. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Arckép a kapun
2014-07-11 15:30:53
Arckép a kapun

Arckép a kapun

A Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény kapuján egy fiatal pár arcképe fogadja a látogatókat.

 

A festmény rendkívül realisztikusan ábrázolja a menyasszonyt és a vőlegényt. Vajon kik lehetnek ők? Mi kapcsolja őket Maglódhoz? A Helytörténeti Gyűjtemény jellegéből adódóan, úgy érzem, többekben is megfogalmazódott a feltett kérdés.

 

A Babos László által festett kép alapjául szolgáló lakodalmas fényképen (melyet a gyűjtemény őriz; 1. fotó) Lilik József és felesége, Garamszeg Erzsébet látható. Kik is voltak ők?

 

A fiatalasszonyról a családi kötődés okán jóval többet tudok. Garamszeg Pál (1879) és Bógyis Mária (1882) második gyermekeként 1914-ben született. Valószínűleg 1935-ben ment férjhez a mendei származású Lilik Józsefhez. A családi emlékezett szerint az esküvő után férjével Maglódon, az apai házban telepedett meg. A házasság egy évig tartott. A férje a főváros egyik kórházában meghalt, és a kor szokása szerint Pesten temették el.

 

Lilik Józsefné paraszti családból származott, így nem volt számára idegen a családi gazdálkodás. A családi gazdaságban lovakat, szarvasmarhákat tartottak, a takarmányozásukhoz a közeli kőbányai sörgyárból malátát hordtak. A családi munkamegosztás alapján édesapjával lovas kocsin jártak Kőbányára malátáért.

 

Utolsó útjának napján hűvös, szeles idő volt. A kocsin átfázott, tüdőgyulladást kapott. A tüdőgyulladás pedig abban az időben még gyógyíthatatlan betegség volt, hiszen még nem használtak penicillint. Erzsébet sorsa, 23 évesen, bevégeztetett.

 

Erzsébetnek nem született gyermeke. A családi emlékezett szerint utolsó kívánsága az volt, hogy láthassa szeretett testvérét, Garamszeg Pált (1905) és annak lányát, Zsuzsannát. Tőlük még el tudott búcsúzni. Lilik Józsefnét Maglódon temették el 1937-ben.

 

Garamszeg Pál hagyatékából – melyet lánya (immár Tabányi Jánosné) őriz – a nagynéni egyik esküvői képe is előkerült (2. fotó). Ez is megerősíti, hogy az ekkor készült felvétel egyik példánya alapján készült az emblematikus Babos-festmény.

 

Garamszegi Pál


Kapcsolódó cikkünk: Egy varrógép meséje



További híreink
Együtt ünneplik a Reformációt
Közösen készül az emléknapra a 2 protestáns gyülekezet.
2018-10-25 00:18:13, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Élő hagyományunk nemzeti kulturális örökség
A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a maglódi pünkösdi evangélikus templomdíszítés.
2018-09-14 21:49:51, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben
Hadd legyünk itthon Maglódon!
Nehéz a közösségépítés az autópályák kereszteződésében.
2018-08-22 03:00:37, Hírek, MÚLTIDÉZŐ Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>