. Ma Márk napja van.
A pávaprojekt
2016-06-10 20:14:24
A pávaprojekt

A pávaprojekt

Avatóünnepséget és kiállítás-megnyitót tartottak június 10-én az általános iskolában.

 

Csépe Milla tanárnő és tanítványai, Bacsa Sára, Bacsa Zsóka, Barta Dorka, Boda Petra, Csizmazia Boglárka, Fodor Maja, Gyenes Dorka, Ofella Bettina és Tóth Nikolett (a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretében működő tehetséggondozó szakkör tagjai) 300x90 cm-es műalkotását, egy aranyos pávát ábrázoló üvegmozaik képet avatott fel Balázs Miklós Ernő Podmaniczky-díjas képzőművész a Vermesy Péter Művészeti Iskola központi épületének aulájában pénteken délután, 17 órakor. Az ő előadása és útmutatásai alapján készülhetett el a maglódi műalkotás.

 

Sok kicsi sokra megy! – hangsúlyozta a művész beszédében, amit a mozaikdarabkákra éppúgy vonatkoztatott, mint a diákok munkájára és a mű születését övező összefogásra. Azért is jelképes a fenséges alkotás, mert a mozaik eleve közösségi rendeltetésű volt már az első megjelenési formáiban, az ókorban is.

 

Tóth László, az iskola igazgatóhelyettese a megnyitón elérzékenyülve beszélt arról, hogy mennyire igaza van Böjte Csaba atyának, amikor azt mondja, hogy „aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé”. Ezt a segítő gyülekezést a kezdetektől az átadó ünnepségig folyamatosan megtapasztalták az iskolában.

 

A 30x30 cm-es apokra kirakott alkotás Csépe Milla terve alapján készült, a diákok többsége pedig néhány lapot dolgozott ki, ám Csizmazia Boglárka maga rakta ki a kép mintegy egyharmadát. Az alkotást pedig az a Szemők Károly építőmester dolgozta be az aula falába, aki maga építette annak idején azt az iskolai falat, illetve sokat dolgozott korábban Balázs Miklós Ernővel is.

 

A megnyitó ünnepségen előbb Barta Lilla, Dallos Zsófia, Harazin Liliána és Szabó Eszter (Ruskó Róbert növendékei) játszotta el klarinéton Beethoven Örömódáját, majd Angyalosi Zsófia, Illés Lili, Nothof Barbara és Pruzsinszky Enikő (Osztertág Éva tanítványai) minielőadásából tudhattuk meg, mi a mozaik, mi a páva és kicsoda is valójában Csépe Milla tanárnő? „Örökké mosolygó, lendületes, ötletekkel teli, alkotó-gondolkodó ember, aki szemet gyönyörködtető mozaikká, pávává varázsolja a szanaszét guruló köveket.”

 

1. kép: Tóth László az avató és kiállítás-megnyitó ünnepség házigazdája, Csépe Milla (fekete-fehér ruhában) és Laczkó Anita (csokorral a kezében) tanárnők és Csizmazia Boglárka (egy szál virággal)

2. kép: Az aranyló pávát felavatja Balázs Miklós Ernő

3. kép: A 9 alkotó diák

 

Kapcsolódó cikkeink:

Harcolunk a tehetségekért

Titkok és göcsörtök

Színes Maglód

 

Utoljára frissítve: 2016-06-13 13:55:33

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>