. Ma Gedeon napja van.
Angyalok Maglódon
2016-11-28 11:20:01
Angyalok Maglódon

Angyalok Maglódon

November 20-án, az egyházi esztendő utolsó vasárnapján dr. Fabiny Tamás püspök Œszolgálatával orgonaszentelő istentiszteletre telt meg a maglódi evangélikus templom.

 

„Ecclesia semper reformanda est”: az egyháznak újra és újra meg kell újulnia! E lutheri mondást, illetve a gyülekezet felújítási munkáinak stációit felidézve emlékeztetett a püspök, hogy milyen tudatos a maglódi készülődés a reformáció 500. évfordulójára. Most az orgonafelújítással. Luther, a wittenbergi fülemüle után, aki maga is szenvedélyesen szeretett énekelni, és szívesen játszott húros hangszereken, Nikolaus Schneider gondolatát elevenítette fel: „a zene a reformáció korának szívverése”, majd Karl Barthét, aki szerint „az angyalok Isten tiszteletére Bachot játszanak, a maguk gyönyörűségére meg Mozartot”.

 

Márpedig Maglódon bőven vannak angyalok: női és férfi angyalok, fiatal és idős angyalok, régóta itt élő és idejött angyalok. Angyalok, akik az ünnepi istentiszteletre szóló meghívón lévő 149. zsoltár szellemében újították fel az orgonát, vagy éppen játszanak rajta: „Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicséretet a hívek gyülekezetében!” Ez áll ószláv nyelven az orgona alatti több száz éves fatáblaképen is, amely a hárfázó Dávidot ábrázolja. A hangszerek királya alatt Dávid király. A párhuzam Luthert is gyakran foglalkoztatta: azt vallotta, a muzsika közel áll a teológiához, a zenétől pedig menekül az ördög.

 

Fabiny Tamás meggyőződése, hogy a maglódi orgona sok lehetőséget rejt magába. Szemében maga a gyülekezet is „orgona”, ahol minden „sípnak” megvan a maga helye és szerepe a harmónia, az összhangzat eléréséhez. Nagyrabecsülését fejezte ki az „orgonapadnál” ülő gyülekezeti vezetőknek, külön kiemelve, hogy 3 hallgatót is küldtek e kisvárosból a teológiára. A felújított templom faképén térdeplő Dávid király öröksége azonban az, hogy meg kell becsülni a maglódi „orgona” valamennyi „sípját”. Ehhez magának a gyülekezetnek is folyamatos belső, lelki megújulásra van szüksége. Segítenek ebben a hosszúszói testvérek is („másik orgona, de ugyanaz a dallam!”). Áldott legyen mindenki, aki ezt az orgonát megszólaltatja az Úr szolgálatában, és áldott legyen a gyülekezet, amely megérti hangját, hogy Isten kegyelmének gazdagságát magasztalja nemzedékről nemzedékre! – fejezte be dr. Fabiny Tamás püspök szolgálatát.

 

A maglódi „angyalok karának” szolgálataként a Jutasi Miklós vezette Vermesy Fúvószenekar  kísérte az Erős vár a mi Istenünk himnuszt; Tóth István vezényletével a Vermesy Kamarakórus Ž Händel Messiásából a Halleluja-kart majd Vivaldi Gloriájából a Cum Santo Spiritut énekelte; a Simon Barbara által irányított Magdala Kórus  előadásában elhangzott a Tegyél engem a szívedre pecsétnek és a Szívből köszönöm, Uram; a kamarakórus és a kórus közös szolgálataként pedig Bach 147. kantátájának részletei csendültek fel, majd a Zendülj, lelkem! kezdetű mű; Simon Barbara orgonaművész szolgálataként pedig immár az orgonán zúgott fel Mendelssohn F-dúr prelúdiuma; végül Petrovics Jánosné kántor  kísérte a záróéneket: Jézus, én bizodalmam…

 

* * *

Németh Mihály és Nagy Krisztina Orgonaszentelő Maglódon című cikke olvasható az evangelikus.hun, Sánta József 50 fotójából álló képgaláriával (lapunk is ezekből a képekből válogatott). Németh Mihály Megújulások című írását az orgona történtetéről a Maglód c. önkormányzati lap december elején megjelenő száma közli. Az alábbiakban az orgonaszentelést követő szeretetvendégségen dr. Fabiny Tamás püspökkel készült beszélgetés következik.

 

 * * *

 

 

Hányadszor jár püspök úr, Maglódon?

 

Dr. Fabiny Tamás: Püspökségem 10 éve alatt legalább negyedszer, de talán ötödször is. Volt, amikor magam szolgáltam, de olyan is, hogy a hatodévesek istentiszteletén vettem részt (nagy öröm, hogy a maglódi gyülekezet, illetve Németh Mihály mentori szerepet is vállal).

 

Hány egyházközség tartozik az egyházkerületéhez? E nagy, színes palettán egy kisváros gyülekezetét hogyan tartja számon?

