. Ma Emma napja van.
Büszkeség. Pont.
2016-12-02 02:56:03
Büszkeség. Pont.

Büszkeség. Pont.

A Maglód Város önkormányzata által nyáron benyújtott pályázatot, amelynek révén Babos László „Pesti srácok” című szobra elkészülhetett, magas művészeti és történelmi értékére tekintettel beválasztották a 20 legjobb pályamű közé.

 

Kenyeres Gyula filmproducer vezetésével dokumentumfilm-sorozat készül ezeken a helyszíneken (a 3. és 4. képen a kiválasztott Bűszkeségpontok láthatók). A néhány perces epizódokból álló sorozat célja, hogy az egyes „Büszkeségpontokhoz” kötődő történelmi eseményeket, személyeket, hőstetteket megfilmesítve közelebb hozza 1956 jelentőségét a helyben élők, de az egész nemzet számára is, különös tekintettel a fiatalokra.

 

A maglódi epizódot már a forgatás első napján, december 1-jén felvette a Filmkert Kft. stábja a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjteményben, a szintén az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett, Igazságért és szabadságért című időszaki kiállítás tablói és tárlói között. Babos László Ezüst gerely díjas szobrászművész, a maglódi „Pesti srácok” szoborcsoport alkotója nyilatkozott a forgatócsoportnak '56-os emlékeiről és az alkotói szándékról. Többek között elmondta, hogy alig 10 éves volt a forradalom idején, így sosem gondolta volna, hogy ennyire belevésődhet egy gyermek tudatába, amit akkor átélt. Ez a gyerek ugyanis később egészen mást olvasott és tanult 1956-ról, mint amire emlékezett. Sosem volt ugyan hajlandó „ellenforradalomnak” nevezni a szabadságharcot, de csak a rendszerváltáskor „derülhetett ki, hogy a gyermekkori emlékei az igazak. Ha pedig egy kicsit idősebb, ő maga is lehetett volna pesti srác; ezt, saját vágyait és saját magát is meg akarta a szobor által fogalmazni, mert azt a nagy emberi összetartozást szeretné azóta is újra átélni, amit akkor megtapasztalt – és azóta sem soha többé.


A filmsorozat január végére készül el, és előreláthatólag márciusban lesz látható a televízióban. rendező Farkas György (sállal), szerkesztő riporter Szakács Melinda, operatőr Sepsi Gergő. 

 

Kapcsolódó cikkeink: 

A szabadság napja

A maglódi házaspár titka

Én és a majré













Utoljára frissítve: 2016-12-05 00:00:50

További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>