. Ma Márk napja van.
Az élő zene öröme: zongoraverseny
2017-03-11 10:04:05
Az élő zene öröme: zongoraverseny

Az élő zene öröme: zongoraverseny

Március 11-én 9.30-kor kezdődött a maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a gombai Fáy András Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében a MagHáz Dísztermében a X. Regionális Zongoraverseny.

 

A szervezőkön kívül a ceglédi Erkel Ferenc AMI Monori Tagintézménye, a gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola és AMI, az üllői Harmónia Zenei AMI és a vecsési Zenei AMI több mint 50 növendéke lépett a pódiumra öt kategóriában (a négy korosztályos kategória mellett a kamarazenei kategóriában a tanárok is nevezhettek diákjaik mellett, illetve más hangszeres kísérő, partner részvételére is lehetőség nyílik). A zsűrit B. Gál Gabriella (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem metodikai gyakorlatvezető tanára), Dominkó István (zongoraművész, egyetemi adjunktus, az ELTE Karvezetés Tanszékének zongoratanára) és Nógrádi Péter (Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja) alkotja.

 

Mácsainé Szegő Klára megnyitóbeszédében visszaemlékezett arra a félelmére, hogy amikor kezdett elterjedni a tableten, a számítógépen való olvasás, megijedt, mi lesz a könyvekkel, hová lesz a frissen nyomott mű illata? Hasonló félelmet okozhat az is, hogy ma már otthon bárki gombnyomásra hallgathatja meg zeneszámok, zenekarok, művészek tucatjait… Csakhogy miként semmi nem pótolhatja a könyvek lapjainak zizegését, a bensőséges viszonyt a könyvekkel, úgy semmi nem léphet saját játékunk, saját zenénk, saját alkotásunk helyébe. Az élő zene pótolhatatlan. Ennek a saját játéknak az örömét hozza el Maglódra a zongoraverseny. A maglódi növendékeket Késmárky Uzonka, Kostyák Attila, Mácsainé Szegő Klára, Simon Barbara és Tóth István készítette fel.

 

Ez volt az első verseny, ahol minden fellépőt díjazhattak, mert ilyen magas színvonalat egyik korábbi verseny sem ért el. Ezúttal is minősítéseket osztottak (nem helyezéseket) a megszerzett pontszámok alapján.  B. Gál Gabriella zsűrielnök értékelésében elmondta, számára a tavasz immár egy évtizede Maglódon kezdődik. De a gyerekeknek is érdemes hűségesnek lenniük Maglódhoz, és hűségesek is, hiszen sokan évről évre visszajárnak. Ők már tudják, mekkora értéke van annak az alkotásnak, amelyért magunknak kell megküzdenünk, és nem gombnyomásra érkezik a kész zene a gépekből.


A maglódi növendékek közül dícséretet kapott Bieder Dalma, Németh Borbála, Székely Imola, Teplán Anna és Vadász Móric (az I. kategóriában), Gyurina Judit és Vadász Miksa (a II. korcsoportban). Barta Liza ezüst minősítést érdemelt ki (a III. kategóriában), Jakab Szonja és Gyenes Dorka (hegedűn) Jakab Szonjával, illetve Rózsás Szinta Tóth Istvánnal (az V., kamarazenei csoportban). Kis Anna zongorajátékát (Mozart F-dúr Szonátáját adta elő a III. korosztályban) arany minősítéssel jutalmazta a zsűri.

 

Bárki ízelítőt kaphat ebből az örömből és élményből, aki meghallgatja a verseny után B. Gál Gabriella növendékének, Dömötör Máténak a verseny utáni félórás műsorát, illetve az eredményhirdetést követő gálakoncertet. A tizedik esztendőt betöltő versenyt és a zenélés kortalan örömét 70 szeletes csokitortával ünnepelték meg zongoraverseny résztvevői.

 

1. kép: Kis Anna arany minősítést kapott, a háttérben Mácsainé Szegő Klára és Simon Barbara

2. kép: A 3 tagú zsűri a megnyitóbeszédet hallgatja


Kapcsolódó cikkünk: Maradjon a zongora játék!Utoljára frissítve: 2017-03-12 16:15:04

További híreink
Hit és tudomány
Április 23-án Kodácsy Tamás tart előadást a református templomban.
2018-04-22 18:04:34, Hírek, Fókuszban Bővebben
Fodor Erik a Szigetre készül
Fodor Erik lehet a Campfire 2018 fellépője!
2018-04-17 18:03:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Képviselő-testületi ülés április 19-én
Napirenden a közbiztonság és az útfelújítás.
2018-04-17 15:44:14, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Április 23-án Kodácsy Tamás tart előadást a református templomban.
Bővebben >>