. Ma Emma napja van.
Átadták a városi kitüntetéseket, díjakat
2015-08-20 01:10:07
Átadták a városi kitüntetéseket, díjakat

Átadták a városi kitüntetéseket, díjakat

Augusztus 20-án délelőtt a városi ünnepségen, a MagHázban átadták a helyi kitüntetéseket és szakmai díjakat.

 

2015-ben a maglódi súlyemelő sport fellendítéséért Maglód Város Önkormányzata Kertész Károly-díjjal tüntette ki Ádám Lászlót. 

Ádám László súlyemelő-edző, a Maglódi Torna Club szakosztályvezetője, a Gyömrői Teleki László Gimnázium testnevelő tanára. Gyerekkora óta sportol: 8 évig versenyszerűen birkózott, majd átnyergelt a súlyemelésre. 1968-tól a felnőtt mezőny egyik meghatározó versenyzője volt, több országos versenyen szerzett dobogós helyet. Sportolói pályafutásának egy csuklósérülés vetett véget.

Edzői képesítése megszerzése után azonban több élvonalbeli klubnál (Budapesti Honvéd, Csepel, MTK) nevelt magyar bajnokokat és olimpiai helyezetteket. 1980 óta a Magyar Súlyemelő Szövetség edzőbizottságának tagja.

Ádám László Pecznyik Gábor távozása után vette át Maglódon az iskolai diáksport keretein belül működő súlyemelők irányítását, akik hamarosan csatlakoztak a Maglódi Torna Clubhoz, hogy jogosultak legyenek az országos bajnokságban való részvételre. Tudását városunkban, új egyesületében is nagyszerűen kamatoztatta. Tanítványai több országos versenyen szerepeltek a legjobbak között. Vincze László és Meizl Máté személyében ifjúsági magyar bajnokokat nevelt. A Maglódi Torna Club pedig az országos súlyemelő ranglista 18. helyére került. Hetvenéves korát meghazudtoló fiatalossággal és következetességgel maga is rendszeresen edz, mert hitvallása, hogy az ember addig él, ameddig mozogni tud.


Maglód Város Önkormányzata megbecsülése és tisztelete jeléül Pápes Tibor-díjjal köszönte meg Bácskainé Lakner Erika odaadó védőnői munkáját.

Bácskainé Lakner Erika 1981-ben szerzett diplomát az Egészségügyi Főiskola védőnői szakán. Friss diplomájával Budapest XVI. kerületében helyezkedett el területi védőnőként. Néhány év múlva Maglódra költözött, 1987 novemberétől már itt folytatta hivatását. Diplomája mellé 1996-ban családgondozó szakvédőnő oklevelet szerzett.

Településünkön hamar megszerette mindenki. Közvetlen, emberi hozzáállása, fiatal korát meghazudtoló szakmai tapasztalata, körültekintő gondoskodása bizalmat ébresztett a gyermekáldás elé néző és a kisgyermekes családokban. Ő pedig nemcsak a kismamákat, néha tétova édesanyákat segítette át a kezdeti nehézségeken, hanem közel 30 éves maglódi tevékenysége során számos pályája elején álló védőnő hallgató is rengeteg hasznos útravalót kapott tőle. Kiegyensúlyozott, nyugodt természete mintául szolgál kollégái előtt.

Bácskainé Lakner Erika kiemelkedő teljesítményt nyújt a Magyar Örökség díjas 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat tagjaként, azonban Maglód életében szintén meghatározó, aktív személyiség. Szinte nincs olyan közéleti esemény, ahol ne látnánk szorgoskodni: hol mesével kápráztatja el a gyerekeket a Mesenapon, hol a karácsonyi ételosztásnál segédkezik, vagy éppen a Magdala kórus tagjaként jótékonysági koncerten vesz részt. Otthon pedig gondos háziasszonyként áll helyt egy meleg, szerető családban, 2 felnőtt gyermeke és férje örömére.

         

Maglód kulturális életében kifejtett, kimagasló tevékenységéért Domján Edit-díjjal jutalmazta Maglód Város Önkormányzata Jutasi Miklóst.

Jutasi Miklós, a Vermesy Péter Művészeti Iskola óraadó művész-tanára Maglódon él családjával. A konzervatórium után felvételt nyert a Belgiumi Királyi Akadémiára, de ő úgy döntött, itthon akar élni és dolgozni.

Korábban szaxofont is tanított, jelenleg furulya és fuvola tanszakos diákokat oktat. Oldott légkörű óráinak meghatározó alapja, hogy jó kapcsolatot alakít ki a növendékeivel és szüleikkel egyaránt. Módszereit a tanítványok képességéhez és szorgalmához igazítja, a követelményeket szintén egyénekre szabja. Legtehetségesebb diákjaival kiváló eredményeket ért el, akkreditált versenyeken dobogós helyezésekkel jutalmazzák őket. A szakirányú továbbtanulást választó gyermekeket idén is sikeresen készítette fel a legjobb budapesti középiskolák felvételijére.

