. Ma Auguszta napja van.
Aki igent mond
2014-11-17 02:21:16
Aki igent mond

Aki igent mond

Mintegy 30 általános- és középiskolával kötött együttműködési megállapodást a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). Maglódra is eljönnek.

 

A világhírű intézmény zenei nevelési stratégiájának célja, hogy élményt nyújtson az iskolás gyermekeknek és fiataloknak, és a velük folytatott párbeszéd révén közelebb hozza őket a klasszikus zenéhez – és a zenekarhoz. Szeretnék emlékezetessé varázsolni a fiatalok számára a zenével való találkozást.

 

A Maglódi Művelődés Háza egyetlen nem oktatási intézményként vesz részt ebben a partneriskolai programban. A Fischer Iván vezette zenekar tehát a maglódi diákok számára is rendelkezésre áll gyermek- és ifjúsági programjaival – a Hangszerkóstolóval, A BFZ bekopog!-gal és a Filmversennyel –; továbbá részt lehet venni a zenekar székházában a próbáján, illetve opera-előadásokra, a zenekar egyes hangversenyeire is el lehet látogatni.

 

November 17-én e program keretében látogat el a Fesztiválzenekar Maglódra, és a MagHázban 11 órától mutatja be a Vermesy Péter Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai számára Kurt Weill és Bertolt Brecht „Aki igent mond” című „iskolaoperáját”.

 

„Az eredetileg diákok általi megszólaltatásra szánt iskolaopera cselekménye egy 15. századi japán nó-dráma – eredetileg buddhista szemléletű – meséjén alapul, amelyet a zeneszerző Elisabeth Hauptmann fordításában ismert meg és ajánlott Brechtnek feldolgozásra. Weill egy 1930-ban vele készült interjúban így foglalta össze az Aki igent mond cselekményét: A főszereplő egy fiú, aki vándorútra szeretne menni tanárával, hogy a városból gyógyszert hozzon beteg édesanyjának. Az út veszélyes, ezért az anya nem akarja elengedni a fiút. A tanár is megpróbálja lebeszélni. A fiú azonban elmegy, hogy segítsen beteg édesanyján. Útközben, amikor eljutnak a legveszélyesebb helyhez, a fiú hirtelen kimerül, és ezzel az egész társaságot veszélybe sodorja. A fiút a következő választás elé állítják: forduljanak vissza, vagy pedig kövessék azt a régi szokást, amely azt parancsolja, hogy a betegeket le kell vetni a völgybe. A fiú az utóbbi mellett dönt. »Igent mondott«, énekli a kórus.

 

Néhány dolgot Brecht a szövegben másként motivált, mint ahogy az a japán ősszövegben volt… A motiválás az orvossággal, amelyet azért szeretne elhozni a fiú, hogy beteg anyját megmentse, szintén Brecht műve… Mindenekelőtt abból kiindulva vittünk bele egy mozzanatot, hogy a diákoknak a tandrámából valamit tanulniuk is kellene. Ezért vittük bele a beleegyezésről szóló mondatot. »Minden megtanulandók közül első a beleegyezés tudománya.« Ezt kell a diákoknak megtanulniuk. Tudniuk kell, hogy egy közösség, amelyhez az ember csatlakozik, megköveteli az egyes embertől bizonyos következtetések levonását. A fiú végigmegy a közösség útján, amikor igent mond a völgybe való letaszításra… (Kurt Weill szavait a Musikpflege c. folyóirat 1930/I. számából Weiss János fordította.)”

 

K. Kovács Ákos fotóinak forrása: itt 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-17 02:21:54

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>