. Ma György napja van.
Csak, ami bele való
2016-11-21 09:24:21
Csak, ami bele való

Csak, ami bele való

Az Ízőrzők c. műsor 30 perces maglódi epizódja az alábbi linken tekinthető meg: http://www.mediaklikk.hu/video/izorzok-maglod

 

A műsor elején Tabányi Pál polgármester adott rövid történelmi áttekintést a település (a televíziósok szavaival: e „Budapest kapujában fekvő, bájos, élhető kisváros”) történelméről és szociológiai folyamatairól. Németh Mihály evangélikus lelkész a műemlék templomot helyezte el a hömpölygő maglódi históriában. Somogyváry Mihály a történelmi sétányon a Helytörténeti Múzeumba kalauzolta el a nézőket. Szeberényi Lászlóné is a tót múltba engedett bekukkantani a Tájházban mesélve. Osztertágné Szeili Mariann pedig a Kacamajka néptáncegyüttes megalakításáról és repertoárépítéséről nyilatkozott a műsorban. Falusi-Tóthné Koller Ilona fűszerkertje kedvencei közül a bazsalikomot, a zsályát és az oregánót emelte ki a stábnak, hiszen a saját termesztésű növény mentes az adalékanyagoktól és ízfokozóktól, csak az van benne, ami bele való.

 

Maglód sokszínű civil életének szép példája lett ez az epizód, „hiszen a Nőklub, a Nyugdíjas Egyesület és a Roszicska Hagyományőrző Egyesület egyaránt összefogott, hogy finomabbnál finomabb ételek készülhessenek az Ízőrzők műsorába: csicseriborsó leves, pecsenyka töltött krumplival, csirketorta rizzsel, keksz szalámi, sült tarja lángoson tavaszi salátával, zserbógolyó” (írja a műsor ajánlója). A csicseriborsó leves titkaiba Bolgár Józsefné nyújtott betekintést, a pecsenykáról dr. Hornyacsek Júliától tudtunk meg mindent. Rakita Jánosné (Anka) a görhöny és a kapusznyika helyett most – Tabányi Zsuzsi néni segítségével – a csirkemelltortát készítette el, illetve a „lusta asszonyok süteményét”, a keksz szalámit. A Nyugdíjas Klub születés- vagy névnapjain is megsütik a tarját lángoson, mesélte Gerencsér Józsefné, akinek Flámis Sándorné és Lajos Pálné volt a partnere a műsorban; a klubban a sütés nélküli zserbó golyónak is mindig nagy sikere van, tudtuk meg.

 

A Duna Televízió augusztusban forgatott és most műsorra tűzött kisfilmjének szerkesztő-forgatókönyvírója Róka Ildikó, rendező-operatőre Móczár István volt.

Utoljára frissítve: 2016-11-25 03:48:12

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>