 

Dr. Fabiny Tamás: Hat egyházmegyében kb. 90 egyházközséget tartunk számon. Egy édesapa az összes gyermekét egyformán szereti, de mégis vannak, akihez egy kicsit szorosabb viszony fűzi, akikkel egy kicsit többet beszélget. A maglódi evangélikus gyülekezet „kedves gyermekem”. Azért is nagyon szeretem őket, mert nagyon nagy rend van a gyülekezetben. Úgy érzem, hogy mindig értelmes feladatot végeznek, és ezért komoly áldozatokat vállalnak. Elég a korábbi templomfelújításra vagy a Harangláb munkálataira utalni. Hosszú a lista, és elhangzott, hogy még egy feladat hátra van. Ahogy azonban ismerem Németh Mihályt, még az után is fog munkát találni. Én viszont mindig hangsúlyozom, most is ezt tettem: „külső” építkezéssel együtt a „belső” megújulás is nagyon fontos.

 

Általános irányelv ez az Ön felfogásában vagy konkrét bírálat a maglódi gyülekezetnek? A hosszú felújítási munkák mellett valóban 3 teológushallgató készülődik e kisvárosban, a gyülekezet évek óta mentorál hatodéveseket is, honlap, közösségi oldal, negyedéves lap működik, virágzik a testvérkapcsolat, példaértékű a hagyományápolás, országos elismertséget kap a kórus – ami így, együtt talán nem csak sok, de nem lehet puszta „külsőség” sem.

 

Dr. Fabiny Tamás: Nem csipkelődésnek, burkolt bírálatnak szántam. Igyekszem a kritikát egyenesen megfogalmazni, ha valahol rendetlenséget, szabálytalanságot vagy hiányosságot látok. Szerintem azonban mindenkinek szüksége van megújulásra: egyszerűen adta magát itt a párhuzam. Bármennyire is örvendetes, hogy egy „külső” munkát el tudunk végezni, ez csak a „belső” építkezéssel járhat együtt. Nem kritika ez, hanem olyan elv, amire jó magunkat újra és újra emlékeztetni. Akad még feladatunk a hitépítésben, a személyes kapcsolattartásban, a többgenerációs gyülekezet kialakításában. Öröm, hogy sok a fiatal, öröm, hogy látjuk az érettebb korosztályt, de a fiatal felnőttek nincsenek nagy számban jelen (más gyülekezetekben sem). Pedig nagy szükség van arra a korosztályra, amelyhez a lelkész úr is és az általam igazán becsült felügyelő úr, Kérges László is tartozik. Nagyon nehéz ez a feladat, hiszen ez a generáció húz, dolgozik, családot alapít és tart el, és mégis meg kell erősíteni őket. Az én egyházképem szerint ugyanis az egyház nem valami pluszfeladat a meglévő körülmények mellett, hanem az, ahová a családdal, a munkával, a hobbival be lehet tagozódni. A gyülekezet nem pluszteher, inkább természetes közeg. A gyülekezetben is lehet közösséget és feladatot találni.

 

Bevallom magam a folyamatos megújulástól is ódzkodom. Vajon mennyire lehet újra és újra emberileg megújulni, naponta „fejlődni”, belsőleg állandóan építkezni?

 

Dr. Fabiny Tamás: Teológiailag Luther és az Újszövetség nyomán is azt vallom: az embernek naponként meg kell térnie. Mindenkinek van egy egyszeri megtérése, amikor elindul a változás útján. Utána azonban napról napra küzd egymással bennünk (Luther kifejezésével) az „óember” és az „újember”. Aki felfedezte magában a jobbik énjét, és próbálja azt erősíteni, abban is újra meg újra felüti fejét az óember: napi kísértésekbe esünk, napi gyengeségeket élünk át, megfáradunk. A megtért és a legjobb szándékú ember is átéli ezt. Luther szerint tehát naponként meg kell térni – és az óembert belefojtani a keresztvízbe… A keresztségem, hogy tehát Isten engem megváltott és a gyermeke lehetek, olyan erőt adó tény, amiből naponta tudok meríteni. Így értem azt, hogy naponta meg kell térni, meg kell újulni. Naponta olvasok Bibliát, naponta imádkozok, naponta keresek közösséget, és cselekszem a jót. Nem mondhatom, hogy én csatlakoztam az egyházhoz, megtértem, nekem már nem kell semmit sem tenni. Napi feladatunk van: nem kényszerűségből, nem tehertételként, hanem belső indíttatásnak engedelmeskedve.

 

 

3. kép: Németh Mihály lelkész és Kérges László felügyelő a most megjelent Völgyeink gyöngyei című (Aszódi Csaba András és Lukics Gábor 17 Pest környéki szlovák lakosságú település építészeti örökségét tartakmazó) kötetet  ajándékozott dr. Fabiny Tamás püspöknek

5. kép: Tabányi Pál polgármester köszönti a szeretetvendégség kezdetén a MagHázban a gyülekezetet; a püspök A kötényes Isten – Igehirdetések az irgalomról és a vigasztalásról c. kötetét is dedikálta a maglódi híveknek, egy példányát tartja Németh Mihály a kezében 

 


Utoljára frissítve: 2016-11-28 15:02:31

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>