Jutasi Miklós rendszeres fellépője városunk évente megrendezett, rangos fesztiváljának, a Vermesy Művészeti Napoknak, ahol tanítványai szintén sikeresen szerepeltek.

Jutasi Miklós több fúvószenekart alapított és vezet jelenleg is, amelyek tagjaival rangos fesztiválokon vesz részt. A tanár úr néhány éve támogatást kért a művészeti iskola vezetésétől is egy fúvós zenekar megalapításához. Ez a terv kitűnően valósult meg: a Vermesy Fúvószenekar azóta városi zenekarként tevékenykedik. A szervező karvezető érdeme, hogy a művészeti iskola diákjai mellett külső tagokkal is megerősítette az együttest, be tudta vonni a munkába a Maglódon élő, hangszeren játszó felnőtteket: szülőket, kollégákat is. A zenekar rendszeresen fellép a városi ünnepségeken, repertoárja évről évre bővül. Tudásuk híre természetesen messzebb is eljutott: meghívásaik közül kiemelhető, hogy pl. az Árkád üzletház adventi vásárának több éve előadói.

 

Sereg Gyula-díj adományozásával ismerték el Kertész Judit kimagasló oktató-nevelő munkáját.

Kertész Judit maglódi családból származik, 1954-ben született. Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett. A Maglódi Általános Iskola kérésére 1974-ben vállalkozott arra, hogy képesítés nélküli nevelőként helyben helyezkedjen el. A tanítóképző főiskolát Jászberényben végezte el, majd – katonatiszt férjét követve – Kiskőrösön és Cegléden dolgozott, ahol széleskörű pedagógiai szakmai tapasztalatokra tett szert.

1985-től már ismét Maglódon taníthatott. Negyven éve áll közalkalmazotti státuszban, jubileumát a júniusi pedagógusnapon ünnepelhette meg. Munkáját a szülők és munkahelyi vezetőinek megelégedésére, színvonalasan látja el. Mély szakmai ismeretekkel rendelkezik, óráira példásan készül fel, mindig a legkorszerűbb pedagógiai módszerek felhasználásával. Folyamatosan képzi is magát: 1998-ban közoktatási vezető szakvizsgát tett a Műszaki Egyetemen, azóta pedig számos szakmai, vezetői és informatikai továbbképzést teljesített.

Kertész Judit pedagógiai munkásságára és szakmai tapasztalataira alapozva 1994-ben kapott felkérést az általános iskola igazgatóhelyettesi feladatinak ellátására az alsó, majd a felső tagozaton. Racionális gondolkodása, a pedagógusok és a szülők alapos ismerete számos szakmai feladat sikeres megoldását eredményezte. Munkájában mindig megbízható, kollégái, tanítványai számíthatnak rá. Döntéseit mindig a diákok érdekeinek szem előtt tartásával hozza meg. Pedagógiai hitvallását jól kifejezi az egyik általa készített szakmai beszámolóban szereplő Váci Mihály idézet: „Ha nehéz is: /  te élj tiszta tüzeidben / Rajongó kín segítsen / Nincs más életed, hát ezért is, / és mert minden szegény, kis / bajai ellenére / a lélek száll, vergődik a fényre: / lobog, sóvárog, ég, hisz, / hogy föld, pokol, ég között futva / mégis / tenger felé visz keserű búvópatak útja.”

 

Maglód Város Önkormányzata Kertész Károly díjjal jutalmazta Kertész Ferenc kiemelkedő sporttevékenységét . 

Kertész Ferenc maglódi születésű, 5 danos karate mester. Általános iskolás kora óta sportol, gyerekkorától foglalkozik a karatéval. Nemzetközileg is ismert és elismert szakember, több alkalommal járt Izraelben, hogy az ottani mesterektől tanulhasson.

Maglódon több mint 25 éve dolgozik. Magas szintű edzések tartásával elérte azt, hogy az érdeklődő fiatalok és felnőttek ne a fővárosba járjanak szabad idejükben sportolni. Sőt, a helyzet megfordult: Budapestről és a Maglód környéki településekről jönnek át nap mint nap az edzéseire. Tanítványainak száma közelít a 100 főhöz. Amikor az egyébként tradicionális karatét még versenyszerűen oktatta, a szintén maglódi Feró Vilmos a kezei alatt lett Európa-bajnok.

