétnek megvannak a maguk jellegzetességei – mondta Németh Mihály evangélikus lelkész prédikációjában. – Mivel a mostani liturgiát a karibi térség keresztény testvérei állították össze, az őket a mai napig meghatározó rabszolgatartó múlt, a rasszizmus és az emberi méltóságtól való megfosztás került a figyelem központjába. Ezeket jelképezi a 3 lánc szimbolikája is, amit a szervezők a Biblia mellé kértek tenni minden templomban: a lánc ugyanis mindezek fényében valójában elválaszt, a Könyvek Könyve viszont összeköt (3. kép).

 

Németh Mihály napjaink, Maglódon is a legaktuálisabb kérdéseket tette fel, hiszen korántsem csak a Karib-térséget sújtja, hogy a szülők a jobb megélhetést keresve elhagyják az országukat, a maradókat pedig gyakran a családon belüli erőszak vagy még inkább a szétesés sújtja. Nálunk is bárki tapasztalhatja, hogy komoly gondok támadtak a nevelésben: a korábbiaknál jóval több a tiszteletlen gyerek, sokukból kis zsarnok válik már egészen korán. A családi válságok mögött pedig a legtöbbször hatalmi kérdés húzódik. Igaz, ez a baj nem most kezdődött, hanem már Ádámmal és Évával. Szinte azóta van terítéken, ki lesz, ki lehet az úr a szűkebb, kis családban, illetve ki lehet az úr a tágabb családban, az egyházban? Semmiképpen sem a gyermek! Semmiképpen sem a feleség! Az egészséges, jól működő családban azonban még csak nem is a férj az úr, hanem, amint az egyházban sem az elöljáróknak kell lenniük az igazi uraknak, hanem Krisztusnak, úgy a kis családokban is. Miképp a Szent Családban is volt. A katolikus templomban nemrég elkészült monumentális Utolsó vacsora c. szekkóval szembesülve Németh Mihály elmondta, valójában mindannyian Krisztus családja vagyunk, az ő akaratát kell megvalósítanunk. Lehetünk bár különböző felekezetűek, de a Jézus-hívőknek keresztényként egyetlen nagy családot kell alkotniuk.

 

A katolikus templomban is meghitten, átszellemülten, emelkedetten (a karzatról) éneklő ökumenikus Magdala kórus éli talán ezt a gondolatot Maglódon a legszebben, a leginkább mindenki előtt, az éppen az első imanapon a születésnapját tartó Simon Barbara vezetésével: „Gyújts éjszakánkba fényt, / had égjen a soha ki nem alvó tűz, / a ki nem alvó tűz” – hangzott ajkukról a dal, föntről, mint egy sugallat.

 

Németh Mihály végezetül Lukács evangéliumát idézte: „Azt mondom azért nektek: kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak.” Ugyanezt a gondolatot egy másik imanapi ének így láttatta: „Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág, / Bár mit sem ígér bimbaja, pompás lesz a virág./ Ki kétkedőn boncolja Őt, annak választ nem ád, / De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.”

 

Az imanapok folytatásaként 24-én, szerdán az evangélikus gyülekezeti teremben Bálint Klára lelkipásztor, 25-én, csütörtökön a református templomban Barotai Endre plébános szolgál 18 órától. További ökumenikus programokra is felhívta azonban a figyelmet Németh Mihály. Február 13-án 19.00-től, azaz Húshagyó kedd este Böjtkezdő Taize-i zenés áhítat lesz a Magdala Kórus szolgálatával a református templomban. Február 18-án, Böjtben 1. vasárnap, 10.30-tól a Kárpát-medencei Magyar Találkozó keretében ökumenikus istentiszteleten szolgál az evangélikus templomban Mudi Róbert, berzétei református lelkész. Március 4-én, vasárnap, 15.00-től az Ökumenikus Világimanapon imaórát tartanak és szeretetvendégséget adnak az evangélikus gyülekezeti teremben, Lindákné János Zsuzsanna evangélikus lelkész (Hévízgyörk) és Sánta József (hatodéves) szolgálatával. Március 9-én, pénteken, 18.00-tól Maglódon először szervezik meg Fülöp Krisztina kezdeményezésére az Ökumenikus Keresztutat, amely a katolikus templomtól a református templomig tart majd, az evangélikus, katolikus és református gyülekezetek részvételével, szolgálatával. „Csak Érted, csak Érted keresztem felveszem, / Csak Érted, csak Érted mozdul szívem. / Csak Érted, csak Érted terheim vállalom… – fejeződik be az imanapi dal – ...Mert Nálad van mind, Jézusom.”

 

 * * *

Hazánkban minden adófizető felajánlhatja adójának 1%-át valamelyik egyház számára, további 1%-ot pedig jótékony közcélra. A Maglódon jelenlévő történelmi egyházak lelkészeiként szeretettel kérjük a tevékenységünkkel rokonszenvező, jó szándékú embertársainkat, valamint egyháztagjainkat, hogy vallásfelekezetüknek megfelelően adójuk első 1%-val támogassák egyházaink szolgálatát.

 

Az adóbevallási dokumentumokban részletes útmutatás olvasható arról, miként történhet ez a felajánlás. Kérjük, figyeljenek a pontos megnevezésre és technikai számra! A fel nem ajánlott 1% az államnál marad. Fontos törvényi változás a korábbiakhoz képest, hogy ha 2018-ban valaki rendelkezik az 1%-áról, akkor az visszavonásig érvényes lesz. A másik módosítás: mindenki megadhatja a lakcímét a rendelkező nyilatkozaton. Ezeket a címeket az egyházak központilag megkapják a NAV-tól, ezáltal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a felajánlókkal. További felvilágosítással Lelkészi Hivatalainkon keresztül szolgálunk.

 

Köszönettel:

Barotai Endre plébános       – a Magyar Katolikus Egyház technikai száma: 0011

Bálint Klára lelkipásztor       – a Magyarországi Református Egyház technikai száma: 0066

Németh Mihály lelkész        – a Magyarországi Evangélikus Egyház technikai száma: 0035

 

 

Maglódi Evangélikus Egyházközségért Alapítvány

 

A Maglódi Evangélikus Egyházközségért Alapítvány célja a Maglódon és Ecseren élő evangélikusok összefogása; az evangélikus lelkiség erősítése programok szervezésével; az idősek, a családok és a fiatalok támogatása; a műemlék templom, gyülekezeti terem és parókia működésének segítése.

Szeretettel kérjük azokat a személyeket, vállalkozókat és intézményeket, akik céljainkkal egyetértenek, hogy támogassák azok megvalósulását adományaikkal, második (civil szervezeti) adó 1%-uk felajánlásával!

 

Köszönettel:

Maglódi Evangélikus Egyházközségért Alapítvány

Adószám: 18675421-1-13

 

Utoljára frissítve: 2018-01-24 14:57:42

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>