Kertész Ferenc olyan hasznos tagja településünknek és a maglódi sportnak, aki komoly értékeket közvetít gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rendszeresen szervez edzőtáborokat Maglódon és országszerte, melyek népszerűek minden korosztály tagjai között.

 

Maglód Város Önkormányzata Domján Edit-díj adományozásával ismerte el Simon Barbara Maglód kulturális életében kifejtett kimagasló tevékenységét.

Simon Barbara a Vermesy Péter Művészeti Iskola művésztanára. Sokoldalú pedagógus, iskolai tevékenysége is sokszínű. Zongorát, szolfézst tanít, ugyanakkor a hangszeres tanulók kíséretét, korrepetálását is ellátja fél állásban. Pedagógiai tevékenységét a tanítványokhoz fűződő kiváló kapcsolat jellemzi. Közülük sokan szerepeltek a regionális zongoraversenyeken, rendszerint arany- vagy ezüst minősítéssel. Szolfézsból az egyik legfelelősségteljesebb feladatot végzi: a szakirányban továbbtanulni szándékozó diákok felkészítését. Mindezt kiváló eredménnyel és hatékonysággal teszi, hiszen eddig minden jelentkező tanulót felvettek az adott zeneművészeti szakközépiskolába.

Simon Barbara nem pusztán a művésztanár kollégákat kíséri odaadó rendszerességgel zongorán, például a Vermesy Művészeti Napokon, hanem ezeknek a fesztiváloknak állandó, mi több, egyik legaktívabb fellépője. Egyházzenei végzettségének köszönhetően sokszor örvendeztette meg a maglódi közönséget ihletett orgonajátékával is. Több alkalommal adott már önálló koncertet is kollégáival a „Művésztanárok hangversenyei” című sorozat keretében.

Egyik megálmodója és fő szervezője a gombai zeneiskolával felváltva rendezett Regionális Zongoraversenynek, amely az évek alatt a körzet zongoristáinak jegyzett versenyévé vált. Mácsainé Szegő Klárával évek óta közösen vezeti az iskola alsós Kóruskáját, amely rendre nagy sikert arat a városi ünnepségeken és a környékbeli települések rendezvényein. Létrehozta és nagy odaadással vezeti a Magdala Városi Ökumenikus Kórust, melyben az énekelni vágyók megízlelhetik az együtt éneklés szakrális varázsát. Előadásaikat a magas zenei színvonal mellett a teremtő Isten felé irányuló hála és a kórusból áradó életöröm egyaránt jellemzi, ami minden alkalommal magával ragadja a hallgatóságot is.


Maglód Város Önkormányzata a Maglódért Emlékérem kitüntetéssel köszönte meg Bálint Klára lelkipásztor példaértékű, több évtizedes közösségépítő munkáját és aktív közéleti szerepvállalását.

Bálint Klára 1960. szeptember 16-án született Jászberényben egy ötgyermekes református lelkipásztor család 2. gyermekeként. A debreceni és a mohácsi gimnáziumi éveit kövezően a Budapesti Teológiai Akadémián tanult tovább. A lelkészképesítő vizsgát kitűnő eredménnyel tette le, aztán egy évig a Zürichi Egyetem ösztöndíjas hallgatója volt.

1987 óta él Maglódon, ahol először helyettes lelkészként szolgált, majd 25 évvel ezelőtt, a lelkészi állás megüresedésekor egyhangúlag lelkésszé választották a maglódi, ecseri, mendei, sülysápi reformátusok. Fiatalos lendülettel kezdte meg szolgálatát, a gyülekezet lelki életének gondozása mellett jutott ideje az iskolai hittan, az ifjúsági kör és a nyári táborok szervezésére is. Mindig nyitott volt a határon túlról érkezett testvérek problémáira. A hitéleti feladatain túl aktív szereplője lett a helyi közéletnek.

1990-től 20 éven át független önkormányzati képviselőként is szolgálta új lakóhelyét. Több ciklusban vezette a szociális bizottságot, rövid ideig az alpolgármesteri posztot is betöltötte, 2010 óta pedig a polgármesteri tanácsadó testületet vezeti. Önkormányzati munkáját mindig a józanság és a megbékélésre való törekvés jellemezte. Gyermekei megszületésével még szorosabbá vált kapcsolata Maglóddal.

A tudásvágy, az ismeretek szélesítése fontos része életének. Mentálhigiénés, biblio- és szomatodrámás képesítései szervesen illeszkednek lelkészi munkájához és a rászorultakkal való foglalkozáshoz. Egy alkalommal így fogalmazta meg ars poeticáját: „Nekem mindig az volt a legfontosabb, hogy az igehirdetésben találkozzunk, és együtt haladjunk lépésről lépésre. Együtt szeretnék lenni az emberekkel – az örömükben és a sírásukban, a keresztelésnél és a koporsó mellett, de akár a szüreti bálban is. Együtt gondolkodni, töprengeni; (ha éppen úgy adódik) együtt ácsorogva várakozni, majd közösen akár tovább lépni; meg örvendezni, meg egymást megölelni.” A szeretet mellett Bálint Klára másik példaértékű tulajdonsága a hűség. Állhatatosan ragaszkodik maglódi szolgálati helyéhez, ezzel együtt a városhoz. „Én Maglódra hazaérkeztem!” – szokta mondogatni.

Bár nem kimondottan építkező lelkész, hanem inkább a prédikációkban szeret igazán kibontakozni, mégis valódi jó gazda módjára kezeli a rábízott egyházközségi javakat. Vezetésével felújították a parókia épületét, és a templom is folyamatos átalakításokon esett át az elmúlt években: kicserélték a teljes födémet, új fűtési rendszert alakítottak ki, megújult a teljes templombelső és elkészült egy komplett gyülekezeti ház.

 

Maglód Város Önkormányzata Maglódért Emlékéremmel fejezte ki elismerését Rácz Gyulának a település megszépítéséhez nyújtott önzetlen munkájáért és a közösségi életében kifejtett tevékenységéért.

Rácz Gyula 1963-ban született Püspökladányban. Egy éves korában költöztek Maglódra. Budapesten járt építőipari szakközépiskolába, ahol technikusi végzettséget szerzett. A kőműves szakmát édesapja szerettette meg vele, így a maglódi református templom építésében már gyerekként részt vehetett. A családi hagyományt ápolva, 1981 óta vállalkozóként dolgozik.

Az elmúlt 3 évtizedben számos helyi középület építésén, felújításán munkálkodott. A ’80-as években társadalmi munkában vett részt a nyaralói óvoda és az akkori tanácsháza elkészítésében. Az utóbbi évek városszépítésében is rendre az élen járt. Az Ereklyés Országzászló építési munkálatait és az I. világháborús emlékmű felújítását önkéntes felajánlásként végezte.

Rácz Gyula Maglód közösségi életének is legaktívabb tagjai közé tartozik: egyik fő szervezője a Kárpát-medencei Magyarok Találkozójának. Nem pusztán segítőkész, akire mindig lehet számítani, de ha a hívó szó elhangzik, ő elsőként jelentkezik. A legkülönfélébb intézmények, civil szervezetek bízhatnak meg szakértelmében, önzetlenségében. Ha kell, pincebútort készít a MagHáznak, ha kell, részt vállal a szüreti rendezvények lebonyolításában, ha kell, segédkezik a karácsonyi szeretetcsomagok kihordásában vagy éppen az ingyen konyhán, az ételfőzésben. Szívén viseli a testvértelepülési kapcsolatok ápolását, és maga is szívesen fogad vendégeket a házába. Nyitott, jó szívű, jó indulatú, igazi közösségi ember.

Szabadidejében szívesen túrázik barátaival. Híres a régi tárgyakhoz, bútorokhoz fűződő vonzalmáról. A Helytörténeti Gyűjtemény létrehozásakor adományaival gyarapította a múzeumi készletet. Szerető családja, felesége és 3 gyermeke mindenben támogatja őt.


2015-ben a képviselő-testület nem élt a díszpolgári cím adományozási jogával, továbbá nem adta ki sem Dobozi István-, sem Dóra Tivadar-díjat. Előbbivel a közigazgatásban és a közszolgálatban, utóbbival a műszaki életben kifejtett kimagasló tevékenységért fejezhette volna ki a város az elismerését. 

 

1. kép: A 2015-ben díjazottak a MagHáz előtt: Ádám László (fehér ingben), Simon Barbara, Jutasi Miklós, Kertész Ferenc, Kertész Judit, Bálint Klára, Bácskainé Lakner Erika és Rácz Gyula

2. kép: Kitüntetett hölgyek egymás közt: Simon Barbara (oldalt), Kertész Judit, Bálint Klára és Bácskainé Lakner Erika

3. kép:Jutasi Miklósnak Remport Csaba alpolgármester gratulál, a díjat Tabányi Pál polgármester adta át, melletük Kérges László alpolgármester

4. kép:Tabányi Pál polgármester koccint a Ádám Lászlóval és Rácz Gyulával, oldalt Bácskainé Lakner Erika

5. kép: Barotai Endre katolikus plébános megszenteli, illetve Bálint Klára református lelkipásztor és Németh Mihály evangélikus lelkész megáldja az új kenyeret

6. kép: A Maglódért Emlékérem

 

 

         

 

 

Utoljára frissítve: 2015-08-27 19:46:27

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>